Slakter Obamas ambassadør- kandidat til Norge

Både demokrater og republikanere i Kongressen krever at USAs president Barack Obama trekker nominasjonen av George James Tsunis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet / NTB): Både demokrater og republikanere i Kongressen krever at USAs president Barack Obama trekker nominasjonen av George James Tsunis til ny ambassadør i Oslo.

32 republikanere og demokrater fra Representantens hus skriver i en uttalelse fredag at George Tsunis' «pinlige mangel på kunnskap» gjør ham uegnet som ny ambassadør til Norge. Det melder nyhetsbyrået AP.

«Hans uriktige uttalelser fornærmet flere norske embetsmenn og har fått mange til å tvile på hans evne til å være en effektiv ambassadør», heter det videre i uttalelsen.

Under høringa i utenrikskomiteen i januar kalte George James Tsunis statsminister Erna Solberg president og beskrev Fremskrittspartiet, allerede da i regjering, som et «marginalt element» som spyr ut sitt hat, da han svarte på syrlige spørsmål fra en lite imponert senator John McCain.

- Svarene Mr. Tsunis ga i utenrikskomiteen demonstrerte tydelig hvor ukvalifisert han er for denne posisjonen og hvis han blir valgt kan det skade et viktig internasjonalt bånd, står det i uttalelsen.

Motstand Den pinlige forestillingen i utenrikskomiteen satte norskamerikanere i Midtvesten i harnisk. En underskriftskampanje mot Tsunis kom i gang, og mange sendte eposter til sine folkevalgte for å protestere, noe som resulterte i at tre demokratiske senatorer gikk ut mot ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg til begge Minnesotas to senatorer, Al Franken og Amy Klobuchar, kunngjorde Tim Johnson fra South Dakota i forrige uke at han heller ikke vil stemme for Tsunis.

Ble godkjent Tsunis ble riktignok godkjent i utenrikskomiteen, men nominasjonen er nå blitt liggende i Senatet, som har siste ord i prosessen.

Motstanderne mente at i lys av Russlands nylige offensiv, ville det være avgjørende for USA å ha en kunnskapsrik og respektert ambassadør i Norge.

I en egen uttalelse i går, skrev den republikanske politikeren Tom Marino at Barack Obama burde gjør det som er best for Norge og USA.

- Ikke hva som er politisk hensiktsmessig for hans pengeinnsamlere og bekjente.

Fra New York Greskamerikaneren George James Tsunis er opprinnelig fra New York og er direktør i Chartwell hotels, som blant annet driver de eksklusive Hilton-hotellene. 

Tsunis bidro til sentor John McCains kampanje da han stilte som president i 2008, før han byttet side og ga betydelige summer til Obamas kampanje i 2009.

Når og hvis Tsunis blir formelt godkjent av Senatet, vil han innta ambassadørboligen til USA på Frogner i Oslo. Den tidligere ambassadøren Barry B. White, forlot Oslo i september etter fire år som USAs ambassadør i Norge.

Tsunis har heller aldri selv vært i Norge.

KRITISERES: USAs president Barack Obama kritiseres for å ha utpekt George James Tsunis til ny amerikansk ambassadør i Norge. Foto: Reuters / NTB scanpix
KRITISERES: USAs president Barack Obama kritiseres for å ha utpekt George James Tsunis til ny amerikansk ambassadør i Norge. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer