Slakter Rajas cannabisutspill

Venstres Abid Raja vil legalisere cannabis. Det vil føre til mer misbruk og utrygghet for barn og unge, sa Per Vidar Kjølmoen (Ap) under kveldens Dagsnytt 18 på NRK.

FORESLÅR LEGALISERING: Abid Raja (V) mener legalisering er riktig vei å gå i ruspolitikken. Arbeiderpartiet er helt uenig. Foto: Lise Åserud / NTB
FORESLÅR LEGALISERING: Abid Raja (V) mener legalisering er riktig vei å gå i ruspolitikken. Arbeiderpartiet er helt uenig. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Venstre-nestleder Abid Raja sa forrige uke i Morgenbladet at han vil legalisere cannabis i Norge, og at han ville ha tatt seg en joint om det var lovlig.

Det ville i så fall ha innebært å gå enda lenger enn Solberg-regjeringens rusreform. Den foreslo å avkriminalisere mindre brukerdoser til eget bruk, men ble nedstemt på Stortinget for ett år siden.

Rajas utspill har ikke falt i god jord hos Arbeiderpartiet, som var blant partiene som stemte ned rusreformen.

Under tirsdagens Dagsnytt 18 på NRK kalte stortingsrepresentant Per Vidar Kjølmoen (Ap) den havarerte rusreformen for «et av de mest radikale forslagene vi har sett i ruspolitikken».

- Nå vil Raja gå enda lenger. Forslaget betyr i praksis at du kan gå på butikken og kjøpe brød, ost og litt cannabis til tirsdagskvelden, eventuelt at vi døper Vinmonopolet om til «Vin- og narkotikamonopolet» eller lager egne hasjbutikker, sa han.

- Vil endre det Norge vi kjenner

Kjølmoen tror mange flere ville ha tatt seg en joint dersom det ble lovlig.

- Det tror jeg vil endre det Norge vi kjenner. All erfaring viser at fullt frislipp fører til mer fornedrelse, mer narkotikamisbruk og mer utrygghet for barn og unge, sa han i debatten.

Det er Raja helt uenig i. Han pekte på at bruken ikke har økt dramatisk i land som har legalisert eller avkriminalisert.

- Jeg er sjokkert over at Arbeiderpartiet vil fortsette å føre politikken som fører til nedverdigelse, ydmykelse og kriminalisering, og som gjør at Norge er plassert i overdosedødsfalltoppen i Europa år etter år.

Venstre-nestlederen påpekte også at hver fjerde nordmann ifølge Folkehelseinstituttet har hatt befatning med cannabis, og at 20-30 prosent av ungdommer kommer til å teste rusmiddelet.

- Vi kan late som at problemet ikke finnes, at ungdom ikke dras mot kriminelle nettverk for å kjøpe det ulovlig, late som at det er trygt, eller vi kan faktisk gjøre noe med politikken.

Få EU-land

Luxembourg er foreløpig det eneste EU-landene hvor ikke-medisinsk cannabis er legalisert for eget bruk. Landet tillater også dyrking til eget bruk. Malta, som er EØS-medlem, legaliserte i desember 2021.

I Nederland er rusmiddelet avkriminalisert, ikke legalisert, men politiet slår ikke ned på bruk eller salg.

Også Spania har avkriminalisert kjøp, besittelse og bruk, mens salg fortsatt er forbudt.

Den tyske regjeringen har gått inn for kontrollert salg av cannabisdoser til rekreasjonell bruk av voksne i butikker med salgslisens.

Lovendringen vil etter planen tre i kraft i 2023.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer