Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slakter næringsministerens håndtering av Telenor-striden

Bare 13 prosent av befolkningen mener Monica Mæland har gjort en god jobb i striden rundt ansettelsen av ny konsernsjef i Telenor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Resultatene framkommer i en fersk meningsmåling utført av Ipsos MMI for Dagbladet. Her svarer 24 prosent at de synes næringsminister Monica Mæland (H) har håndtert striden rundt ansettelsen av konsernsjef Sigve Brekke i Telenor på en dårlig måte.

Bare 13 prosent mener hun har gjort en god jobb, 39 prosent valgte svaralternativet «middels», mens 25 prosent svarer «vet ikke». Det er relativt få forskjeller mellom partienes velgere.

Stor fallhøyde Leder av næringskomiteen på Stortinget, Geir Pollestad (Sp), mener Mæland har bygget en stor fallhøyde for seg selv gjennom flere utsagn om at ingen i den forrige regjeringen brydde seg om kvinneandelen i statseide selskaper.

- Her tror jeg derfor folk har opplevelsen av en statsråd som later som om hun gjør noe, sier han til Dagbladet.

Samtidig påpeker Pollestad at det er blitt etterlatt et uryddig inntrykk av hvor mye Mæland egentlig visste om ansettelsesprosessen av ny konsernsjef. Etter at VG avslørte at det ikke var noen kvinnelige kandidater med i siste runde, på tross av at næringsministeren hadde gitt styret klar beskjed om aktivt å lete etter en kvinne, skrev Mæland følgende i en e-post til Dagbladet:

- Det er alvorlig hvis det viser seg at ingen kvinner var med i sluttrunden fram mot å finne ny konsernsjef.

Informert 4. mai Liknende uttalelser ga hun også til flere andre medier. Like etter avdekket imidlertid Dagens Næringsliv at næringsministeren allerede 4. mai ble informert om at det bare var menn med i finalen.

- Når hun så prøver å bortforklare dette med en diskusjon om begrepet «sluttrunde», tror jeg folk tenker at det blir vel mye kaos, sier Pollestad.

- Det er en ganske komplisert sak å forholde seg til, men inntrykket uttad er av en statsråd som har sagt noe og visst og gjort noe annet. Det er på en måte det verste en statsråd kan gjøre, legger han til.

Monica Mæland selv ønsker ikke å uttale seg om Dagbladets måling. I budsjettdebatten i Stortinget ble hun konfrontert med at hun etterlot et inntrykk av ikke å ha blitt informert av Telenor. Næringsministeren framholdt da at hun har fortalt sannheten hele tida.

- Men jeg opplevde ikke at vi fikk noe ordentlig svar på hva denne voldsomme overraskelsen kom av, sier Pollestad.

CV-bråk Avsløringene rundt ansettelsesprosessen kom bare en måneds tid etter at Kapital avdekket at at Sigve Brekke, i flere år, feilaktig sto oppført med en bachelorgrad fra Distriktshøyskolen i Bø i årsrapporter i to asiatiske selskap Telenor er eier i.

Han var to vekttall unna å fullføre graden som høyskolekandidat og 22 vekttall unna en bachelorgrad.

Samtidig fortsetter Vimpelcom-saken å ri Telenor som en mare.

- Jeg har stor respekt for at folk har synspunkter rundt rekrutteringen av meg, og jeg tåler kritikk. Men samtidig må jeg konsentrere meg om å drive Telenor framover midt oppi alt dette, sa Sigve Brekke i et intervju med Dagbladet i helga.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media