IKKE HØRT: Demonstrantene som tidligere i år stilte seg opp utenfor regjeringskvartalet, ble ikke hørt i den nye regjeringsplattformen til de rødgrønne. Foto: Morten Holm / Scanpix
IKKE HØRT: Demonstrantene som tidligere i år stilte seg opp utenfor regjeringskvartalet, ble ikke hørt i den nye regjeringsplattformen til de rødgrønne. Foto: Morten Holm / ScanpixVis mer

Slakter rødgrønn fattigdomssatsing

Velferdsalliansen er ikke nådig mot regjeringens nye fattigdomssatsing.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||- Dette var veldig skuffende, sier rådgiver Dag Westerheim i Velferdsalliansen til Dagbladet.

SV-leder Kristin Halvorsen sa at Norge må bli et land uten fattigdom da Soria Moria II ble presentert i dag.

— Det er en stor utfordring. Men det er det eneste anstendige målet man kan ha i et rikt land som Norge, sa Halvorsen.

- Monner ikke
Men Velferdsalliansen, som representerer 27 organisasjoner for blant annet fattige, mener regjeringen ikke presenterer tiltak som virkelig ville løftet mange fattige.

-Det eneste virkemiddelet som virkelig hadde monnet, hadde vært å øke sosialhjelpsatsene. Men det sier de ingen ting om i erklæringen, sier Westerheim.

I sin nye regjeringsplattform går de rødgrønne blant annet inn for:

• øke innsatsen mot fattigdom

• forsterke en målrettet innsats for at flest mulig kan leve av arbeidsinntekt

• legge fram for Stortinget tiltak for bedre fordeling og bekjempelse av fattigdom, spesielt legge fram tiltak som kan redusere fattigdom blant barn.

• styrke bostøtten.

• arbeide for å avskaffe bostedsløshet ved å skaffe flere kommunalt disponerte utleieboliger, boliger med oppfølgingstjeneste og ikke- kommersielle utleieboliger

• at de som kommer ut av rus og psykiatri institusjoner eller fengsel skal tilbys et egnet varig boligtilbud

• gi flere leiere i kommunale boliger mulighet til å kjøpe boligen

• vurdere en leieprisindeks som gjør det mulig for leietakere og utleiere å finne gjengs leiepris

Artikkelen fortsetter under annonsen

Særlig SV skuffer
Westerheim synes det er positivt at de rødgrønne vil hjelpe fattige barn, men mener målrettede og ikke generelle tiltak, er feil å gå.

- Det finnes ikke fattige barn uten fattige foreldre. Dette innebærer en snever satsing. Det er riktig å gjøre noe med barnefattigdommen, men det gjør man ved hjelpe foreldrene, sier Westerheim.

Han er særlig skuffet over at SV ikke har vunnet fram med sine krav om enhetlige sosialhjelpssatser i hele landet og å gjøre sosialhjelp rettighetsbasert.

- Dette har vært en fanesak for partiet i flere valgkamper, men både Arbeiderpartiet og Sp har vunnet fram med sitt syn om at lokalt selvstyre er viktigst. Jeg hadde forventet at SV hadde satt foten mer ned i forhandlingene, sier Westerheim.

SKUFFER: SV-leder Kristin Halvorsen får hard kritikk av velferdsalliansen for manglende tiltak i den nye regjeringsplattformen. Foto: Erlend Aas / SCANPIX .
SKUFFER: SV-leder Kristin Halvorsen får hard kritikk av velferdsalliansen for manglende tiltak i den nye regjeringsplattformen. Foto: Erlend Aas / SCANPIX . Vis mer