TILTALT: Lars Harnes er som en av fire tiltalt i saken hvor politiet fant en cannabisplantasje i Fet. Foto: Privat / Politiet
TILTALT: Lars Harnes er som en av fire tiltalt i saken hvor politiet fant en cannabisplantasje i Fet. Foto: Privat / Politiet Vis mer

Slakter politiets cannabis-bevis mot Harnes

Eks-torpedo Lars Harnes ble fotfulgt av spanere etter ferien i Thailand. Nå vil aktor dømme 50-åringen til nye år i fengsel for en cannabisplantasje. - Bevisene holder ikke mål, sier forsvarer Øyvind Bratlien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

LILLESTRØM (Dagbladet): Ei kvinne og tre menn, blant dem eks-torpedo og tidligere Bandidos-leder Lars Harnes (50), møtte onsdag til siste dag i Nedre Romerike tingrett. Der har de stått tiltalt for å drive en cannabisplantasje i Fet kommune tilbake i 2015.

I lyse jeans, svart MC-jakke og med håret i ei lang flette entret Harnes rettssal 103.

Der fikk han høre aktor Camilla Granstrøm legge ned påstand om to år og fem måneders fengsel for dyrking av 21,8 kilo cannabis. En mengde politiet mener tilsvarer en gateverdi på nærmere fire millioner kroner.

Nekter å snakke

Det var alt annet enn julestemning som preget situasjonen, da politiet i desember i 2015 banket på døra til eneboligen i Fet. Ingen svarte, men politiet tok seg likevel inn.

Bak husets fire vegger fant de langt mer enn forventet. Velutstyrt med tekniske løsninger for varme, vanning og lys, var boligen rigget med ett formål: dyrking av cannabis. På stedet ble det blant annet beslaglagt 277 planter.

BESLAG: I boligen fant politiet blant annet disse cannabisplantene. Foto: Politiet
BESLAG: I boligen fant politiet blant annet disse cannabisplantene. Foto: Politiet Vis mer

Harnes har både i avhør og underveis i rettssaken nektet å forklare seg om plantasjen. Påtalemyndigheten prøver på sin side å knytte den tidligere MC-gjenglederen til cannabisdyrkingen ut ifra blant annet innkjøp av ventilasjonsutstyr og to observasjoner gjort av spanere ved boligen hvor dyrkingen fant sted.

Hans forsvarer, advokat Øyvind Bratlien, retter krass kritikk mot liggetida i saken, som var ferdig etterforsket av politiet høsten 2015. I tillegg mener han bevisførselen på ingen måte holder til domfellelse av hans klient.

- Harnes var aldri siktet eller pågrepet under etterforskningen, og ble først mistenkt våren 2016. Dette gjorde at det var for seint for vår del å be om innhenting av ytterligere bevis, sier Bratlien.

Overvåket etter Thailand-tur

Advokaten understreker samtidig at Harnes ble observert ved huset hvor plantasjen seinere ble satt opp, på et tidspunkt da det er uklart hvem som faktisk disponerte og leide boligen. 50-åringen var så i Thailand på ferie hele april 2015. Da han returnerte til hjemlandet, ble han ifølge Bratlien fulgt tett av politiets spanere i tre måneder.

21. juli 2015 ble han så pågrepet, og satt i varetekt i forbindelse med den såkalte Sult-saken. Der ble han holdt fram til januar i år. Politiet mener eks-torpedoen har vært delaktig i både planlegging, igangsetting og produksjon av cannabis.

FORSVARER: Lars Harnes' forsvarer, advokat Øyvind Bratlien. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FORSVARER: Lars Harnes' forsvarer, advokat Øyvind Bratlien. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Harnes har fra tidligere et omfattende rulleblad som inneholder et titall dommer for blant annet ran og grov vold. I 2006 ble han dømt til åtte års forvaring, men slapp ut etter å ha studert ved Menighetsfakultetet og erklært at han ville gå over til katolisismen.

Frykter represalier

En annen av de tiltalte, en mann i 40-åra, har erkjent å ha stått som leietaker av huset mens dyrkinga av cannabisen pågikk. Han nekter for å ha hatt noe med selve dyrkinga å gjøre, men sier han leide huset i sitt navn for å betale ned gammel gjeld på det svarte markedet.

Av frykt for represalier, har mannen nektet å oppgi hvem han har gjeld til. Advokat Bratlien avviser imidlertid blankt at den har noe med hans klient å gjøre.

- Gjelden leietakeren sier han hadde, kan ikke ha vært til Harnes, da han satt i fengsel i nærmere ti år før dette med plantasjen startet. Påtalemyndigheten knytter en kvittering for innkjøp til plantasjen til Harnes. Dette er innkjøp gjort med Harnes’ kort, men det har kommet fram at det er en annen av de tiltalte som har brukt kortet, sier Bratlien og legger til:

- En ting som i alle fall er sikkert, er at Harnes aldri ville brukt sitt eget kort til innkjøp til en cannabisplantasje. Med det strenge beviskravet som er i straffesaker, så holder ikke dette mål. Derfor må Harnes frifinnes.

Skylder på kompis

Mens aktor Granstrøm la ned påstand om to år og fem måneders fengsel for Harnes, mener hun mannen som har stått som leietaker skal ilegges 300 timers samfunnsstraff for uaktsom tilvirkning til plantasjen. Hans forsvarer, advokat Alexander Greaker, anser dette som strengt på grunn av ventetida på to og et halvt år etter avsluttet etterforskning. Han sier det i tillegg ikke finnes tekniske bevis som knytter klienten til plantasjen, og ba derfor om at mannen frifinnes.

- Han har heller ingen tilknytning til de øvrige tiltalte, med unntak av gammelt bekjentskap til Harnes, sier Greaker.

FORSVARER: Advokat Alexander Greaker.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FORSVARER: Advokat Alexander Greaker. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

En annen mann i 40-åra, som betalte husleia for boligen, anses av politiet som hovedmannen bak plantasjen. Aktor la ned påstand om to år og tre måneders fengsel for den tiltalte. Vedkommende hevder på sin side at det var en kompis av ham som sto bak dyrkinga. En mann han nekter å navngi.

Politiet mener det har vært omfattende kontakt mellom den antatte hovedmannen og Harnes. De har likevel ikke funnet telefonkontakt mellom de to, og Granstrøm mener det er påfallende hvor forsiktig de har vært i kontakten med hverandre.

Mannens forsvarer, advokat Toini Caroline Saxegaard Lødemel, mener imidlertid at ingen av bevisene knytter hennes klient direkte til selve dyrkinga av cannabis.

- Det ville etterlatt fingeravtrykk på potter og lignende, eller DNA på engangshansker dersom han var involvert i dette. Min klient er også den eneste som har erkjent straffskyld, og liggetida har vært svært lang. Dette kombinert med tiltaltes helsetilstand, gjør at han bør dømmes til samfunnsstraff, alternativt betinget fengsel, sier Lødemel.

For den tiltalte kvinnen, som er samboer til mannen som anses som hovedmannen bak plantasjen, ble det lagt ned påstand fra aktor om frifinnelse. Granstrøm mener at kvinnen i 30-åra har visst om plantasjen, men at bevisene likevel ikke er gode nok til en domfellelse. Noe hennes advokat, Reidar Steinsvik, ikke uventet sa seg enig i.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer