Slakter kongens fasanjakt

Naturvernere og jegere reagerer voldsomt på kong Haralds fasanjakt i Sverige i helga. Lengst går Steinar Lem, som mener at kongen ved å skyte ned vergeløs oppdrettsfugl gjør «drapet til en fornøyelse og en sport».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JAKT PÅ 500 TAMME FASANER: - Kongen framviser dårlig dømmekraft og svekker den seriøse jaktas renommé, når han degraderer den til skyting i ei pølsebu, sier Kurt Oddekalv.

- Jeg er hoppende opprørt, og kan ikke fatte at kong Harald er med på noe sånt.

Dette er å henrette tillitsfulle tamdyr. Kan de ikke like gjerne slakte storfe, eller gå inn i en dyrehage og skyte dyra der? Dette er en dekadent form for jakt som jeg forbinder med det adelen bedrev i forrige århundre.

Jeg er skuffet over at kong Harald, som støtter Verdens naturfond og som ellers har vist en sympatisk holdning til dyr og natur, nå deltar i en slik lek. Er det av høflighet mot vertskapet? undrer Steinar Lem i Framtiden i våre hender.

- Verre enn slakt

Dagbladet rapporterte i går fra skipsreder Otto Grieg Tidemands årlige fasanjakt på hans gods i Skåne. Hvert år inviterer Tidemand sin venn kong Harald og andre fornemme gjester.

Jakta forberedes ved at egg klekkes og fasan feites opp på et slott i nabolaget. På vårparten ble 500 tamme fasaner sluppet ut i hans private bøkeskog. I helga ble de jaget mot skipsrederen og hans gjester, deriblant kongen, som sto klar med sine geværer. Når det smeller rømmer fasanene ut av skogen, og til naboene som kan mate dem for hånd.

- Å legge ned forsvarsløse dyr har ikke noe med jakt å gjøre. Denne typen snobbejakt har vi ingen tradisjon for i Norge, sier Kurt Oddekalv, miljøverner og erfaren jeger.
- Kongen framviser dårlig dømmekraft og svekker den seriøse jaktas renommé når han nedgraderer den til skyting i ei pølsebu. Jeg oppfordrer ham til å trekke seg fra den. Skyteøvelse på levende blink er uverdig, mener Oddekalv.

Shooting, ikke hunting

- Vi er ikke noe glad for dette. Det er ikke denne typen jakt vi ønsker, sier spesialrådgiver Per Søilen i Norges Jeger- og Fiskerforbund.
- Engelskmennene skiller mellom «hunting» og «shooting». Dette er «shooting», og ikke i tråd med norsk jakttradisjon. Det er den skikkelige, fornuftige jeger vi ønsker å fremme. Sånn sett passer kongens fasanjakt litt dårlig. Men vi ønsker ikke å fordømme han: Det er vel sånn at «when in Rome, do as the Romans».

I 1989 førte en bondes invitasjon til nedskyting av oppdrettsand til hissig debatt, og etter hvert forbud mot jakt på utsatt fugl i Norge. Fasanjakta i Skåne ville imidlertid vært innenfor norsk lov - så vidt det er. Settes fugl ut før 20. juli, kan de jaktes på om høsten. Mer tvilsomt er det om kongens fasanblink tilfredsstiller dyrevernlovens forskrift om at «fuglen skal ha tilpasset seg en vill tilværelse» og «ha naturlig skyhet for mennesker».

- Denne fasanjakta ville ikke vært ulovlig i Norge, men det er utenkelig med slike jaktformer her i landet. Vi har ingen tradisjon og aksept for det, sier Ingebrigt Stensaas i Direktoratet for naturforvaltning