Slakter ny lov: - Ingen gruppe er mer mobbet enn røykere

- Stadig vekk møter jeg barn som peker og sier «du kommer til å dø», sier Per Inge Torkelsen.

RØYKER: Per Inge Torkelsen mener røykere blir mobbet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
RØYKER: Per Inge Torkelsen mener røykere blir mobbet. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er forferdelig. Det er vel 800 000 nordmenn som er avhengige av røyk, og nå får de ikke røyke hverken inne eller ute, sier Per Inge Torkelsen til Dagbladet.

Han slakter den nye loven som gjør at det fra 1. september blir forbudt å røyke på alle stasjoner og plattformer  - over hele landet.

Selv har moromannen og røykeforkjemperen har røyka 30 sigaretter om dagen i 40 år.

- Hjelper andre, ikke dem På de fire tiåra har han opplevd en rekke endringer i hva røykere får lov til og ikke:

Som da det ble forbudt å røyke om bord i fly i 1986, og på alle innendørs serveringssteder i 2004.

- Det er ingen andre grupper som blir mer mobbet, sier han om røykere.

Han viser til at samfunnet gjør alt de kan for å hjelpe folk som sliter - men ikke røykerne.

- Alle andre grupper som sliter prøver man å hjelpe, men det finnes ingen tiltak for røykere.

Jernbaneverket varsler at de i tråd med forbudet vil skilte med «Røyking forbudt» på alle stasjoner, og fjerne askebegre.

- Kan ikke røykere bare passe på å røyke før/etter de skal ut og reise blant folk?

- Du tenker utenfor stasjonen når det striregner eller er ti minusgrader? spør Torkelsen.

- I tillegg er det ganske mange offentlige bygg i nærheten av stasjoner, påpeker han.

- Som bil på tomgang Da røykeloven trådte i kraft i 2004, og gjorde det ulovlig inne på serveringsplasser, var målet å skjerme ansatte og gjester mot passiv røyking.

- Jeg vet det er skadelig å røyke, men det er ikke farlig å bli utsatt for passiv røyking. Det er som å stå ved siden av en bil på tomgang, mener han.

Torkelsen har lenge kritisert «mobbingen» av røykere. I 2003 ga han ut boka «Gledelig røyk og godt nytt år!», der han ga tips til røykere - som at de for å klare å slutte burde «unngå pauser, sex og å snakke i telefonen».

Han tror heller ikke dette forbudet vil hjelpe folk å stumpe røyken.

I 2003: Per Inge Torkelsen røyker, på samme måte som han har gjort de siste 40 åra. Omlag 30 røyk går med på en dag, forteller han. Her fra en røykepause i 2003. Foto: Stian Haraldsen/Dagbladet
I 2003: Per Inge Torkelsen røyker, på samme måte som han har gjort de siste 40 åra. Omlag 30 røyk går med på en dag, forteller han. Her fra en røykepause i 2003. Foto: Stian Haraldsen/Dagbladet Vis mer

- Det er mange som ikke klarer, og mange som ikke vil, slutte å røyke. Tvang er sjelden den beste måten å få folk til å gjøre noe på. Jeg tror ikke folk slutter å tigge fordi det innføres tiggeforbud, sier han for å sammenligne.

Torkelsen har opplevd at flere reagerer på røykingen hans.

- Jeg er blitt utskjelt på gata i Bergen fordi en dame med barnevogn - som sto tre meter unna - mente røyken kom til å skade barna hennes. Hun sto tre meter unna. Jeg røyket i ti minus og stiv kuling, og det var ingen sjans for at det kom på dem. Men det er OK å mobbe røykere, sier han.

- Stadig vekk møter jeg barn som peker og sier «du kommer til å dø». De er lært opp til det. Det er ingen andre gruoper som blir mobbet slik. Men det er kanskje ikke så rart, vi har sett det før: «Lucky Luke» får ikke røyke, «Andy Capp», som til og med røyka mens han dusja, får ikke lenger røyke. Det er bare skurkene som røyker nå, sier han.

- Har mistet toleranse Har du planer om å slutte å røyke?

- Ja, det hender. Det er dyrt, og jeg merker at jeg ikke har kondisjon. Men jeg har gjort det i 40 år, det er deilig. Men jeg merker jo at det er skadelig, sier han.

Nå og da røyker han e-sigarett.

Med lovendringen får han ikke bruke den heller.

Han sukker oppgitt.

- Selv om alle undersøkelser tyder på at alle e-sigaretter er bedre, så skal det være ulovlig i Norge fordi det ser ut som en sigarett. Det vi har mista i røykedebatten er toleranse, den har vi ikke heller mot tiggere. Jeg røyker ikke i bil når det er unger der, og jeg synes det er greit med røykeforbud på flydoen. Men kunne det ikke vært et røykerom på Gardermoen og på noen restauranter? spør han.

- Så kunne folk selv velge om de ville gå inn der.

HER FÅR DU IKKE RØYKE: På Oslo S, der om lag 100 000 reisende reiser innom i løpet av en dag, blir det fra 1. september ulovlig å røyke på plattformene og stasjonene. Det samme gjelder samtlige stasjoner og plattformer i landet. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
HER FÅR DU IKKE RØYKE: På Oslo S, der om lag 100 000 reisende reiser innom i løpet av en dag, blir det fra 1. september ulovlig å røyke på plattformene og stasjonene. Det samme gjelder samtlige stasjoner og plattformer i landet. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer