Onsdag kom en rapport som har gransket hvordan tjenestepersoner i politiet har frontet ruspolitiske budskap gjennom organisasjonen Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF).
Foreningen NNPF er for en streng narkotikapolitikk, og mange av de rundt 3000 medlemmene jobber i politiet og påtalemyndigheten.
Det oppnevnte Rolleforståelsesutvalget konkluderer onsdag med at ansatte i politiet ikke har skilt tydelig nok mellom de to rollene.
- Det er ikke mangel på regler og normer som har medvirket til det, men mangel på etterlevelse, sa utvalgsleder Anne-Mette Magnussen.
Økonomisk rot
Utvalget pekte på en rekke problemer, blant annet:
- at en stor aktør som NNPF har fått for stor innflytelse over politiet
- at de økonomiske utbetalingene fra Politidirektoratet til NNPF ikke har vært i tråd med regelverket.
- at politiet har overlatt opplæringen på doping og narkofeltet til en privat forening.
SV og Venstre er ikke nådige i sin dom over politiet:
– Samrøret mellom politiet og lobbyorganisasjonen NNPF er en politiskandale. Nå har vi det dokumentert og svart på hvitt, sier Andreas Sjalg Unneland i en kommentar til Dagbladet.

Han er justispolitisk talsperson i SV.
– Det mest alvorlige er hvordan denne saken bidrar til å svekke politiets tillit. Det har motarbeidet politiets arbeid med egen rolleforståelse og kultur. Og det har trenert en helt nødvendig realitetsorientering i norsk ruspolitikk, sier Unneland.
- Samrøre

Ikke ferdig
- Tilbakemeldingen fra Rolleforståelsesutvalget er krystallklar. Samrøret mellom NNPF og politiet er et faktum, sier Venstres Ingvild Wetrhus Thorsvik til Dagbladet.
Hun sier politiets kompetanseutvikling på narkotikafeltet i altfor stor grad er blitt styrt av foreningen.
- Dette må justisministeren og Politidirektoratet rydde opp i umiddelbart. Tilliten til politiet må gjenreises, sier Thorsvik.
Det er politiet, og ikke den private organisasjonen, som har vært gransket. Men utvalget pekte på at det er en risiko ved at Norsk Narkotikapolitiforening har «politi» som del av navnet.
Tas på alvor
Både politidirektøren og NNPF sier at de har iverksatt tiltak før rapporten og vil komme med flere.
- Politiet er, som alle offentlige etater, avhengig av tillit i alle lag og grupper i befolkningen. Ansatte i politiet skal ha en høy etisk bevissthet i utførelsen av sitt yrke. Rolleforståelsesutvalget har levert en omfattende rapport som vi skal sette oss grundig inn i, men allerede nå og basert på sammendraget, ser vi at det er læringspunkter, sier politidirektør Benedicte Bjørnland i en uttalelse.
Generalsekretær i Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF), Oddgeir Høyekvam, skriver i en e-post til Dagbladet at foreningen tar rapporten til Rolleforståelsesutvalget på alvor.
- Vi er åpne for at våre rutiner kan bli bedre og at det helt sikkert har vært situasjoner og problemstillinger som kunne vært håndtert annerledes. Derfor vil vi ta rapporten fra rolleforståelsesutvalget på alvor og bruke den når skal gå opp veien videre, skriver Høyekvam.

Bør vurdere politidirektørens stilling
Utvalgsleder Magnussen overleverte tirsdag rapporten til justisminister Emilie Enger Mehl (Sp).
Miljøpartiet De Grønnes leder ber Mehl rydde opp. Han ber også Mehl om å vurdere politidirektør Benedicte Bjørlands stilling.
- Denne rapporten dokumenterer svært kritikkverdige forhold knyttet til hvordan politiet har opptrådt. Nå forventer jeg at justisministeren raskt sørger for å rydde opp, herunder må hun må vurdere om dette er en jobb som kan utføres av dagens politidirektør som på ingen måte kan sies å ha tatt dette tilstrekkelig på alvor, sier MDG-leder Arild Hermstad til Dagbladet.
Han peker på at Mehl og politiledelsen har det øverste ansvaret for at NNPF har fått for mye innflytelse over politiet.
- Det vi nå har fått dokumentert er en rettsskandale, hvor politiet som skal sørge for lov og orden og har brutt egne regler og lover over mange år, og har utøvd sitt voldsmonopol på en måte som ikke gir folk rettssikkerhet.

Har fortsatt med ulovlig telefonavlytting: - Graverende
- Omfattende rapport
Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) sier at det på generelt grunnlag er viktig med en god rolleforståelse i politiet.
- Jeg ber om forståelse for at dette er en omfattende rapport og at vi vil sette oss ned og se ordentlig på den, sier Mehl til Dagbladet.
- Hvordan har dette kunnet pågå i så mange år?
- Jeg ble statsråd i oktober 2021, så det er vanskelig for meg å svare på det som har skjedd i perioden før det, sier hun.

Få siste nytt!
Last ned APPEN her!