Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slakter pensjonsfondets utlån av verdipapirer

Riksrevisjonen med hard kritikk av fondets utlån av verdipapirer.

KRITISERES Riksrevisjonen er kritisk til at det mangler rammeverk for utlånet av verdipapirer for Statens pensjonsfond - Utland. Her er fondets leder, Yngve Slyngstad Foto: Erlend Aas / SCANPIX
KRITISERES Riksrevisjonen er kritisk til at det mangler rammeverk for utlånet av verdipapirer for Statens pensjonsfond - Utland. Her er fondets leder, Yngve Slyngstad Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Riksrevisjonen er kritisk til at Finansdepartementet mangler et rammeverk for utlån av verdipapirer og belåning av verdipapirer i Statens pensjonsfond (Utland) - også kjent som oljefondet.

- Hvert av forholdene er i størrelsesorden flere hundre milliarder kroner, og underbygger behovet for et tydelig rammeverk, skriver Riksrevisjonen i sine merknader til statsregnskapet for 2008.

Riksrevisjonen ser det også som kritikkverdig at Stortinget ikke har vært informert om praksisen med belåning av fondets verdipapirer i større grad og på et tidligere tidspunkt. De kan heller ikke se at belåningen fram til 2009 har vært i samsvar med Stortingets vedtak og forutsetninger.

Riksrevisjonen er også kritisk til at det ble investert i amerikanske panteobligasjoner uten at operasjonell risiko var tilstrekkelig identifisert.

- Dette er ikke i samsvar med retningslinjer for forvaltning av fondet, påpeker Riksrevisjonen.

Les hele dokumentet her.

- Endringer kommer
Den ferske finansministeren, Sigbjørn Johnsen (Ap), noterer seg kritikken fra Riksrevisjonen. I dag finnes det ingen direkte bestemmelser om for pensjonsfondets opplåning, men Johnsen mener likevel at det som har skjedd ikke er i strid med dagens regelverk.

Departementet fastsetter retningslinjer for forvaltningen av Pensjonsfondet. Disse retningslinjene forutsetter at Norges Bank som operativ forvalter utfyller departementets regler med et mer detaljert internt regelverk. Norges Bank er tildelt et forvaltningsoppdrag med en viss grad av frihet i gjennomføringen. Han mener likevel at departementet allerede er i gang med å foreta viktige grep.

- Allerede i stortingsmeldingen om Statens pensjonsfond i april varslet vi at vi vil fastsette overordnede retningslinjer for utlån av verdipapirer og belåning av verdipapirer, sier Johnsen.

Disse retningslinjene har vært på høring og departementet starter nå arbeidet med forskrifter.
 
Etter Riksrevisjonens syn har Norges Banks også foretatt investeringer i amerikanske panteobligasjoner uten å vite nok om hva slags risiko det innebar - noe som skal være i strid med departementets regler.

- Hovedstyret i Norges Bank har selv påpekt i bankens årsrapport for 2008 at de ekstreme markedsforholdene under finanskrisen avdekket at enkelte typer risiko i renteforvaltningen ikke var tilstrekkelig identifisert. Dette er lagt fram for Stortinget gjennom Finansdepartementets årlige melding om forvaltningen tidligere i år, sier Johnsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling