Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slakter partiet - får støtte av ledelsen

Boka til Christian Tybring-Gjedde plager ikke Frp-ledelsen. Per Sandberg er tvert om enig i mye.

GODE VENNER:  Frp's nestleder Per Sandberg (t.v.) og partikollega Christian Tybring-Gjedde under partiets landsstyremøte i 2011. Sandberg sier på vegne av partiledelsen at de ikke har noe problem med at Tybring-Gjedde går hardt ut mot egne i sin nye bok. Foto: Krister Sørbø / SCANPIX
GODE VENNER: Frp's nestleder Per Sandberg (t.v.) og partikollega Christian Tybring-Gjedde under partiets landsstyremøte i 2011. Sandberg sier på vegne av partiledelsen at de ikke har noe problem med at Tybring-Gjedde går hardt ut mot egne i sin nye bok. Foto: Krister Sørbø / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fremskrittspartiets ledelse, representert med nestleder Per Sandberg, hevder de ikke har noen problemer med den ramsalte kritikken partifelle Christian Tybring-Gjedde kommer med i sin nye bok.

Som en av Norges mest utskjelte politikere tar Tybring-Gjedde et knallhardt oppgjør med sine kritikere, partikolleger og regjeringen. Han forteller om boka og sin kritikk i dagens utgave av Magasinet (krever Dagbladet pluss).

I boka «Mens orkesteret fortsetter å spille», som lanseres mandag, skriver han at Frp har mistet sin sjel og svikter sine velgere. Partiets innsats i regjeringen får det glatte lag, der barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne slaktes.

Og det er i innvandringspolitikken han mener det største sviket ligger. Bokas tittel er et metafor på forliset av Titanic, der Norge sammenliknes med de rike og selvopptatte gjestene som fortsatte festen om bord til orkestermusikk mens skipet gikk ned.

Støttes av ledelsen Fremskrittspartiets nestleder, Per Sandberg, uttaler seg på vegne av partiet om boka. Han sier han selv ikke har lest den, men at han ser fram til å få en signert utgave av vennen Christian Tybring-Gjedde.

- Det kan sikker hende at enkeltpersoner i partiet vil reagere. Og det kan stå ting i den boka som skaper opptøyer. Men Frp må tåle dette. Vi har fått juling i 41 år, sier Per Sandberg til Dagbladet.

Uenig i analysen I boka tegner Tybring-Gjedde et dystert framtidsbilde av innvandringssituasjonen, og mener Frp ga opp sin innvandringspolitikk da partiet underskrev samarbeidsavtalen med Høyre, KrF og Venstre.

- Der er jeg uenig med Christian, og det vet han. Vi har betydelig innvirkning på regjeringens innvandringspolitikk, og har fått til en betydelig reduksjon i asylsøkere, og en betydelig økning i returer. Vi skal være forsiktig med å slå oss på brystet, men Norge er det eneste landet som har fått til en nedgang i flyktningstrømmen, mens resten av Europa opplever en økning, sier Sandberg og lister opp en rekke innstramminger han mener partiet har æren for.

Sandberg viser til egne tall der man så langt i år bare har innvilget 4080 asylsøknader mot 5818 i fjor, og tvangsreturnert nærmere 1000 flere enn på samme tid i fjor - en økning på 19 prosent.

- Like bekymret over innvandringen   -Vil det si at Tybring-Gjedde er for ekstrem?

- Nei. Jeg er akkurat like bekymret som Christian når det gjelder bærekraften i innvandringspolitikken framover. Jeg er like skeptisk til integreringspolitikken, og er helt enig i at det har vært ført en alt for liberal politikk fram til nå. Vi har fortsatt mye å gå på, sier Sandberg.

- Men du er fortsatt uenig?

- Christian er tre ganger så utålmodig som resten av Frp. Jeg er like bekymret, men mener ting går i riktig retning. Og jeg mener vi har betydelig mer innflytelse på innvandringspolitikken enn han gir uttrykk for, sier Sandberg.

- Han går hardt ut mot egne statsråder og mener de gjør en fin jobb for andre velgere, men svikter sine egne?

- Der er jeg også uenig. Christian er veldig opptatt av innvandring, men de gjør betydelig mer enn, og vi har betydelig mer gjennomslag i regjeringen enn vi kunne forvente å ha i et samarbeid med Høyre, KrF og Venstre, sier Sandberg.

- Uglesett og utafor  - Han angriper også deg og dere på Stortinget, og omtaler stortingsgruppa som «sandpåstrøere»?

- Han har helt rett. Vi har nesten pulverisert grunnloven og maktdelingsprinsippet ved å gjøre Stortinget til et slags ekspedisjonskontor for regjeringen. Dette skjedde spesielt under de rødgrønne. Vi må ta tilbake betydelig makt, slik Stortinget er ment å ha, sier Sandberg.

- Tybring-Gjedde sier han føler seg utenfor i partiet fordi han tør å tenke alternativt?

- Han har rett, og der er jeg og Christian i samme båt. De som tenker utenfor boksen blir uglesett. Det handler både om innvandring- og klimaspørsmål. Jeg vet meget godt hvilken dårlig behandling han og hans familie har fått i vår politisk korrekte verden.

- Men mange mener hans utspill er på grensen av det ekstreme?

- Han står opp for det han faktisk mener. Og la det ikke være noen tvil om at det han mener om asylpolitikken er helt på linje med det Fremskrittspartiet har nedfelt i sitt program. Det er derfor meget viktig at vi har Christian. Han forholder seg til partiets linje, og taler partiets politikk. Så her er det ikke snakk om noen dobbeltkommunikasjon, sier nestleder Per Sandberg.

SLAKTES: Spesielt barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) får gjennomgå i boka til Tybring-Gjedde. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SLAKTES: Spesielt barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) får gjennomgå i boka til Tybring-Gjedde. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media