RASER: Arfan Bhatti har de siste dagene skrevet flere kritiske innlegg på facebooksiden til Politiets sikkerhetstjeneste. Foto: Skjermdump fra Facebook.
RASER: Arfan Bhatti har de siste dagene skrevet flere kritiske innlegg på facebooksiden til Politiets sikkerhetstjeneste. Foto: Skjermdump fra Facebook.Vis mer

Slakter PST - på PSTs egen side

Arfan Bhatti raser mot det han mener er flere lovbrudd begått av Politiets sikkerhetstjeneste. Og han lover mer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Seint fredag kveld skrev Arfan Q. Bhatti det første innlegget på Politiets sikkerhetstjenestes side på Facebook.

- Er overhodet ikke tilhenger av den inkompetente og falske tjenesten PST, men er tilhenger av å ytre og tenke fritt. Og det skal PST stadig få høre på denne siden, skrev Bhatti.

Og den lovnaden holdt han. I går ettermiddag skrev han ytterligere ni innlegg i løpet av noen timer. I innleggene tar han kraftig til motmæle mot PSTs terroranklager mot ham.

- Hva med PST, som har stigmatisert mange uskyldige mennesker i relasjon til meg, bare for å få has på meg og isolere meg. Er ikke det også en form for terrorisme?

Nyttig
Bhatti kommer også med alvorlige anklager mot PST. Informasjonsdirektør Martin Berntsen sjekket siden sist da han gikk fra jobb fredag, og da Dagbladet gjorde ham oppmerksom på innleggene i går, var det det første han hørte om det.

Men informasjonsdirektøren tar innleggene med ro.

- Dette er jo sånn sosiale medier fungerer. Man kan si meningene sine, og man kan diskutere. Det er de sosiale medienes natur, sier Martin Berntsen til Dagbladet.

PST valgte å opprette en egen facebookside for et par års tid siden, og informasjonssjefen mener den er nyttig.

- Vi må tilby informasjon om oss der folk er. Når vi ser at folk er på Facebook, må vi være der på lik linje med andre virksomheter. Tradisjonelle nettsider er envegskommunikasjon. På Facebook har vi tovegskommunikasjon. Folk enige eller uenige, sier Berntsen.

- Dessuten har vi fått en del tips der. For eksempel om ulovlige nettsider. Og etter at vi kom på Facebook har flere andre statlige virksomheter kommet etter. Både UD og justisdepartementet for eksempel. Min spådom er at enda flere kommer etter.

Vil ikke kommentereDe alvorlige anklagene Bhatti serverer, ønsker imidlertid ikke informasjonsdirektøren i PST å kommentere.

- Noen av innleggene svarer vi på, andre ikke. Nå har Bhatti mest meninger og ikke så mange spørsmål, men vi skal vurdere å svare til uken. Jeg ønsker imidlertid ikke å kommentere de enkelte innleggene overfor Dagbladet, sier Martin Berntsen.

Bhattis forsvarer, John Christian Elden mener PST bør svare klienten.

- En del av ytringsdemokratiet er jo at PST må svare for kritiske bemerkninger også når de selv går ut i det sosiale offentlige rom. Jeg synes det er flott at Bhatti tar debatten åpent med PST i stedet for å skule på dem. Så får vi se om de greier å forsvare sine utspill om ham, sier Elden til Dagbladet.

Forståelse fra forsvareren
I ett av innleggene navngir Bhatti flere polititjenestemenn han knytter til lovbrudd.

- PST kan ikke være åpne om alt. For eksempel pågående etterforskning og hemmelig etterforskning. Men de kan paradoksalt være åpne om å begå taushetsbrudd. Som da Bernsen (informasjonssjef) gikk ut og twitret om pågripelse av meg uten at min forsvarer fikk vite det først. Eller som da Hagen (politiinspektør) brøt loven da han vitnet i rettssaken i tingretten.

Elden har forståelse for irritasjonen Bhatti gir uttrykk for på PSTs forum.

- Jeg skjønner godt at Bhatti er forbannet på at PST gikk ut offentlig via Twitter og kunngjorde at de hadde pågrepet ham. Dette forholdet etterforskes av spesialenheten for politisaker etter at riksadvokaten sendte saken dit i fjor. Han ble offentlig stigmatisert selv om retten fastslo at det ikke fantes grunnlag for pågripelsen overhodet.

Dagbladet har også vært i kontakt med Bhatti, som ikke ønsker å kommentere innleggene.

- Jeg kan bekrefte at det er jeg selv som har skrevet på hjemmesiden til PST på Facebook. Utover det har jeg ikke noe behov for å si noe mer nå, sier Arfan Q. Bhatti til Dagbladet.

FÅR STØTTE: Bhattis forsvarer John Christian Elden synes det er bra at klienten kritiserer PST offentlig. Foto: Håkon Eikesdal
FÅR STØTTE: Bhattis forsvarer John Christian Elden synes det er bra at klienten kritiserer PST offentlig. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer