Coronaviruset:

Slakter portforbud:
- Et skremmeverktøy

Søndag går fristen for høringsforslaget om portforbud ut. - Et portforbud viser at man ikke har tillit til befolkningen, mener lege og professor.

UENIG MED REGJERINGEN: Leder i menneskrettighetsutvalget i Advokatforeningen, Else Leona McClimans forklarer hvorfor de synes innføring portforbud er en dårlig idé. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen. Foto: Frank Karlsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Sist helg ble 10 kommuner i hovedstadsregionen sendt inn i en knallhard nedstengning, som følge av utbruddet av den engelske virusvarianten i Nordre Follo. Mandag ble det innført nesten like strenge tiltak i ytterligere 15 kommuner - og i går gjorde helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) det klart at slike utbrudd vil bli håndtert like strengt andre steder i landet.

Inne for høring har regjeringen dessuten et enda strengere verktøy - et tvangsmiddel Norge ikke har sett siden krigen: et forslag om portforbud.

Forslaget har møtt motstand fra flere. Blant annet har ni professorer publisert en kronikk i Aftenposten, der de skriver at de av flere grunner er uenige med regjeringens forslag.

Professor og lege Mette Kalager ved avdeling for helseledelse og helseøkonomi ved Universitetet i Oslo er en av de ni.

- Portforbud er et dårlig forslag når det gjelder smittevern, sier hun til Dagbladet.

- For inngripende

- Gitt at vi allerede har mange muligheter for å stenge ned samfunnet, som vi ser i den regionen som nå har fått de nye strenge tiltakene, så vil ikke det å ilegge portforbud i tillegg ha noen smittevernmessig effekt, sier professor Kalanger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer