Slakter Obamas budsjett

Republikanerne har ikke mye til overs for presidentens budsjett

 SLAKTES:  Opposisjonen var raskt ute med slakt av Obamas budsjettforslag, men analytikere mener presidenten er på rett vei. (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)
SLAKTES: Opposisjonen var raskt ute med slakt av Obamas budsjettforslag, men analytikere mener presidenten er på rett vei. (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barack Obama la fram et budsjett på 3,7 trillioner dollar, der han blant annet varslet omfattende kutt. I løpet av en periode på ti år skal USAs underskudd reduseres med 1.100 milliarder dollar, eller grovt regnet 6.600 milliarder kroner, heter det i Obamas forslag, skriver NTB.

Men han må belage seg på hard kamp mot opposisjonen. Det politiske miljøet i USA er sterkt polarisert, og Republikanerne var raskt ute med å slakte presidentens budsjett, skriver AP. De anklager Obama for å være en liberaler, som  både er glad i skatter og det å bruke penger.

Obama står imidlertid på sitt, og på en pressekonferanse sa han at budsjettet han nå legger fram, er essensielt for å få USAs økonomi tilbake på rett kurs. Landet sliter med et enormt underskudd, og flere stater står i realiteten i fare for å gå konkurs.

Presidenten framholdt også at de to politiske partiene må stå sammen for å finne løsninger som gjør at viktige programmer som helsesystemet ikke må lide for mye under kuttene.

Opp- og nedturer
- Vi kommer til å se mange opp- og nedturer i de kommende månedene mens vi jobber for å finne en slik løsning, sa presidenten.

- Jeg er sikker på at vi kan få dette til, la han til, vel vitende om at han står overfor en flere måneder lang dragkamp om hvordan budsjettet skal se ut til slutt.

Republikanerne i kongressen lot seg imidlertid ikke overbevise. De har lagt fram egne forslag til budsjett, og også til sine egne, store kutt i de offentlige utgiftene.

Det hvite hus' budsjettdirektør Jacob Lew ble sendt til kongressen for å forsvare budsjettforslaget, men fikk klar beskjed tilbake.

- Under vår nasjons mest alvorlige økonomiske utfordringer, har presidenten abdisert fra lederrollen. Da hans egen komité la fram et sett velferds- og skattereformer, ignorerte han dem, sa lederen for kongressens budsjettkomité, republikaneren Paul Ryan.

Tøft budsjett
Lew kontret med at Obamas plan er et "tøft budsjett", fylt med kutt i programmer som presidenten selv støtter. Men det er ikke nok for republikanerne, som fortsatt kjemper hardt for å få gjennom omfattende kutt i flere hundre programmer allerede i løpet av de sju månedene som gjenstår av det økonomiske året.

Forslaget om disse kuttene skal debatteres i løpet av uken, og analytikere mener republikanerne presser på for å få dette gjennom i et forsøk på å flørte med Tea Party-bevegelsen.

Det innebærer blant annet at flere offentlige programmer rett og slett legges døde, men republikanerne vil også gjøre store kutt blant annet i programmene som sørger for mat til fattige kvinner og barn, jobbtrening og rengjøring av de støre innsjøene i landet.

Obama foreslår selv dype kutt innen helse- og forsvarssektoren, samt stans i bruk av frie, føderale midler til annet enn sikkerhetstiltak.

Vanskelige valg
— De økonomiske realitetene vi står overfor, krever vanskelige valg, sier Obama i en uttalelse til Kongressen, som fikk budsjettforslaget framlagt mandag. — Et tiår med underskudd, forverret av virkningen av krisen og skrittene vi måtte ta for å stoppe den, har satt oss på en kurs som ikke er bærekraftig. Mitt budsjett peker ut en vei for hvordan vi kan nedbetale denne gjelden, tilføyde Obama. Republikanerne ber om at ord blir til handling. - Presidenten snakker som en som innser at utgiftene er ute av kontroll, men dette har hittil ikke blitt fulgt opp av handling, sier Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell. - Amerikanerne ønsker ikke utgiftsstopp på et nivå som ikke er bærekraftig. De vil ha kutt, dramatiske kutt. Og jeg håper presidenten vil samarbeide med oss for raskt å oppnå dette, sier den republikanske lederen.

- En begynnelse
Budsjettet har en forsiktig og varsom form, snarere enn en dristig og helhetlig tilnærming til å redusere USAs underskudd, og det er et forsøk på å skape enighet mellom de to partiene, skriver avisen The New York Times i en analyse. Flere økonomer er mer positive til Obamas budsjett enn republikanske ledere. - Dette er en begynnelse, et skritt i riktig retning, sier Philip Poole, som er sjef for makroinvesteringsstrategier ved HSBC Global Asset Management i London. - Men det er mye mindre enn Republikanerne ønsket å se. Det er ikke opplagt at dette faktisk blir vedtatt, sier han. Økonom Peter Dixon ved Commerzbank i London stiller spørsmål ved om det er tilstrekkelig å redusere underskuddet med 1.100 milliarder dollar på ti år. - Det USA trenger for å få budsjettfinansieringen sin i orden, er ganske enkelt vekst. Det er ikke opplagt for meg at regjeringens utgiftstiltak som skal settes i verk, vil bidra noe særlig til å endre utsiktene på kort sikt, sier han.

Legger vekk kredittkortet
Det som iallfall er klart, er at USA ikke skal drives på kreditt lenger.

- Vi kutter på det vi kan tillate oss å kutte i, og fokuserer på det vi ikke kan klare oss uten. Det er det vi gjør med dette budsjettet, sier presidenten ifølge ABC News.

- Innen vi er midtveis i dette tiåret, skal årlige utgifter matche de årlige inntektene. Vi vil ikke øke nasjonens gjeld. Vi skal ikke dra kredittkortet lenger, slår Obama fast.