Slakter oljefondet

Norsk Hydro har trukket seg fra et kontroversielt prosjekt i India. Men oljefondet blir. En ny rapport slakter vegringen mot etisk forvaltning av oljeformuen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Oljefondet

  • En portefølje på 547 milliarder kroner ved utgangen av tredje kvartal i fjor.
  • Med unntak av miljøfondet på to milliarder kroner, forvaltes fondet bare etter økonomiske kriterier.
  • Kritisert for å investere blant annet i selskaper involvert i produksjon av landminer, barnearbeid, ammunisjon, tobakk, alkohol, gambling, oljeutvinning i Nigeria, genmanipulering.
  • Har innført en uttrekksmekanisme, men myndighetene vegrer seg mot kravet om etisk forvaltning.

    Kilde: FIVH, Norges Bank

I dag legger Norges Bank fram oljefondets årsrapport. Samtidig radbrekkes vegringen mot å ta etiske hensyn i en rapport av Framtiden i våre hender (FIVH). Siste eksempel er et omstridt gruveprosjekt i India. Etter lokal motstand, kulminert ved at politiet skjøt tre indiske demonstranter, trakk Norsk Hydro seg ut. Men oljefondet har investert 35 millioner kroner i Alcan Aluminium, som utvider engasjementet i prosjektet som anklages for brudd på menneskerettigheter.

- Hydro syns India-prosjektet er for ille. Oljefondet sier «go». De som forvalter våre pensjonspenger har åpenbart andre verdivurderinger enn Norsk Hydro, sier Arild Hermstad, leder av FIVH.

Finanspolitikere og Norges Bank har lenge hevdet at etiske hensyn øker risikoen for tap.

- Det er rein bløff. Ingen studier vi har innhentet dokumenterer at etiske hensyn gir dårligere avkastning. Noen selskaper utelukkes. Men i etiske fond tillates for eksempel at inntil fem prosent av selskapets virksomhet er våpenproduksjon, sier Hermstad.

Etiske fond og investeringer øker radikalt i Vesten, viser rapporten. På femten år har alternative investeringer i USA økt fra 59 til 2169 milliarder dollar. 1200 milliarder amerikanske dollar renvaskes etter etiske kriterier. Man unngår selskaper involvert i tobakk, gambling, alkohol, våpenproduksjon, miljøovertramp og brudd på arbeids- og menneskerettighetene.

- Det er ikke vanskelig å forvalte oljefondet etisk. Vegringen skyldes latskap eller redsel for å gå inn i noe man ikke har kompetanse på.

Politikere klager ofte over sin maktesløshet, men her har de som store investorer muligheten til å utøve makt, sier Hermstad.

Flere europeiske land pålegger selskaper å dokumentere sin etiske profil, forvalter sine fond etter etiske hensyn og gir skattelette til «grønne prosjekter». I Norge velger Storebrands fond å styre unna tobakk, landminer og brudd på menneskerettigheter. Det svenske pensjonsfondet har innført etiske retningslinjer.

- Så hvorfor må Norge investere i miljøødeleggelser og brudd på menneskerettighetene? spør Hermstad i Framtiden i våre hender.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer