Volodymyr Zelenskyj

Slakter Putins laservåpen: - Propaganda

Ukrainas president kommer med et stikk til Russland, etter at et nytt våpen skal ha blitt tatt i bruk i Ukraina.

KOMMER MED STIKK: President Volodymyr Zelenskyj kommer med et stikk til Putin, etter at et nytt våpen skal ha blitt tatt i bruk i Ukraina. Video: Reuters Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi er inne i krigens tredje måned. Russland prøver å finne sitt vidundervåpen. Det viser tydelig hvilken fiasko krigen har vært for dem så langt.

Det sier Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, i en ny tale.

Uttalelsen kommer kort tid etter at den russiske visestatsministeren for militær utvikling, Yury Borisov, hevdet at russerne hadde tatt i bruk to ulike laservåpen i Ukraina, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Pentagon opplyser imidlertid på en pressekonferanse fredag at de ikke har noen beviser for at et slikt våpen har vært i bruk.

Zelenskyj sammenliknet uttalelsene om laservåpnene til Nazi-Tyskland som avduket flere «vidundervåpen» for å øke moralen til de tyske styrkene på tampen av andre verdenskrig.

- Jo tydeligere det var at tyskerne ikke hadde noe sjanse i krigen, jo mer propaganda var det om et fantastisk våpen som skulle sikre et vendepunkt, sa Zelenskyj.

- 1500 kilometer

Et av de nye våpnene er et våpensystem ved navn «Peresvet», som er lagd for å blende satellitter.

- Våpenet er blitt utplassert flere steder og kan blende satellitter opptil 1500 kilometer fra jorda. Det finnes også kraftigere våpensystemer som kan brenne opp droner og annet militært utstyr, hevdet Borisov.

STOR: Slik ser russernes superlaser «Peresvet» ut. Dette bildet er tatt ved en tidligere anledning i 2018. Foto: AP / NTB
STOR: Slik ser russernes superlaser «Peresvet» ut. Dette bildet er tatt ved en tidligere anledning i 2018. Foto: AP / NTB Vis mer

Videre hevdet han at et helt nytt luftvernsystem, kalt «Zadira» er tatt i bruk for første gang.

- Mens Peresvet blinder, så fører den nye generasjonen laservåpen til fysisk ødeleggelse av målet. Det fører til termisk ødeleggelse, de brenner opp, sa Borisov.

Zadira-systemet bruker en laserstråle til å brenne opp droner på inntil fem kilometers avstand, hevder Borisov. Han hevder at Zadira kan brenne en drone på under fem sekunder.

- Ja, de første prototypene er allerede i bruk der, svarte Borisov på spørsmål om Zadira-systemet var tatt i bruk i Ukraina, ifølge Reuters.

- Merkelig

Førsteamanuensis ved Luftkrigsskolen, Lars Peder Haga, forteller til Dagbladet at han i lengre tid har lurt på hva laseren skal benyttes til.

- Det har ikke kommet mange detaljer om våpenet, men det vi vet er at det er et av flere supervåpen som Putin presenterte i 2018. Tidligere har de også vært utplassert sammen med russernes interkontinentale ballistiske missiler, sier Haga.

Han forteller deretter at han synes det høres merkelig ut at russerne har tatt i bruk laserne om de skal benyttes til å blende satellitter, siden Ukraina ikke har noen militære satellitter.

- Ukraina har i prinsippet ingen av disse, men de kan selvsagt benytte kommersielle satellitter.

UKJENT VÅPEN: Førsteamanuenis ved Luftkrigsskolen, Lars Peder Haga, forteller til Dagbladet at det lite man vet om den russiske laseren. Foto: Forsvaret
UKJENT VÅPEN: Førsteamanuenis ved Luftkrigsskolen, Lars Peder Haga, forteller til Dagbladet at det lite man vet om den russiske laseren. Foto: Forsvaret Vis mer

Fordeler og ulemper

Førsteamanuensen er ikke kjent med at laservåpen har blitt tatt i bruk under krig på et tidligere tidspunkt, men forteller at den amerikanske marinen har startet å eksperimentere med liknede våpen.

- Fordelen er at man ikke forbruker ammunisjon på samme måte som med vanlige våpen.

Haga understreker også at det finnes ulemper med laservåpen.

- Jeg vet at man har slitt med å teste slike våpen i praksis. De har et stort en energibehov og krever dermed et stort strømbehov.

- Ikke som Star Wars

Selv hvis det russerne sier stemmer, så kommer ikke disse våpnene til å endre maktbalansen i krigen.

- Zelenskyj har rett. Dette er er ikke noe vidundervåpen, sier professor Uzi Rubin fra Jerusalem Institute for Strategy and Security (JISS) til BBC.

- Det tok dem flere sekunder å skyte ned den dronen. Det er mye bedre måter å gjøre det på. Å bruke en Stinger eller hvilket som helst luftvernmissil ville vært billigere, raskere og de har større rekkevidde, sa Rubin.

Rubin sier at selv en svært kraftig laser, vil være for svak til å utgjøre noen vesentlig forskjell på slagmarken.

- Det er ikke som Star Wars, hvor man peker et lasergevær mot de slemme og trykker kjapt på en knapp så eksploderer de. Det er mer som en mikrobølgeovn. Hvis du vil koke en kopp med vann, tar det litt tid. Laseren fungerer på samme måte. Du må rette den mot målet og vente til den varmer det opp og ødelegger det, sier Rubin.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer