Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slakter norsk Sudan-støtte

Global Witness mener Norge er for ukritisk når de gir bort 24 millioner kroner til oljenasjonen.

BEKYMRET: Den London-baserte miljø- og menneskerettsorganisasjonen Global Witness frykter at Norge og utviklingsminister Erik Solheim løper fra tidligere menneskrettskrav overfor samarbeidslandene. Her er Solheim under Friluftslivets uke på Sognsvann i sommer. Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix
BEKYMRET: Den London-baserte miljø- og menneskerettsorganisasjonen Global Witness frykter at Norge og utviklingsminister Erik Solheim løper fra tidligere menneskrettskrav overfor samarbeidslandene. Her er Solheim under Friluftslivets uke på Sognsvann i sommer. Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I en rapport som kom i dag kritiseres Norge for å stille for slappe krav til Sudan. Sudan får 24 millioner kroner i støtte gjennom Olje for Utvikling-programmet, som ligger under utviklingsminister Erik Solheim i Utenriksdepartementet.

«Olje for Utvikling-programmet har ikke tilstrekkelige mekanismer for å forsikre seg om at pengene ikke fyrer opp under konflikt og korrupsjon», skriver den London-baserte miljø- og menneskeretts- organisasjonen Global Witness i rapporten.

Freden truet
Norge fikk en av sine største diplomatiske seire da regjeringen i nord i 2005 undertegnet en fredsavtale med SPLA-opprørerne i sør. En del av avtalen er at oljeinntektene skal fordeles mellom regimene i nord og sør.

Nå mener Global Witness at freden er truet, fordi regjeringen i nord kontrollerer inntektsstrømmen og ikke er åpne om de økonomiske forholdene i oljeutvinningen.

«Norge burde ha på plass klare betingelser for hvilke forbedringer i styresett og menneskeretter som forventes», skriver Global Witness.

Uklare svar
Nå frykter organisasjonen at Norge tvert imot har droppet tidligere krav om dette overfor samarbeidslandene.

Tidligere sto det på Olje for Utviklings hjemmeside at Norge krever en «veldokumentert politisk forpliktelse til godt styresett, inkludert åpenhet» og respekt for menneskerettigheter fra samarbeidslandenes side. Nå konstaterer Global Witness at dette er borte.

Rapportskriverne har stilt spørsmål til Olje for utvikling-programmet om dette, og fått det de oppfatter som uklare og unnvikende svar.

Global Witness synes Sudan er ett av de landene hvor det er viktigst å følge tett opp spørsmål om menneskerettigheter.

«Det er vanskelig å komme på mange land med en verre status for menneskerettsbrudd», står det i rapporten.

I en skriftlig kommentar sier Erik Solheim følgende:
«Det er ikke forvirring over betingelsene for norsk bistand til Sudan. Når Olje for Utvikling (OfU) går inn i et samarbeide er det med den klare forventning at godt styresett i oljesektoren vil bli forbedret og at det er politisk vilje til å gjøre dette.
Det viktigste menneskerettighetsspørsmålet i Sudan i dag er å unngå krig. Norges støtte til dette er vårt viktigste bidrag til landet. OfU vil til enhver tid arbeide innenfor de rammer angående menneskerettigheter som er gjeldende for norsk bistand.
Vi tar opp behovet for å bedre styresettet og styrke menneskerettigheter jevnlig i møter med de nasjonale myndighetene i Khartoum og den regionale regjeringen i Sør-Sudan
Den viktigste målsettingen med OfU-programmet i Sudan er å styrke fredsavtalen mellom Nord og Sør og sikre prinsipper om åpenhet.»

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media