Venstre-nestleder Abid Raja sa forrige uke i Morgenbladet at han vil legalisere cannabis i Norge, og at han ville ha tatt seg en joint om det var lovlig.
Det ville i så fall ha innebært å gå enda lenger enn Solberg-regjeringens rusreform. Den foreslo å avkriminalisere mindre brukerdoser til eget bruk, men ble nedstemt på Stortinget for ett år siden.
Rajas utspill har ikke falt i god jord hos Arbeiderpartiet, som var blant partiene som stemte ned rusreformen.
Under tirsdagens Dagsnytt 18 på NRK kalte stortingsrepresentant Per Vidar Kjølmoen (Ap) den havarerte rusreformen for «et av de mest radikale forslagene vi har sett i ruspolitikken».
- Nå vil Raja gå enda lenger. Forslaget betyr i praksis at du kan gå på butikken og kjøpe brød, ost og litt cannabis til tirsdagskvelden, eventuelt at vi døper Vinmonopolet om til «Vin- og narkotikamonopolet» eller lager egne hasjbutikker, sa han.

Lover reform - mye uklart
- Vil endre det Norge vi kjenner
Kjølmoen tror mange flere ville ha tatt seg en joint dersom det ble lovlig.
- Det tror jeg vil endre det Norge vi kjenner. All erfaring viser at fullt frislipp fører til mer fornedrelse, mer narkotikamisbruk og mer utrygghet for barn og unge, sa han i debatten.
Det er Raja helt uenig i. Han pekte på at bruken ikke har økt dramatisk i land som har legalisert eller avkriminalisert.
- Jeg er sjokkert over at Arbeiderpartiet vil fortsette å føre politikken som fører til nedverdigelse, ydmykelse og kriminalisering, og som gjør at Norge er plassert i overdosedødsfalltoppen i Europa år etter år.
Venstre-nestlederen påpekte også at hver fjerde nordmann ifølge Folkehelseinstituttet har hatt befatning med cannabis, og at 20-30 prosent av ungdommer kommer til å teste rusmiddelet.
- Vi kan late som at problemet ikke finnes, at ungdom ikke dras mot kriminelle nettverk for å kjøpe det ulovlig, late som at det er trygt, eller vi kan faktisk gjøre noe med politikken.
Få EU-land
Luxembourg er foreløpig det eneste EU-landene hvor ikke-medisinsk cannabis er legalisert for eget bruk. Landet tillater også dyrking til eget bruk. Malta, som er EØS-medlem, legaliserte i desember 2021.
I Nederland er rusmiddelet avkriminalisert, ikke legalisert, men politiet slår ikke ned på bruk eller salg.
Også Spania har avkriminalisert kjøp, besittelse og bruk, mens salg fortsatt er forbudt.
Den tyske regjeringen har gått inn for kontrollert salg av cannabisdoser til rekreasjonell bruk av voksne i butikker med salgslisens.
Lovendringen vil etter planen tre i kraft i 2023.