Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slakter kritikk om prinsesseboligen

Kritikken er uetisk, usmakelig og tvilsom mener Bærum kommune.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Bærum kommune går til motangrep på professor Carl August Fleischer og kaller han uvitende og usmakelig etter at Fleischer skrev en betenkning i saken om byggetillatelsen Bærum kommune har gitt prinsesse Märtha Louise og Ari Behn.

I en pressemelding fra kommunen presiseres det at Fleischer "overhodet ikke har satt seg inn i saken".

- Ut i fra det som har skjedd mener jeg at Fleischer har gått til angrep på mennesker som ikke kan forsvare seg selv, sier leder i planutvalget i Bærum kommune, Anne-Gerd Steffensen, til Dagbladet.no.

Etter anmodning fra Oslo og omland friluftsråd skrev jusprofessor Carl August Fleischer en tolv siders betenkning hvor han kritiserer Bærum kommune i byggesaken om prinsesse Märtha Louise og Ari Behns mye omtalte bolig i Lommedalen. I går tok planutvalget i kommunen til motmæle og slaktet Fleischers uttalelser.

- Det kan alltids diskuteres om dette handler om forskjellsbehandling. Men det er det ikke. Prinsessen og Behn skal i forhold til tomten ikke bygge mye, og det skal ikke gå utover utnyttelsen av Marka. Fleischer har ikke mye å fare med, sier Steffensen.

- Uten hold i virkeligheten

Fleischer skriver i sin betenkning om Kong Olavs holdning til og bruk av Oslomarka.

"Kong Olavs holdning til og bruk av Marka er i dag symbolisert gjennom statuen av ham på ski sammen med hunden, plassert sentralt i Holmenkollbakken, ved inngangen til Marka. Det er også grunn til å minnes bildet av kong Olav i anorakk på Holmenkolltrikken under \'oljekrisen\'- da samfunnsmessig solidaritet i energisparingen var et poeng, selv om Kongen neppe ville hatt vanskeligheter med å skaffe seg noen få liter med bensin til eget bruk (..)."- Her bruker Fleischer hele tre sider av sin rapport hvor han skriver om kong Olavs holdning til Marka. Jeg vet ikke hvordan det er relevant, og jeg har heller aldri sett noe så tynt i hele mitt liv. Dette har ingenting med saken å gjøre, sier Steffensen.

Kritikk

Steffensen skriver i en pressemelding at "at sammenlikningen mellom kong Olavs \'løypekultur\' og prinsessens byggetillatelse som et kongelig privilegium er uetisk og uten hold i virkeligheten."

Videre skriver hun at "planutvalget i Bærum kommune tar sterk avstand fra så vel innhold som konklusjon og finner betenkningen uetisk og uten hold i virkeligheten."

- Når Steffensen skriver at dette er uetisk og uten hold beviser bare at Bærum kommune ikke tåler den kritikken de stilles overfor. De tar ikke Marka høytidelig nok, sier Fleischer til Dagbladet.no.

Da jusprofessoren skriver i sin betenkning om kong Olav og hans forhold til Marka sier har selv at dette er for å skape en viss kontrast i saken.

- Det er helt klart relevant, da vi får et innblikk i hva prinsessen står for og hva kong Olav i sin tid stod for. Det er kritikk av kommunen og fylkesmannen og ikke prinsesse Märtha Louise og Ari Behn, understreker han.