Slakter kriseberedskapen

22. juli- kommisjonen slakter krisehåndteringsapparatet, og deler av samordningen av innsatsen da Norge ble angrepet av terror 22. juli i fjor.

HARD DOM: Kriseberedskapen får en hard dom. Leder for 22. juli-kommisjonen, Alexandra Bech Gjørv, presenterer rapporten på en pressekonferanse.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
HARD DOM: Kriseberedskapen får en hard dom. Leder for 22. juli-kommisjonen, Alexandra Bech Gjørv, presenterer rapporten på en pressekonferanse. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det er etter kommisjonens mening ikke til å leve med for Norge som nasjon at en rekke av de sentrale aktørene og etatene i beredskaps- og krisehåndteringsapparatet ikke fant det overordnede nasjonale kriseplanverket i sivil sektor relevant og hensiktsmessig i en krise som den man sto overfor 22/7. Når skulle terrorkapitlene i dette planverket være relevant, hvis ikke denne dagen?

Rammer Faremo og Stoltenberg Planene for krisehåndtering ble altså oppfattet som irrelevante av de etater som skulle håndtere dem. Dette er en kritikk som først og fremst går til Justisdepartementet, men også til forsvarsdepartementet. Og dermed rammer Grete Faremo, som nå er justisminister, men som for et år siden var forsvarsminister.

Men kommisjonens knallharde kritikk rammer også statsminister Jens Stoltenberg, som har gjort klart at det overordnede ansvaret uansett er hans.

Dårlig informasjonsflyt Rapportens kapittel 10 om krisehåndtering i regjeringsapparatet, Forsvaret og PST, kritiserer også informasjonsflyten mellom aktørene som hadde sikkerhetsansvaret den skjebnessvangre dagen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer