Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slakter Rødt og Frp for samme politikk

Flyktninghjelpen kaster terning på partiene og ber dem tenke større enn integreringspolitikk når de snakker om verdensproblemene i valgkampen.

FYRER LØS TIL HØYRE OG VENSTRE: Flyktninghjelpen mener Frps programvedtak om å kappe kraftig i antallet flyktninger fra den «ikke-vestlige kulturkrets» bidrar til å uthule flyktningkonvesjonen og internasjonal rett. Også partiet Rødt får så hatten passer i en rapport organisasjonen slipper i dag.
Foto: Kristin Svorte/Flyktninghjelpen
FYRER LØS TIL HØYRE OG VENSTRE: Flyktninghjelpen mener Frps programvedtak om å kappe kraftig i antallet flyktninger fra den «ikke-vestlige kulturkrets» bidrar til å uthule flyktningkonvesjonen og internasjonal rett. Også partiet Rødt får så hatten passer i en rapport organisasjonen slipper i dag. Foto: Kristin Svorte/Flyktninghjelpen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Frps politikk undergraver den inter- nasjonale rettsorden når de ikke vil følge flyktning- konvensjonen. Slike lover og regler et lite land som Norge selv helt avhengige av, sier generalsekretær Elisabeth Rasmusson i Flyktninghjelpen til Dagbladet.

Se karakterene og begrunnelsene i bunnen av saken.

I dag presenterer Flyktninghjelpen sin vurdering av partienes programmer før valget 14. september. Folk på flukt i verden kommer svært dårlig ut, dersom Rødt eller Frps politikk får gjennomslag i kommende periode.

SV på topp
Med terningkast fem troner SV, med «den mest helhetlige flyktningpolitikken» av alle partiprogrammene og terningkast fem av seks mulige. Arbeiderpartiet og Venstre får terningkast fire, mens Sp, Krf og Høyre må nøye seg med terningkast tre.

- Vi er ett av få partier som ikke er med på Frps premiss om at flyktninger er et problem, og ikke folk i nød som trenger hjelp. Et rikt og fredelig land som Norge har et ansvar, understreker nestleder i SV. Audun Lysbakken.

Med 26 millioner internt fordrevne og 15 millioner flyktninger i eksil verden over, krever Rasmusson at temaet må langt høyere opp på dagsorden her hjemme.

- Sivilbefolkningens lidelser under krig og konflikt i verden er verre enn på lenge. Den norske debatten har hittil bare handlet om asyl- og integreringspolitikk. Det blir for snevert. Norge har et internasjonalt ansvar og partiene må fortelle velgerne hva de vil gjøre etter valget, sier Rasmusson.

Rødt-slakt
Også partiet Rødt, som i flere målinger er inne med to mandater på Stortinget og kan sikre de rødgrønne regjeringsmakt, slaktes i Flyktninghjelpens vurdering: «Selektiv, upresis og tendensiøs (...) lite basert på konkrete rettigheter og internasjonale konvensjoner (...) syltynt», er beskrivelsen av partiets program.

- Problemet er at Flyktninghjelpen har evaluert ordlyder i programmet og ikke praktisk politikk, sier 1. kandidat i Oslo Erling Folkvord, som mener Rødt har sitt på det tørre.

Han mener SV får en ufortjent god behandling.

Ord og handling
- Asylpolitikken er området der det er lengst avstand mellom programmene og det man gjør. SV og Ap har gjort noe annet i regjering enn det de lovet i 2005. Ap prøver å likne mest mulig på Frp om dagen, sier Folkvord.

Rasmusson er enig i at SV har inngått flere kompromisser i regjering, men mener han må tåle at partiprogrammet vurderes alene.

ØST-KONGO: Familien i denne leiren fikk åtte pakker kjeks å leve på uka. Stadige kriger og overgrep driver folk på flukt i flere Afrikanske land. Foto: Truls Brekke / Flyktninghjelpen / SCANPIX
ØST-KONGO: Familien i denne leiren fikk åtte pakker kjeks å leve på uka. Stadige kriger og overgrep driver folk på flukt i flere Afrikanske land. Foto: Truls Brekke / Flyktninghjelpen / SCANPIX Vis mer

- Det er dokumentet velgerne kan holde dem ansvarlige for etter valget.

- Ikke overrasket
Frp, som får pluss i margen for satsing på nødhjelp i nærområdene, beskrives som «inkonsekvente» i sin politikk.

- Jeg er ikke overrasket over at det politisk korrekte Norge gir oss den karakteren. Rødt derimot er vel ganske overrasket over å havne i samme bås som oss, sier utenrikspolitisk talsmann Morten Høglund til Dagbladet.

- Vi mener likevel at resultatet er galt. Vi aksepterer både flyktningkonvensjonen og asylinstituttet, selv om Flyktninghjelpen skriver at vi er uklare, sier Høglund

«Ikke-vestlig»
Rasmusson mener internasjonale avtaler ikke åpner for å diskriminere mennesker ut fra «kulturkrets».

- At de vil kutte kraftig i antallet mennesker fra «den ikke vestlige kulturkrets» er i strid med det internasjonale lovverket, sier Rasmusson.

Punktet Flyktninghjelpen sikter til er på side 33 i Frps program, der partiet skriver at «Norges mottak av land utenfor den vestlige kulturkrets begrenses kraftig. Dette omfatter asylsøkere [og] flyktninger».

- Er det rom for slike begrensinger i henhold til internasjonalt lovverk?

- Ja, vi mener det. Og det viktigste punktet er uansett den totale innvandrings- og asylpolitikken. Andelen flyktninger er liten, vi ønsker å ta i mot 1000 kvoteflyktninger, det er ikke langt unna dagens regjering, sier Høglund.

Ingen anbefalinger
Rasmusson understreker allikevel at hun ikke vil anbefale eller støtte noen partier foran valget 14. september.

- Nei, det er ikke min oppgave. Vi ønsker en tett dialog med alle partiene for å hjelpe dem med å lage god politikk for flyktninger, så får velgerne si sitt, sier Rasmusson til Dagbladet.


Generalsekretær Elisabeth Rasmusson i deltar i nettmøte på Db.no straks etter debatten, klokka 16.00.

Send inn spørsmål her!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling