«Tyske Greta»

Slakter politikere etter katastrofen

Den tyske klimaaktivisten Luisa-Marie Neubauer, som omtales som «tyske Greta» etter Greta Thunberg, langer hardt ut mot tyske politikere etter flomkatastrofen.

ALLIERTE: Den tyske klimaaktivisten Luisa-Marie Neubauer sammen med svenske Greta Thunberg under skolestreiken for klima i Berlin i 2019. Foto: Tobias SCHWARZ / AFP
ALLIERTE: Den tyske klimaaktivisten Luisa-Marie Neubauer sammen med svenske Greta Thunberg under skolestreiken for klima i Berlin i 2019. Foto: Tobias SCHWARZ / AFP Vis mer
Publisert

Den vestlige delen av Tyskland, Belgia, Nederland og Luxembourg har de siste dagene vært rammet av ekstrem flom, som har før til enorme ødeleggelser på hus, kjøretøy og infrastruktur.

Fredag kveld var minst 129 bekreftet døde. Over 1300 er ikke gjort rede for, og dødstallene er ventet å stige. I mange byer er ødeleggelsene enorme, og ifølge Reuters er naturkatastrofen den dødeligste i Tyskland siden en flom i 1962 da 340 mennesker mistet livet.

ØDELEGGELSER: Det kraftige uværet som har herjer i Mellom-Europa har ført til at flere har mistet livet. I tillegg er flere områder totalt oversvømt. Video: Dagbladet TV. Reporter: Julie Tran Vis mer

Evakueres

Natt til lørdag kom meldingen om at en demning har brast langs elven Rur i delstaten Nordrhein-Westfalen. Dermed blir 700 personer fra byen Wassenberg evakuert, melder CNN.

ENORME ØDELEGGELSER: Ødeleggelsene er enorme etter flommen. Her fra byen Schuld i Tyskland fredag. Foto: AP Photo/Michael Probst
ENORME ØDELEGGELSER: Ødeleggelsene er enorme etter flommen. Her fra byen Schuld i Tyskland fredag. Foto: AP Photo/Michael Probst Vis mer

Tyske myndigheter mener selv det dødelige ekstremværet kan knyttes til klimaendringer.

- Klimaendringene har kommet til Tyskland. Dette viser hvilket omfang konsekvensene av klimaendringene kan få for oss alle, og hvor viktig det er å forberede seg enda bedre for slike værhendelser i framtida, skrev landets miljøvernminister, Svenja Schulze, på Twitter torsdag.

Klimakritikk

Den tyske klimaaktivisten, Luisa-Marie Neubauer (25) mener imidlertid mange er svært frustrerte over hvordan myndighetene bare tilbyr støtte på kort sikt, men ikke gjør nok for klimaet på lang sikt.

- Myndighetene er villige til å støtte dem som trenger hjelp etter flom på kort sikt, men langsiktige tiltak, som effektivt kan forhindre klimaendringer, blir ikke diskutert, sier Neubauer til Sky News.

UVÆR: Myndighetene i Nederland ber flere innbyggere om å forlate hjemmene sine, og komme seg i sikkerhet etter uværet i landet. Vis mer

25-åringen ble kjent i 2019 som en av organisatorene bak de globale klimastreikene som svenske Greta Thunberg startet.

Tyskland har ratifisert den globale Paris-avtalen, som innebærer å kutte klimautslippene i et forsøk på å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader celcius. Men Neubauer mener retorikken ikke blir fulgt opp med handling.

- Det er nesten hyklersk, sier klimaaktivisten.

Ødeleggelsene i de flomrammede områdene er nesten ufattelige, ifølge øyenvitner.

Vil flytte

Landsbyen Pepinster i Belgia er fullstendig rasert. Biler er kastet rundt. Jernbanesporene er ødelagt. Vannet raser fortsatt gjennom fabrikker og i gatene. I lufta over er redningshelikoptere og speider etter overlevende som trenger hjelp, skriver Sky News.

- Jeg tror det må være konsekvensene av klimaendringer. Det er bare uforklarlig, sier en av beboerne. Vi har opplevd kraftig regn før, men aldri som dette. Vi ønsker å flytte. Vi ønsker å dra. Vi ønsker ikke å bli her, Miriam Darraji, til TV-kanalen mens familien ser på ruinene av det som var hjemmet deres.

En fiskeoppdretter i den tyske byen Schuld, Achim Hueck, forteller til Reuters om hvordan så vidt unnslapp vannmassene som steg raskt.

- Det steg virkelig raskt. Det begynte fra stien bak her. Det var mange dammer som plutselig steg. Hytter, toalettfasiliteter. Alt er borte, sier han og peker på ruinene av virksomheten hans.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer