Slakter kjendisadvokater

BERGEN (Dagbladet): - Det er en gruppe forsvarsadvokater som går altfor langt. Denne gruppen er mer opptatt av kjendisstatus enn det som gavner klienten deres, mener førstestatsadvokat i Hordaland, Walter Wangberg (52).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En usedvanlig åpenhjertig statsadvokat tar et hardt oppgjør med kjendisadvokater som opptrer som forsvarere i mange av de store straffesakene i Norge.

Han presiserer at hans kritikk langt fra gjelder alle forsvarsadvokater. Det er særlig de høyt profilerte kjendisadvokatene han hudfletter.

Kjendisstatus

- Det er en gruppe forsvarsadvokater som går altfor langt. Denne gruppen er mer opptatt av kjendisstatus enn det som gavner klienten deres, mener Wangberg uten å ville nevne navn .

Men Wangberg viser til den nylig avsluttede Lindås-saken hvor han var aktor. På tiltalebenken satt Truls Guttormsen som i byretten i fjor ble dømt til 17 års fengsel for overlagt drap. Guttormsen har hele tida bedyret sin uskyld og varslet at han, blant annet ved hjelp av privatetterforsker Ola Thune, ville utpeke den virkelige drapsmannen i lagmannsretten. I den nylig avsluttede ankesaken ble Guttormsen på nytt dømt. Denne gangen til 18 års fengsel.

- I enkelte saker kjøres det blindt mot frifinnelse. Men tenker advokaten alltid på hva som er best for klienten sin? Hadde advokaten for eksempel bedt klienten om å forklare seg annerledes, kunne tiltalte kanskje ha oppnådd lavere straff, sier Wangberg til Dagbladet.

- I Lindås-saken vil jeg hevde at framgangsmåten som ble valgt, ikke var den beste, legger han til.

Støy og forvirring

Han mener noen av de såkalte kjendisadvokatene må ta mye av skylden for at en rekke store saker de siste årene ikke har blitt oppklart. Årsaken er blant annet at flere og flere advokater råder klientene til ikke å forklare seg for politiet.

- I tillegg til ansvar for klienten sin, har advokater også et samfunnsansvar. Det siste er ikke alle forsvarsadvokater seg alltid like bevisst. En del identifiserer seg altfor mye med klienten, men advokater bør også ha en betydelig interesse for at straffesaker blir oppklart. Husk at det er det offentlige som betaler for forsvaret, påpeker Wangberg.

Statsadvokaten mener videre at enkelte forsvarsadvokater blåser sakene unødvendig mye opp. Blant annet innkalling av et utall vitner, privatetterforskning, innkalling av andre sakkyndige, mistenkeliggjøring av politiet og lekkasjer til pressen tolker Wangberg som et bevisst, taktisk spill fra forsvaret.

- Ved å skape mest mulig støy og forvirring, håper de kanskje å så den nødvendige tvilen hos dommerne. Dette er ofte helt unødvendig bruk av ressurser, mener han.

Penger og glamour

Wangberg mener utviklingen av det såkalte aktive forsvaret har blitt særlig synlig i løpet av de siste tiåret. Han legger ikke skjul på at han generelt hadde mer sans for forsvarsadvokater av den «gamle skolen».

- Før var det mer vanlig at advokaten trakk seg hvis han var på kollisjonskurs med klienten. De ville ikke prostituere seg. Men i dag er det flere som selger både sjelen og etikken, sier Wangberg.

Han oppfordrer advokatstanden til å skjerpe selvjustisen og ta en seriøs diskusjon om hva som gavner klientene.

SVIENDE KRITIKK: Førstestatsadvokat i Hordland, Walter Wangberg, mener noen av de såkalte kjendisadvokatene må ta mye av skylden for at en rekke store saker de siste åra ikke har blitt oppklart.Foto: HELGE HANSEN