Slakter NRKs valgdekning

Flere partiledere og generalsekretærer er sterkt kritiske til TV-kanalenes valgkampdekning og ønsker et evalueringsmøte etter valget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venstre-leder Lars Sponheim mener NRKs politiske redaksjon er en trussel mot lokaldemokratiet ved at de boikotter de små partiene og er mer opptatt av underholdning enn politikk.

Overfor Dagbladet legger ikke Sponheim skjul på at han er skuffet over årets valgkampdekning i NRK:

- NRK legger matematiske kriterier til grunn for sitt valg av deltakere. I år behandles vi på linje med Rød Valgallianse selv om vi er et regjeringsparti. Vi slipper nesten ikke til. Denne gangen får vi bare delta på ett folkemøte og vår justisminister Odd Einar Dørum får ikke delta i en eneste debatt om kriminalpolitikk eller innvandring. Som partileder reagerer jeg kraftig på dette, sier Lars Sponheim til Dagbladet.

Oppvask

Sponheim er ikke alene om å kritisere årets valgkampdekning. Generalsekretær Martin Kolberg i Arbeiderpartiet vil etter valget ta initiativ til et møte mellom mediene og partiene for å endre den politiske debatten.

- Vi må møtes for å drøfte hvordan vi skal legge til rette for reell politisk debatt i Norge. Her ligger et tungt ansvar på partiene selv, men også på mediene. Nå er grensen mellom underholdning og viktig politisk debatt blitt for utydelig, mediene må erkjenne at de bidrar til at mindre vesentlige ting blir for viktige, sier Kolberg til Dagbladet.

- Hva slags ansvar har partiene?

- Jeg opplever at man blir presset inn i en form hvor man tvinges til å kommentere helt spesielle saker og hendelser, mens den rolige samtalen som demokratiet krever, ikke får plass.

KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland mener kritikken fra Sponheim er forståelig.

- Forgjeves

- På folkemøtet i Tromsø om konkurranseutsetting, bl.a. i eldreomsorgen, fikk jeg ordet tre ganger i debatten som varte i halvannen time. RVs Torstein Dahle og jeg ble ikke involvert i det hele tatt og da blir jeg frustrert fordi vi sitter der forgjeves. Jeg synes det er en dårlig måte å lede debatter på.

- Så du liker ikke Knut Olsen?

- Jeg har ingenting imot ham og jeg har likt hans form tidligere, men i denne valgkampen har han vært altfor opptatt av å kjøre sitt eget show og egne meninger. Jeg fikk mange telefoner og meldinger etter debatten i Tromsø der seerne mente han overså meg.

Svarstad Haugland innrømmer at Medhaug-saken har gjort det vanskelig å nå fram med KrFs politikk i denne valgkampen.

- Til og med da jeg la fram kulturmeldinga var det en journalist som bare spurte om den saken og det opplever jeg som svært frustrerende. Slike personalmessige saker har ikke noe med politisk debatt å gjøre, sier Svarstad Haugland til Dagbladet.

Hun støtter Kolbergs forslag om et møte med mediene etter valget.

De fire store

Sponheim mener NRK allerede har realisert Carl I. Hagens ønske om at det bare skal være plass til «de fire store», det vil si SV, Ap, Høyre og Frp.

- Selv KrF og statsministeren slipper lite til. NRK tar ikke hensyn til at kommunevalg er noe helt annet enn et stortingsvalg. Vi har vel 10-15 ganger så mange ordførere som Frp, men NRK ønsker bare å bruke de politikerne som er i superklassen. Jeg tror folk er møkklei det de ser av valgkamp i TV-mediene. De er opptatt av helt andre temaer på lokalt plan, sier Lars Sponheim. Han reagerer også på alle avbrytelsene og underholdningsinnslagene.

- Vi tilpasser jo oss denne formen. Vi vet at vi i VG og Dagbladet dagen etter en TV-debatt kan bli dømt ut fra en eller to setninger. Derfor sitter et helt partiapparat og tenker på den ene setningen, sier Sponheim.

Tør ikke

Frp-formann Carl I. Hagen ville ikke kommentere Sponheims kritikk i går kveld.

- Den tar jeg etter valget, sier Hagen. Hans generalsekretær, Geir Mo, sier at TV-debattene i altfor stor grad preges av avbrytelser og underholdningselementer.

SV-leder Kristin Halvorsen sier at hun har for lite avstand til hvordan de politiske debattene oppleves nå midt i valgkampen.

- Jeg blir gjerne med på en debatt om dette etter valget og med den erfaringen vi i SV har, forstår jeg Sponheims fortvilelse. Det er mulig folk kjenner seg for lite igjen i temaene, men på den annen side er det ikke gitt at den gammeldagse ideologiske debatten fenger bedre. Men NRK burde droppe alle underholdningsinnslagene, sier Halvorsen.

Nyhetsdirektør i NRK, Anne Aasheim, var i går ikke tilgjengelig for kommentar.