FRYKTER PR-BLØFF: Geir Pollestad (Sp), som nå møter fast på Stortinget for Rogaland, frykter at ordførere og andre lokalpolitikere skal la seg overbevise om at de er nødt til å hyre inn et PR-byrå for å vinne gehør hos stortingspolitikere eller regjeringen. Foto (Pollestad): Fredrik Varfjell / NTB Scanpix og Geelmuyden Kiese / Esben Johansen.
FRYKTER PR-BLØFF: Geir Pollestad (Sp), som nå møter fast på Stortinget for Rogaland, frykter at ordførere og andre lokalpolitikere skal la seg overbevise om at de er nødt til å hyre inn et PR-byrå for å vinne gehør hos stortingspolitikere eller regjeringen. Foto (Pollestad): Fredrik Varfjell / NTB Scanpix og Geelmuyden Kiese / Esben Johansen.Vis mer

Slakter prisbelønt PR-jobb

Tidligere statssekretær Geir Pollestad (Sp) mener de 500 000 kronene Vik kommune betalte til Geelmuyden Kiese, heller burde gått til fyrverkeri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Geelmuyden Kiese kom godt ut av det da PR-bransjen feiret seg selv under onsdagens Gullkorn-arrangement på Ballroom i Oslo Sentrum.

PR-byrået stakk av med flere priser, blant annet gull i åpen klasse for arbeidet med å få Vikafjellstunnelen inn på Nasjonal Transportplan (NTP).

Tidligere statssekretær i Samferdselsdepartementet, Geir Pollestad (Sp), slakter nå PR-jobben - selv om den etterlengtede tunnelen kom inn i planen.

- Som tidligere statssekretær i Samferdselsdepartementet føler jeg meg helt trygg på følgende: GK hadde null betydning for den prioriteringen som ble gjort. Det betyr at innbyggerne i Vik kommune, som har betalt for denne tjenesten, trolig hadde fått mer igjen for pengene om de ble brukt på fyrverkeri, sier han til Dagbladet.

Les også kommentar: En ny maktbransje

Frykter PR-bløff Pollestad, som nå møter fast på Stortinget for Rogaland, frykter at ordførere og andre lokalpolitikere skal la seg overbevise om at de er nødt til å hyre inn et PR-byrå for å vinne gehør hos stortingspolitikere eller regjeringen.

- For det er ikke sant. PR-bransjen gjør seg viktigere enn den egentlig er. De tar seg betalt for noe partiorganisasjonene og fylkenes stortingsrepresentanter kan gjøre helt gratis, mener han.

Ifølge Pollestad ble Vikafjellstunnnelen prioritert blant annet på grunn av innspill fra Senterpartiet i Sogn og Fjordane - og fordi partileder Liv Signe Navarsete (Sp), fra samme fylke, var godt kjent med prosjektet.  

- Det som var av kontakt mellom departementet og Geelmuyden Kiese, gikk nok gjennom meg, fordi jeg har studert sammen med ham som hadde ansvar for saken hos GK. Vi snakket litt om saken, men det kom ingen nye argumenter. Derfor tok jeg heller ingenting videre; det var ingenting nytt å melde, sier Pollestad. 

- Det kom også et ønske om et møte, som heller ikke ble noe av. Det var ikke behov for å snakke med Vik-kommune da. Men jeg snakket også med ordføreren i Vik kommune, og mitt hovedpoeng er at hun ikke hadde trengt hjelp fra GK, legger han til.  

- Ikke lobbyisme - Med all respekt: Pollestad aner ikke hva han snakker om, sier ledende partner Hans Geelmuyden i Geelmuyden Kiese.

Det er en en mildt sagt frustrert Vik-ordfører enig i:   

- Vikafjellstunnellen er den absolutt viktigste saken for vår kommune, uten den måtte vi ha lagt ned kommunen. Kommunene er nemlig  innestengt store deler av vinteren - som en holme på land - og har vært det i 50 år. Og vi har brukt de samme argumentene overfor sentrale myndigheter i 50 år, uten å vinne fram. Vi var rett og slett desperate, sier ordfører Marta Finden Halset (Ap). 

- Derfor besluttet formannskapet at vi skulle kjøpe rådgivningstjenester fra et profesjonelt kommunikasjonsbyrå, for å spisse og kanskje finne andre vinklinger på argumentene våre. Vi har altså ikke kjøpt lobbyisme, men kommunikasjonsrådgivning. Og det har vært til stor nytte for meg, fortsetter Vik-ordføreren - som understreker at hun selv har oppsøkt alle med beslutningsmakt i saken.
 
- Jeg har hengt på Liv Signe Navarsete og besøkt hver en krik og krok der det sitter folk med makt, sier hun.

Det er nå satt av 100 millioner kroner til ny tunnel gjennom Vikafjellet i den nye NTP-en, som ble offentliggjort i april i år. 

Halset understreker at de om lag 500 000 kronene kommunene brukte, ble tatt fra et fond med øremerkede midler for næringstiltak. Alternativet var å ansette en prosjektarbeider for å  jobbe med tunnelen - og i hvert fall ikke å blåse av penger på fyrverkeri.