Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slakter matministeren

Forbruksforsker mener at Lars Peder Brekk villeder folket når han plasserer skylda for høye matpriser på grådige matbaroner.

PRESENTASJON I GÅR: Matkjedeutvalgets leder, Einar Steensnæs (t.h.), overleverte utvalgets utredning til landbruks- og matminister, Lars Peder Brekk, fornyings-, administrasjons- og kirkeminister, Rigmor Aasrud og barne-, likestillings- og inkluderingsminister, Audun Lysbakken. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
PRESENTASJON I GÅR: Matkjedeutvalgets leder, Einar Steensnæs (t.h.), overleverte utvalgets utredning til landbruks- og matminister, Lars Peder Brekk, fornyings-, administrasjons- og kirkeminister, Rigmor Aasrud og barne-, likestillings- og inkluderingsminister, Audun Lysbakken. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forbruksforsker og medlem av matutvalget, Arne Dulsrud, anklager landbruksminister Lars Peder Brekk for å misbruke mat-tallene.
 
Da landbruksminister Lars Peder Brekk og Matkjedeutvalget la fram rapporten i går, fikk de fire store kjedene skylda for at norske matbutikker har høyere priser og bare halvparten av utvalget som finnes i svenske butikker. De ble anklaget for maktmisbruk og trusler overfor leverandørene, antydninger til prissamarbeid og at de tar ut høyere marginer i betalingsvillige Norge.
 
Rema-Reitan og de andre matbaronene slo tilbake og mener at valuta og andre faktorer spiller inn. Nå får de støtte fra et av utvalgets medlemmer.
 
I en intern epost sendt til Lars Peder Brekk og utvalgsmedlemmene som Dagbladet har fått tilgang til, slakter direktøren i Statens institutt for forbruksforskning, Arne Dulsrud, måten Brekk presenterte tallene på. Han kaller Brekks presentasjon for «direkte misvisende» og «ufullstendig» og anbefaler landbruksministeren å skjerpe kildebruken framover.

Dette skriver Dulsrud:
 
«Til landbruksminister Lars P Brekk

Som medlem av sekretariatet av matkjedeutvalget vil jeg gjerne komme med en kommentar til bruken av dokumentasjon fra matkjedesekretariatets arbeid under dagens pressekonferanse. Her ble det presentert tall fra en SIFO-rapport  som sammenligner priser på utvalgte merkevarer (næringsmidler og non-food) mellom Norge, Sverige og Danmark. Måten tallene ble brukt kan etter vår mening virke misvisende.

Under landbruksministerens innlegg ble det vist til prosentvise forskjeller i priser på næringsmidler og non-food mellom bl Norge og Sverige på over 20 prosent, men uten at selve forklaringene på forskjellene ble nevnt. Følgelig det ble skapt et inntrykk av at fortjenestemarginene i norsk dagligvarehandel - for f eks non-food -  er tilsvarende høyere blant norske dagligvarekjeder enn i andre nordiske land. Dette inntrykket samsvarer ikke med konklusjonen i rapporten skrevet av forsker Randi Lavik. Jeg siterer sammendraget:

"Generelt kan vi si mye at prisforskjellene mellom Sverige og Norge skyldes sterk NOK i forhold til SEK. Andre forhold som kan forklare litt av forskjellene er toll og avgifter til Norge som de andre landene ikke har. Også et høye kostnadsnivå i Norge kan bidra til å forklare noen av prisforskjellene. Imidlertid, på en del produkter er prisforskjellene så store at de ikke kan forklares av såkalte kjente faktorer. Det er mulig at stor betalingsvillighet  i Norge gjøre at man kan ta høyere priser si Norge enn andre land. Ulike konkurranse i ulike delmarkeder i de tre land kan også være en mulig forklaring"

Valutaforskjellen er etter Laviks vurdering den viktigste forklaringen. Den siste setningen i konklusjonen er også utvalgets utgangspunkt for å hevde at forskjeller konkurransepress i ulike delmarkeder mellom Norge, Sverige og Danmark ikke kan utelukkes. Men fra det til å hevde at marginene på omtalte varer er over 20 prosent høyere i norske dagligvarekjeder enn i nordisk dagligvarehandel for øvrig vil derfor være direkte misvisende.

Jeg håper derfor at landbruksministeren kan ta hensyn til disse kommentarene i sin eventuelt videre kildebruk fra overnevnte rapport.»

- Ikke feilsitert
- Det er ingen feilsitering, men tallene er presentert på en misvisende måte, sier Arne Dulsrud. Han ønsker ikke å utdype kritikken av landbruksministeren, men sier at mailen ble sendt først til Brekk og deretter til de andre i utvalget for å sørge for at lignende ikke skjer igjen.

Ifølge SIFO-forsker Randi Lavik som har skrevet den aktuelle delrapporten, er det valutakurs og kostnadsnivå som er hovedårsaken til de ulike matprisene i Norge og Sverige. Men hun avviser ikke noe høyere marginer.
 
- De er neppe mye høyere marginer i Norge enn andre nordiske land når vi ser på de fleste produktene som er med. Den viktigste forklaringen er forskjeller i valuta, men også høyere kostnadsnivå i Norge kan forklare prisforskjeller. På noen av produktene er imidlertid prisforskjellene svært store. Noen av disse prisforskjellene kan muligens tyde på høyere marginer i Norge, men uten at vi kan dokumentere dette, skriver Lavik i en epost til Dagbladet.

Dagbladet har foreløpig ikke lykkes i å få kommentar fra saken fra Lars Peder Brekk.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media