Logo på russedress

Slakter russefirmaer:
- Den er stjålet

Russelogofirmaer lover «unike» og «spesiallagde» logoer, vanligvis til minst 3000 kroner. Det russen ikke vet er at flere av logofirmaene klipper og limer bilder fra nettet, noen av dem på ulovlig vis.

FALSKE LOVNADER: Russelogoerfirmaer lover unike design til sine kunder. Mange av illustrasjonene i logoene er klippet ut fra originale verk på nettet, og solgt som noe unikt. Foto: Kyrre Lien/ NTB Scanpix
FALSKE LOVNADER: Russelogoerfirmaer lover unike design til sine kunder. Mange av illustrasjonene i logoene er klippet ut fra originale verk på nettet, og solgt som noe unikt. Foto: Kyrre Lien/ NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Dette er ikke bare på kanten. Det er ingen tvil om at det bryter med opphavsretten, sier Torger Kielland, postdoktor på juridisk fakultet ved Universitetet i Bergen, med designrett som et av sine fokusområder.

Kielland ser på en rekke eksempler på russelogoer. De plasseres på russedressen, gensere, jakker, capser, bandana, og så klart på russebussen eller russebilen. På mange måter framstår logoen som russens ansikt utad.

At et bilde er opphavsrettslig vernet, betyr at alle og enhver som ønsker å benytte det, trenger tillatelse fra den som sitter med rettighetene til bildet.

Rettighetsinnehaverne kan være alt fra fotografer til låtskrivere, eller som i disse tilfellene, illustratører og grafiske designere.

Lettjent

- Det er uten tvil lettjente penger. Russen kan betale opptil 10 000 kroner for en logo, og de får ikke i nærheten av hva de er lovet. Logoen er noe russen tror de får spesiallaget, sier Sofie Vestøl, arkitektur- og designstudent.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer