EGEN KOMMISJON: AUF-leder Martin Henriksen vil ha en norsk Afganistan-kommisjon for å debattere Norges oppdrag i landet. Jan Egeland stiller seg bak forslaget. Dette bildet er fra da fire soldater mistet livet i Afghanistan i juni i år. Foto: Torbjørn Grønning
EGEN KOMMISJON: AUF-leder Martin Henriksen vil ha en norsk Afganistan-kommisjon for å debattere Norges oppdrag i landet. Jan Egeland stiller seg bak forslaget. Dette bildet er fra da fire soldater mistet livet i Afghanistan i juni i år. Foto: Torbjørn GrønningVis mer

Slakter norsk Afghanistan-debatt

NUPI-direktør Jan Egeland mener det er god grunn til å la en kommisjon gå det norske bidraget i Afghanistan etter sømmene. Initiativet kommer fra AUF-leder Martin Henriksen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||   — Det haster å få på plass en ny og bedre politikk. En kommisjon er viktig fordi vi er like langt fra målet som for ni år siden, men nå har vi mye mindre tid. Men noen må ta initiativ til det. Gitt omfanget av engasjementet i Afghanistan, har Stortinget vært forbausende lite på banen, sier direktør ved NUPI, Jan Egeland, til Dagbladet.  

Egeland mener alle har sviktet i debatten om det norske bidraget: 

— Det har vært mer debatt om engasjementet de siste ti ukene enn hva det har vært de foregående ti åra. Vi alle har sviktet — alle har gjort for lite for å diskutere oppdraget og få en kvalitetskontroll. 

Initiativet om en egen Afganistan-kommisjon, kommer fra AUF. Egeland berømmer forslaget.

— Vi vil ha en norsk Afghanistan-kommisjon fordi vi mener det trengs en mer løpende og balansert Afghanistan-debatt. Debatten er for svart-hvitt, den handler bare om vi skal trekke oss ut eller ikke, forklarer AUF-leder, Martin Henriksen til Dagbladet.  

Slakter norsk Afghanistan-debatt  — Gitt at dette er det dyreste, vanskeligste og mest risikable, og ikke minst, så langt det minst vellykkede engasjementet Norge har vært med på de siste 20 åra, så er det all grunn til å ønske en systematisk gjennomgang, forklarer han.   

 En rekke andre NATO-land, slik som Canada, USA, Storbritannia og Nederland har hatt både offisielle, halvoffisielle og uoffisielle kommisjoner, forteller Egeland. Han mener deres rapporter har vært nyttig lesning:  

— I mer enn fem år har utenlandske kommisjoner på en forbilledlig måte forutsett, og gjorde det klart, at operasjonen i Afghanistan gikk gradvis dårligere. I Norge har ingen sagt åpent hvor dårlig det har gått.  

Egeland slakter den norske Afghanistan-debatten. Han mener spesielt norsk presse, men også norske myndigheter og forskere, har vært for sløve:  

— Norske myndigheter og presse har hatt mulighet til å ta tak i disse rapportene, men her har det vært «buisniss as usual».  

- Ikke snakk om uttrekk  Til tross for at Norge er en liten aktør i Afghanistan, mener Egeland det er viktig at man tar tak i det engasjementet man har: 

INITIATIVTAGER: AUF-leder Martin Henriksen har foreslått å nedsette en norsk  Afganistan-kommisjon for forsvarsminister Grete Faremo. Foto: Scanpix.
INITIATIVTAGER: AUF-leder Martin Henriksen har foreslått å nedsette en norsk Afganistan-kommisjon for forsvarsminister Grete Faremo. Foto: Scanpix. Vis mer

 — Hvorfor har NATO og FN, og ikke-statlige-organisasjoner, mislyktes i så stor grad med å bygge opp det man i ti år har brukt hundrevis av milliarder dollar på? Det er begrenset hva en norsk kommisjon kan gjøre, men siden dette er vårt største, og mest risikable engasjement, bør vi gå igjennom hvilke handlingsalternativer Norge har og hvilken måloppnåelse vi har hatt, ikke hatt og kan få.   

Egeland vektlegger at dette ikke er en diskusjon om å trekke seg ut: 

 — Vi har et stort ansvar. «You broke it — you fix it», som de sier på engelsk. Vi kan ikke si til det afghanske folket at det hele var en spøk, nå trekker vi oss tilbake, og lar dem falle i ekstremistenes hender.  

— I Norge er det en høy grad av offentlig og politisk enighet om at det var riktig å gå inn i Afghanistan, og at det er galt å trekke seg ut. Men, vi har ikke klart å lære av våre feil, så premisset nå er at vi må bli bedre.   

- Foreslått for Faremo AUF- Henriksen ser for seg en norsk Afghanistan-kommisjon som er bredt sammensatt av militære, politikere, forskere, og bistandsorganisasjoner, og kan komme med innspill til storting og regjering. 

 — Debatten må få flere sider,  bli breier og mer kritisk. Det er mange dillemma som oppstår når man deltar i krig, og det er mange spørsmål som er viktig at blir reist, forklarer AUF-lederen.  

Henriksen har luftet forslaget for forsvarsminister Grete Faremo, og vil fremme det for moderpartiets utenrikskomité. 

-VI HAR SVIKTET: Jan Egeland mener norsk presse, politikere og forskere har gjort for lite for å sette norsk Afghanistan-politikk på dagsordnen. Foto: Scanpix.
-VI HAR SVIKTET: Jan Egeland mener norsk presse, politikere og forskere har gjort for lite for å sette norsk Afghanistan-politikk på dagsordnen. Foto: Scanpix. Vis mer