«4 GIRLS ONLY»: SFO-programmet for Steindal skole i Trondheim har i dag blitt gjenstand for debatt i sosiale medier. Flere reagerer på at programmet er delt inn etter kjønn. Foto: Skjermdump/Twitter
«4 GIRLS ONLY»: SFO-programmet for Steindal skole i Trondheim har i dag blitt gjenstand for debatt i sosiale medier. Flere reagerer på at programmet er delt inn etter kjønn. Foto: Skjermdump/TwitterVis mer

Slakter kjønnsdelt SFO-program: «Er dette en spøk?»

Trondheim-skole får kritikk etter å ha sendt ut høstens SFO-program.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er ikke greit at man deler inn etter kjønn, sier Hanne Moe Reitan (V), varamedlem i bystyret i Trondheim, til Dagbladet.

Hun er en av flere som i dag har reagert på en programplan for skolefritidsordninga ved Steindal skole i Trondheim.

Programplanen skal gjelde høsten 2016, og bilder av planen blir i dag spredd i sosiale medier.

Kritiserer kjønnsdeling

Moe Reitan delte bildet på Twitter med spørsmålet «Barnet ditt kommer hjem fra SFO med denne planen i sekken. Hvordan vil du reagere?».

I kommentarfeltet finnes en rekke reaksjoner, som helt eller delvis slakter programplanen.

«Si fra på skolen at jeg ser ut til å ha fått feil lapp, denne er fra 1995», «Savner 'botox', 'vi lager silikonpupper', 'fettsuging av lår og rumpe'. Jentelista, seff», «Først og fremst reagert på bruken av comic sans. Deretter reagert virkelig kraftig når jeg etter hvert forsto innholdet», «Jeg skjønner nå hvorfor jenterekutteringa til informatikk går tregt. Gutter liker også perling. Stopp kjønnshjernevask!» og «Er dette en spøk?», er blant kommentarene.

- Jeg reagerer på at det er delt inn i kjønn. Jeg hørte om en liknende sak for ikke så lenge siden. Dette kommer jeg til å ta opp i bystyret. Jeg har to spørsmål jeg ønsker å stille til ordføreren: Hva kan gjøres for å hindre kjønnssegregering og forsterkning av stereotypier i Trondheim-skolen? Hva vil bli gjort i håndteringen av denne og liknende saker?, opplyser Hanne Moe Reitan.

DELT: SFO-programmet deler inn i aktiviteter for «Gutteklubben» og «4 Girls only». Det har fått folk til å reagere. Foto: Skjermdump/Twitter
DELT: SFO-programmet deler inn i aktiviteter for «Gutteklubben» og «4 Girls only». Det har fått folk til å reagere. Foto: Skjermdump/Twitter Vis mer

Hun understreker imidlertid at hun ikke ønsker noen heksejakt på den som i utgangspunktet har kommet opp med idéen og hun tror det er gjort i beste mening.

- Men det må en holdningsendring til.

- Kun snakk om 1,5 time i uka

Rektor Kristin By Vollset sier jente- og gutteklubben er et tilbud som Steindal skole har hatt i flere år.

Ordningen er for elevene i tredje og fjerde trinn, og ifølge Vollset har elevene selv ytret et ønske om å ha det slik det er i dag

- Tilbudet er noe elevene melder seg aktivt på, og er noe som vi mener styrker samholdet innad blant jentene og guttene. Det er også en mulighet der elevene kan bli bedre kjent med hverandre, sier Vollset til Dagbladet.

Hun understreker at ungene kan velge andre aktiviteter enn å delta i klubbene, deriblant frilek.

- Det er også snakk om kun 1,5 time av de til sammen 19-20 SFO-timene ungene er på i uka, sier rektoren.

Ikke tenkt på kjønnsstereotypier

På spørsmål fra Dagbladet om hvilken effekt kjønnsdelingen og aktivitetstypen elevene kan ha med tanke på kjønnsstereotypier, svarer Vollset at skolen ikke har tenkt i de baner.

Hun legger til at Steindal skole har lagt vekt på elevenes mulighet til medbestemmelse.

- Dette er noe elevene gleder seg til, sier Vollset, og legger til at skolen ikke har fått klager fra foreldrene angående ordningen.

- Dersom foreldreutvalget ønsker å endre på ordningen, så er det selvfølgelig noe vi vil vurdere, sier Kristin By Vollset.

Etter hva Dagbladet erfarer skal flere norske skoler operere med jente- og gutteklubb.