Slakter regjeringens håndtering av barnebortføring

Både Høyre og Frp mener regjeringen svikter de bortførte barna.

BLE BORTFØRT: Sønnen til Eva ble bortført til Kosovo i 2008. Hun forteller at hennes lokale politidistrikt nektet å ta imot anmeldelsen om barnebortføring før det hadde gått nesten ett år. I september 2009 kom gutten tilbake til Norge ved hjelp av firmaet ABP World Group. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET
BLE BORTFØRT: Sønnen til Eva ble bortført til Kosovo i 2008. Hun forteller at hennes lokale politidistrikt nektet å ta imot anmeldelsen om barnebortføring før det hadde gått nesten ett år. I september 2009 kom gutten tilbake til Norge ved hjelp av firmaet ABP World Group. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Stortingsrepresentant og medlem av familie- og kulturkomiteen, Linda Hofstad Helleland (H), er skuffet over at saker om barnebortføringer ikke er blitt høyere prioritert av justisminister Knut Storberget.

- Jeg krever at saker med bortførte barn blir satt høyere på dagsorden og prioritert på lik linje som annen kriminalitet. Når vi ser at Kripos sine tall ikke engang samsvarer med tallene til politidistriktene over bortførte barn, må Storberget gjøre noe umiddelbart, sier Hofstad Helleland.

- Sakene nedprioriteres Hun reagerer kraftig på uttalelsene til statssekretær Astri Aas-Hansen i gårsdagens Dagbladet. Aas-Hansen sa at Justisdepartementet, Kripos, Utenriksdepartementet og Politidirektoratet skal ha et møte etter sommeren hvor de skal ta opp problemstillingene Dagbladet har belyst i serien om barnebortføring.

KRITISERER: Stortingsrepresentant og medlem av familie- og kulturkomiteen, Linda Hofstad Helleland (H), er skuffet over at saker om barnebortføringer ikke blir prioritert  høyere av justisminister Knut Storberget.
 Foto: Høyre
KRITISERER: Stortingsrepresentant og medlem av familie- og kulturkomiteen, Linda Hofstad Helleland (H), er skuffet over at saker om barnebortføringer ikke blir prioritert høyere av justisminister Knut Storberget. Foto: Høyre Vis mer

- Det er helt utrolig at regjeringen venter til Dagbladet setter søkelys på saken før de gjør noe. Jeg har inntrykk av at disse sakene ikke blir tatt på alvor av justisministeren. Det at han ikke selv har kommentert disse sakene, viser hvor lite de blir prioritert, mener Hofstad Helleland.

Hun har fått henvendelser fra en rekke foreldre med bortførte barn, som har vært i kontakt med norske myndigheter og deriblant Justisdepartementet, uten å få hjelp.

FÅR KRITIKK: Justisminister Knut Storberget får kritikk for Justisdepartementets og regjeringens håndtering av barnebortføringssaker. FOTO:
FÅR KRITIKK: Justisminister Knut Storberget får kritikk for Justisdepartementets og regjeringens håndtering av barnebortføringssaker. FOTO: Vis mer

- Folk møter en kald skulder hos myndighetene. Slik kan vi ikke ha det, sier Hofstad Helleland.

I går kom det fram at barnebortføringer har økt kraftig i år sammenlignet med i fjor.

- Svikter barna Stortingsrepresentant og medlem av Justiskomiteen, Hans Frode Asmyhr (Frp), er ikke imponert over regjeringens innsats for bortførte barn.

KRITISERER: Stortingsrepresentant og medlem av Justiskomiteen, Hans Frode Asmyhr (Frp), er ikke imponert over regjeringens innsats for bortførte barn. Foto: Fremskrittspartiet
KRITISERER: Stortingsrepresentant og medlem av Justiskomiteen, Hans Frode Asmyhr (Frp), er ikke imponert over regjeringens innsats for bortførte barn. Foto: Fremskrittspartiet Vis mer

- Gjentatte ganger har regjeringen kommet med løfter for å bedre situasjonen for bortførte barn. Men ingenting er blitt gjort samtidig som bortførte barn har eksplodert, sier Asmyhr.

- Opplysningene som har kommet fram i Dagbladet den siste tiden viser hvor liten kontroll regjeringen har på disse sakene. De har sviktet bortførte barn totalt, sier Asmyhr.

FÅR KRITIKK: Statssekretær for Justisdepartementet, Astri Aas-Hansen, får kritikk for regjeringens håndtering av barnebortføringssaker. Foto: Justisdepartementet
FÅR KRITIKK: Statssekretær for Justisdepartementet, Astri Aas-Hansen, får kritikk for regjeringens håndtering av barnebortføringssaker. Foto: Justisdepartementet Vis mer

Han mener Norge snarest må få et råd som kan koordinere all kommunikasjon mellom norske myndigheter og en eventuell rettsprosess i landet der barnet er bortført til.

- Et slikt råd kunne ha ligget under Utenriksdepartementet, og må kunne handle raskt. Tid er viktig i disse sakene, mener Asmyhr.

Avviser kritikken - Justisdepartementet prioriterer arbeidet med barnebortføringssakene svært høyt, og har gjort en rekke tiltak for å bedre situasjonen for barna som blir berørt. Blant annet har vi etablert nettportalen www.barnebortføring.no hvor nødvendig informasjon om disse sakene er samlet, sier Håvard Bekkelund, avdelingsdirektør i Justisdepartementet.  

Dette er barnebortføring:

• Et barn tas ut av landet i strid med foreldreansvaret til gjenværende forelder. Det regnes også som en barnebortføring å nekte å returnere barnet etter lovlig samvær/ferieopphold utenlands.

• En barneborføring kan også være når foreldre eller andre slektninger bortfører barnet fra barnevernet.

• Hvis barnet bortføres av en fremmed regnes det ikke som en barneborføring, men som en kidnapping.

• Barneborføring straffes med fengsel i opp til tre år. Men politiet etterforsker og straffeforfølger ikke barnebortføring på eget initiativ. Den forelderen som er igjen må selv anmelde bortfører.

• Foreldre med hovedomsorg eller delomsorg for barnet, straffes ikke for en barnebortføring.

Han presiserer at regjeringen er opptatt av å forebygge barnebortføring, og forteller at det arbeides fortløpende med å utvikle egnede metoder for å forebygge og bidra til en løsning av disse vanskelige sakene.

- Ved å tiltre Haagkonvensjonen har Norge forpliktet seg til å følge bestemte fremgangsmåter for behandlingen av barnebortføringssaker, påpeker Bekkelund.

SERIEN OM BARNEBORTFØRING:

• I en serie artikler har Dagbladet denne uka fokusert på barnebortføring.

• 6.juli skrev vi om bortførte Maria som tryglet om hjelp fra ambassaden i Algerie som 14-åring. Først fire år etter fikk UD henne hjem.

• 7.juli skrev vi at 29 barn er bortført fra Norge akkurat nå.

• 8.juli skrev vi hvordan privatetterforskere får norske barn hjem fra utlandet ved hjelp av marinejegere, ministermiddager og håndpenger.

• 9.juli avslørte vi at norske myndigheter mangler kontroll på bortførte barn.

• 10. juli skrev vi at du kan bortføre barna dine uten å bli straffet.

• 13. juli skrev vi at det har vært en kraftig økning i barnebortføringer i år.

• 13. juli skrev vi at Justisdepartementet vil straffe barnebortførere hardere

• 13. juli avslørte vi at foreldre blir nektet å anmelde barnebortføringer

14. juli skrev vi at Høyre og Frp slakter regjeringens håndtering av barnebortføringer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer