Slakter landbruksministeren

- To dager etter at kugalskapen for alvor fikk oppmerksomhet, dukket landbruksministeren opp i media med kraftig kritikk av butikkenes matvarepriser. En kan lure på hva slags motiver han har!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En opprørt direktør Anne-Grete Ellingsen i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) er ikke nådig. Overfor Dagbladet mer enn antyder hun at landbruksminister Bjarne Håkon Hanssens hardkjør mot Rimi-Hagen og hans like, er et forsøk på å ta vekk oppmerksomheten fra de viktigste problemene innen matvaresektoren.

I morgen møtes de to til det som fort kan bli et rabaldermøte.

- Reagerer sterkt

I en rekke intervjuer den siste tida har landbruksministeren forlangt svar på hvordan det kan ha seg at bøndene tjener stadig mindre, mens matbaronene tjener stadig mer.

- Det må være mulig å finne ut hvor pengene tar veien fra fjøset til kjøledisken, er Bjarne Håkon Hanssens budskap. Og han er slett ikke fornøyd med kjedenes vilje til å framskaffe de nødvendige tallene.

Men nå tar handelen kraftig til motmæle:

- Vi har hele tida ønsket å bidra til å få fram tallene. Både i møter og i brevs form har vi for flere måneder siden foreslått for statsråden hvordan dette kan gjøres, sier Anne-Grete Ellingsen.

- Vi reagerer derfor veldig sterkt når landbruksministeren skaper et inntrykk av at vi ikke vil bidra. Det skaper ikke et godt samarbeidsklima, og vi undrer oss over hva motivene hans er.

Har fått innspill


Konkret har HSH laget lister over hvilke ledd og hvilke produkter de mener bør gjøres til gjenstand for prisgransking.

- Antall ledd varierer fra produkt til produkt. Vi må velge produkter som er representative i forhold til grensehandelen og også sammenlikne disse med prisutviklingen i Sverige, sier Ellingsen, som ikke er imponert over Bjarne Håkon Hanssens tempo.

- I to måneder har våre innspill ligget på landbruksministerens bord. Dette står ikke på oss, slår hun fast.

FÅR KJEFT: Landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen.
FLESKER TIL: Administrerende direktør Anne-Grete Ellingsen i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon.