BLE BORTFØRT: Sønnen til Eva ble bortført til Kosovo i 2008. Hun forteller at hennes lokale politidistrikt nektet å ta imot anmeldelsen om barnebortføring før det hadde gått nesten ett år. I september 2009 kom gutten tilbake til Norge ved hjelp av firmaet ABP World Group. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET
BLE BORTFØRT: Sønnen til Eva ble bortført til Kosovo i 2008. Hun forteller at hennes lokale politidistrikt nektet å ta imot anmeldelsen om barnebortføring før det hadde gått nesten ett år. I september 2009 kom gutten tilbake til Norge ved hjelp av firmaet ABP World Group. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADETVis mer

Slakter regjeringens håndtering av barnebortføring

Både Høyre og Frp mener regjeringen svikter de bortførte barna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Stortingsrepresentant og medlem av familie- og kulturkomiteen, Linda Hofstad Helleland (H), er skuffet over at saker om barnebortføringer ikke er blitt høyere prioritert av justisminister Knut Storberget.

- Jeg krever at saker med bortførte barn blir satt høyere på dagsorden og prioritert på lik linje som annen kriminalitet. Når vi ser at Kripos sine tall ikke engang samsvarer med tallene til politidistriktene over bortførte barn, må Storberget gjøre noe umiddelbart, sier Hofstad Helleland.

- Sakene nedprioriteres Hun reagerer kraftig på uttalelsene til statssekretær Astri Aas-Hansen i gårsdagens Dagbladet. Aas-Hansen sa at Justisdepartementet, Kripos, Utenriksdepartementet og Politidirektoratet skal ha et møte etter sommeren hvor de skal ta opp problemstillingene Dagbladet har belyst i serien om barnebortføring.

KRITISERER: Stortingsrepresentant og medlem av familie- og kulturkomiteen, Linda Hofstad Helleland (H), er skuffet over at saker om barnebortføringer ikke blir prioritert  høyere av justisminister Knut Storberget.
 Foto: Høyre
KRITISERER: Stortingsrepresentant og medlem av familie- og kulturkomiteen, Linda Hofstad Helleland (H), er skuffet over at saker om barnebortføringer ikke blir prioritert høyere av justisminister Knut Storberget. Foto: Høyre Vis mer

- Det er helt utrolig at regjeringen venter til Dagbladet setter søkelys på saken før de gjør noe. Jeg har inntrykk av at disse sakene ikke blir tatt på alvor av justisministeren. Det at han ikke selv har kommentert disse sakene, viser hvor lite de blir prioritert, mener Hofstad Helleland.

Hun har fått henvendelser fra en rekke foreldre med bortførte barn, som har vært i kontakt med norske myndigheter og deriblant Justisdepartementet, uten å få hjelp.

FÅR KRITIKK: Justisminister Knut Storberget får kritikk for Justisdepartementets og regjeringens håndtering av barnebortføringssaker. FOTO:
FÅR KRITIKK: Justisminister Knut Storberget får kritikk for Justisdepartementets og regjeringens håndtering av barnebortføringssaker. FOTO: Vis mer

- Folk møter en kald skulder hos myndighetene. Slik kan vi ikke ha det, sier Hofstad Helleland.

I går kom det fram at barnebortføringer har økt kraftig i år sammenlignet med i fjor.

- Svikter barna Stortingsrepresentant og medlem av Justiskomiteen, Hans Frode Asmyhr (Frp), er ikke imponert over regjeringens innsats for bortførte barn.

KRITISERER: Stortingsrepresentant og medlem av Justiskomiteen, Hans Frode Asmyhr (Frp), er ikke imponert over regjeringens innsats for bortførte barn. Foto: Fremskrittspartiet
KRITISERER: Stortingsrepresentant og medlem av Justiskomiteen, Hans Frode Asmyhr (Frp), er ikke imponert over regjeringens innsats for bortførte barn. Foto: Fremskrittspartiet Vis mer

- Gjentatte ganger har regjeringen kommet med løfter for å bedre situasjonen for bortførte barn. Men ingenting er blitt gjort samtidig som bortførte barn har eksplodert, sier Asmyhr.

- Opplysningene som har kommet fram i Dagbladet den siste tiden viser hvor liten kontroll regjeringen har på disse sakene. De har sviktet bortførte barn totalt, sier Asmyhr.

FÅR KRITIKK: Statssekretær for Justisdepartementet, Astri Aas-Hansen, får kritikk for regjeringens håndtering av barnebortføringssaker. Foto: Justisdepartementet
FÅR KRITIKK: Statssekretær for Justisdepartementet, Astri Aas-Hansen, får kritikk for regjeringens håndtering av barnebortføringssaker. Foto: Justisdepartementet Vis mer

Han mener Norge snarest må få et råd som kan koordinere all kommunikasjon mellom norske myndigheter og en eventuell rettsprosess i landet der barnet er bortført til.

- Et slikt råd kunne ha ligget under Utenriksdepartementet, og må kunne handle raskt. Tid er viktig i disse sakene, mener Asmyhr.

Avviser kritikken - Justisdepartementet prioriterer arbeidet med barnebortføringssakene svært høyt, og har gjort en rekke tiltak for å bedre situasjonen for barna som blir berørt. Blant annet har vi etablert nettportalen www.barnebortføring.no hvor nødvendig informasjon om disse sakene er samlet, sier Håvard Bekkelund, avdelingsdirektør i Justisdepartementet.  

Han presiserer at regjeringen er opptatt av å forebygge barnebortføring, og forteller at det arbeides fortløpende med å utvikle egnede metoder for å forebygge og bidra til en løsning av disse vanskelige sakene.

- Ved å tiltre Haagkonvensjonen har Norge forpliktet seg til å følge bestemte fremgangsmåter for behandlingen av barnebortføringssaker, påpeker Bekkelund.