Oslo kommune om statlig reguleringsplan

Slakter Kjerkols plan

Et flertall i Oslo bystyre slakter Ingvild Kjerkols (Ap) statlige reguleringsplan for sykehustomter i Oslo, og krever at planprosessen sendes tilbake til kommunen.

MOTBØR: Oslo kommune mener regjeringen overkjører lokaldemokratiet og kommunens egne planmyndigheter ved å bruke statlig reguleringsplan for sykehustomt i Oslo. Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol varslet statlig regulering i april. Et flertall i bystyret slakter planen. Foto: Vidar Ruud / NTB
MOTBØR: Oslo kommune mener regjeringen overkjører lokaldemokratiet og kommunens egne planmyndigheter ved å bruke statlig reguleringsplan for sykehustomt i Oslo. Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol varslet statlig regulering i april. Et flertall i bystyret slakter planen. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Senterpartiet tapte kampen om å bevare Ullevål sykehus under forhandlingene med Ap på Hurdalssjøen, men i Oslo fortsetter Sp kampen for sykehuset. Et flertall i Oslo bystyre forkaster regjeringens reguleringsplan.

- Dersom reguleringsplanen blir vedtatt, betyr det et dårligere pasienttilbud. Kapasiteten blir for liten, og fagmiljøene splittes opp. På sikt vil vi miste Ullevål-tomta, som vi trenger for framtidige bygg, sier gruppeleder for Senterpartiet i Oslo kommune, Morten Edvardsen, til Dagbladet.

SLAKTER PLAN: Sp i Oslo går mot egen regjering og slakter statlig reguleringsplan. Her gruppeleder i Oslo, Morten Edvardsen. Foto: Kristin Brenna
SLAKTER PLAN: Sp i Oslo går mot egen regjering og slakter statlig reguleringsplan. Her gruppeleder i Oslo, Morten Edvardsen. Foto: Kristin Brenna Vis mer

Et flertall i helse- og omsorgsutvalget, bestående av Sp, SV, Rødt, MDG, KrF, Venstre og Folkets parti, som behandlet saken mandag kveld, mener reguleringsplanen fra regjeringen ikke gir gode sykehusfaglige løsninger, og ber om at fortsatt bruk av Ullevål-tomta utredes. Frp sitter ikke i utvalget, men støtter konklusjonen.

- Reguleringsplanen er svært mangelfull, lokaldemokratiet overkjøres, og planene er en krise for blant annet psykiatri- og rusbehandling, og fødselsomsorg, sier Aina Stenersen, nestleder i Frps bystyregruppe, til Dagbladet.

Flertallet slakter reguleringsplanen som har vært på høring i sommer.

BYGGEPLAN: En illustrasjon av hvordan det nye sykehuskomplekset på Gaustad kan komme til å se ut. Foto/illustrasjon: Helse Sør-Øst Regionale Helseforetak.
BYGGEPLAN: En illustrasjon av hvordan det nye sykehuskomplekset på Gaustad kan komme til å se ut. Foto/illustrasjon: Helse Sør-Øst Regionale Helseforetak. Vis mer

Etter at regjeringen 1. april besluttet å bruke statlig reguleringsplan for Oslo universitssykehus nye bygg, har Oslo kommune og planmyndighetene i kommunen blitt gjort til høringsinstans. I høringsrunden har planen fått hard medfart av fagforeninger, interesseorganisasjoner, bydelsutvalg, privatpersoner og offentlige etater og instanser. Oslo kommune har fått utsatt frist til 8. september, og vil behandle saken i kommunestyret dagen før.

Raymond mot regjeringen

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) gikk 9. august hardt ut mot regjeringens plan.

- Den oppleves som en overkjøring av lokaldemokratiet og de lokale planmyndighetene, skrev Johansen sammen med byutviklingsbyråd Hanna E. Marcussen (MDG) i en uttalelse ifølge NRK.

Et flertall i bystyret, inkludert regjeringspartiene Sp og Ap, krever nå å sende reguleringsplanen tilbake til kommunen. Men de andre partiene som utgjør flertall, går lenger og krever at Ullevål sykehus beholdes og utvikles.

Regjeringen mener krav til framdrift i planprosessen gjorde det nødvendig å gripe inn med statlig regulering. Det avviser Oslo kommune.

ANGRER IKKE: Statminister Jonas Gahr Støre (AP) fikk privat helsehjelp for å behandle strekkskaden han fikk under kjendiskampen i Norway Cup. Video: Mia Engenes Bratlie. Reporter: Kjetil Kjær Andersland Vis mer

Ap er imidlertid ikke med i flertallsforslaget fra helse- og sosialutvalget, som blant annet krever at Ullevål sykehus skal bestå og utvikles, men har en rekke ankepunkter mot reguleringsplanen som Helse- og omsorgsdepartementet har lagt fram.

- Byrådssaken utfordret ikke den foreslåtte sykehusstrukturen, mens helse- og sosialutvalget nå har slått fast at vi ønsker at Ullevål skal være en del av det framtidige sykehus-Oslo, sammen med Rikshospitalet og et nedskalert lokalsykehus på Aker. Aker skal først og fremst skal være et lokalsykehus for Aker, ikke et erstatningssykehus for Ullevål, sier Edvardsen.

Ap fremmet eget forslag. Ap-medlem i helse- og sosialutvalget, Jon Reidar Øyan, forklarer:

- Grunnen til at vi ikke går inn på Ullevål denne gangen, er at de to reguleringssakene vi skal behandle i bystyret, kun omhandler Gaustad og Aker sykehus. Men byrådet presiserer i sin uttalelse at vi er bekymret for at Helse Sør Øst ikke har beregnet for god nok kapasitet med disse utbyggingsplanene, sier Øyan.

Ap: -Feilgrep

Ap mener:

  • Både nye Gaustad og nye Aker blir for store og dominerende.
  • Å samle psykiatrien på Aker er et feilgrep. Tomta ved Sinsenkrysset er lite egnet på grunn av mye støy, dårlig luft og knappe utearealer.
  • Behovet for kapasitet i fremtiden er undervurdert. Planlegging av et tredje lokalsykehus må komme i gang tidlig.

For små tomter

Dette er innvendinger til den statlige reguleringsplanen og krav fra et flertall i Oslo kommune:

* Uegnede tomter på Gaustad og på Aker, og for massive bygg. 55 meter byggehøyde er i strid med Oslos høyhusstrategi. Tomtene er for små til å kunne samle nasjonale og regionale funksjoner på Rikshospitalet i tillegg til å samle alle de fire bydelene i Groruddalen på Aker.

* Reguleringsplanene for Aker og Gaustad sykehus har ikke nødvendig utbyggingsreserve til framtidige sykehusbehov.

* Det blir byggeplass og støy for pasienter og ansatte i opptil 10 år. Store deler av det nye sykehuset på Gaustad vil bli i rød og gul trafikkstøysone. Helikopterplattformen er i strid med gjeldende reguleringsplan.

* Planen bryter med klima- og miljøkrav som stilles til bygging i Oslo kommune.

* Den svekker det fredete Gaustad sykehus sin sammenheng med landskapet. Veiomleggingen er i konflikt med kulturminneinteresser.

SP TAPTE: Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum tapte slaget om Ullevål sykehus i forhandlingene med Ap-leder Jonas Gahr Støre på Hurdalssjøen. Både Ap og Sp i Oslo reagerer kraftig på at regjeringen har besluttet statlig regulering for å bygge nye sykehus. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
SP TAPTE: Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum tapte slaget om Ullevål sykehus i forhandlingene med Ap-leder Jonas Gahr Støre på Hurdalssjøen. Både Ap og Sp i Oslo reagerer kraftig på at regjeringen har besluttet statlig regulering for å bygge nye sykehus. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

* Aker må tas i bruk som lokalsykehus for alle de fire bydelene i Groruddalen etter første byggetrinn. Ifølge reguleringsplanen skal dette først skje i 2036, etter at etappe to av utbyggingen er ferdigstilt. Denne etappen mangler finansiering.

* Støy- og luftforholdene og utearealene på Aker gjør tomten dårlig egnet for psykiatri- og rusbehandling. Flertallet går mot å samle psykiatrien der og vil beholde og utvikle psykiatrien på Gaustad, der man mener det er egnede bygninger og gode utearealer til utvikling av pasienttilbudene.

* Mot splittelse av akuttsykehuset på Ullevål mellom Aker og Rikshospitalet vil svekke pasienttilbudet, blant annet fødselsomsorg, og medisinsk og kirurgisk beredskap. Frykt for svekket akuttberedskap.

* De økonomiske forutsetningene er endret siden Helse Sør-Øst RHF la fram sitt «målbilde» i 2016. Flertallspartiene viser til at Helse Sør-Øst har vedtatt å utsette flere byggepresjekter i helseregionen på grunn av kostnadssprekk, og frykter at Aker skyves bakover i køen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer