SKJENKETIDSKRANGEL: Sirus-forsker Ingeborg Rossow sier at funnene i rapporten viser en klar sammenheng mellom små endringer i skjenketider og antall voldstilfeller. Fra flere hold stemples rapporten som ubrukelig. Her fra baren på La Belle Sole. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SKJENKETIDSKRANGEL: Sirus-forsker Ingeborg Rossow sier at funnene i rapporten viser en klar sammenheng mellom små endringer i skjenketider og antall voldstilfeller. Fra flere hold stemples rapporten som ubrukelig. Her fra baren på La Belle Sole. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Slakter rapporten som skal få deg til å drikke mindre

- Dette er urovekkende, sier Høyres helsepolitiske talsmann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en fersk rapport fra Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS), slås det fast at antall voldstilfeller går ned med 17 prosent dersom utestedene stengte én time tidligere.

Tidligere har Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) gått ut mot rapporten. Nå høster rapporten enda mer kritikk.

- Særdeles svak - Slik de har publisert sin rapport er konklusjonen bare en påstand, og dokumentasjonen er særdeles svak, sier Stian Skår Ludvigsen, som har doktorgrad i sekundæranalyse av forskningslitteratur.

Han mener forskningsartikkelen der rapporten presenteres er så mangelfullt dokumentert at det er umulig for andre å ettergå hva forskerne faktisk har gjort.

- Det er svært problematisk at rapporten ikke beskriver voldsstatistikken som ligger til grunn, eller variasjon i den statistikken. Det kan også være en rekke andre faktorer som har betydning for endring i utelivsvolden. Når forskerne ikke forteller oss dette blir artikkelen ubrukelig, sier Ludvigsen.

Leder av Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Bent Høie (H), reagerer.

- Dette er urovekkende. Helsedepartementet må kontrollere om kritikken er berettiget før de trekker en konklusjon, sier Høie.

Han understreker at han oppfatter Sirus som en seriøs forskningsinstitusjon.

- Kritikken skyter feil Thor Norström, som er medforfatter av rapporten, begriper ikke kritikken. Han mener det er påfallende at kritikerne har egeninteresser i skjenkebestemmelsene.

Og Ludvigsen medgir at han har en politisk agenda i saken. Han er organisatorisk nestleder i Bergen Venstre, som har programfestet at de vil utvide skjenketidene i Bergen til klokke 03.

Ludvigsen avviser likevel at partitilknytningen styrer budskapet hans:

- Jeg er ingen fagmann på rusforskningsfeltet, men jeg er metodeforsker. Reduksjonen i voldstilfeller kan godt være reell, men det er umulig for andre å ettergå, sier han.

NHO fastholder kritikken - Kritikken skyter feil. Vår rapport er avgjort sterkere enn det som finnes på feltet, og den er akseptert i det fremste forskningsmagasinet på feltet, repliserer Nordström.

Kritikken går blant annet på at forskningsbyene mangler en kontrollgruppe. Samtidig mener kritikerne at rapporten utelukker andre tiltak som kan ha påvirket voldsreduksjonen.

- Vi har kontrollområder som fungerer mye bedre, nemlig utkantområder av de bysentrum vi har sett på. Vi kontaktet også byene vi forsket på, og forhørt oss om det er gjennomført tiltak som kan ha påvirket statistikken, uten at noe kom opp.

NHO Reiseliv fastholder kritikken mot Sirus-rapporten.

- To andre eksperter, uavhengig av hverandre, har nå kommet frem til at det er store og avgjørende svakheter ved den statlige rapporten. Rapporten kan rett og slett ikke brukes som et beslutningsgrunnlag for våre politikere, sier kommunikasjonsdirektør Kristin Gyldenskog.

Helse- og omsorgsdepartementet har ikke besvart Dagbladets henvendelse.

REAGERER: Høyres Bent Høie mener krikken mot Sirus-rapporten er urovekkende. - Forskning må være etterprøvbar, sier han.
Foto: Lise Åserud / Scanpix
REAGERER: Høyres Bent Høie mener krikken mot Sirus-rapporten er urovekkende. - Forskning må være etterprøvbar, sier han. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer