Britisk etterretningsrapport:

Slakter russisk
luftvåpen-strategi

Det russiske flyvåpenet har trolig vært mer opptatt av å imponere høytstående offiserer, enn å lykkes med et fungerende samarbeid innad i avdelingen, ifølge den ferske rapporten.

FÅR KRITIKK: Et russisk helikopter flyr i retning Mariupol i april i år. Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko
FÅR KRITIKK: Et russisk helikopter flyr i retning Mariupol i april i år. Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandagens rapport fra britisk etterretning peker på at russiske luftstyrker har underprestert i krigføringen mot Ukraina, og at dette trolig er en av de viktigste faktorene til Russlands begrensede invasjons-suksess.

- I årevis har Russlands luftkamptrening høyst sannsynlig vært designet for å imponere høytstående offiserer, snarere enn å utvikle dynamisk samarbeid mellom de ulike avdelingene, heter det i rapporten.

De skriver videre at mens Russland har en imponerende liste med moderne kampfly, har luftforsvaret likevel ikke klart å utvikle kulturen og ferdighetene som kreves for å levere sterkere i luften.

Rapporten hevder også at på grunn av de skuffende luftprestasjonene, har Russland måtte kompensere med bakketropper - som nå er i ferd med å bli utslitte.

Moralproblemer

Fire måneder med brutale kamper i Ukraina har ført til store belastninger på soldater på begge sider. Det har rammet kampmoralen, ifølge søndagens rapport.

– Styrker fra begge sider er involvert i intense kamper i Donbas, og har sannsynligvis varierende kampvilje, het det i etterretningsoppdateringen.

– Trolig har flere desertert fra ukrainske styrker de siste ukene, men moralen blant russerne er sannsynligvis spesielt problematisk.

Den britiske etterretningen hevder at enkelte russiske enheter nekter å utføre ordre, og at det forekommer væpnede konfrontasjoner mellom offiserer og deres styrker.

I en separat oppdatering fra ukrainsk etterretning hevdes det at russiske soldater i avlyttede telefonsamtaler har klaget over forholdene ved fronten, dårlig utstyr og generell mangel på personell.

Varsler intensivering

Under sin daglige tidlig mandag morgen, sa ukrainas president Volodymyr Zelenskyj at han regner med at Russland vil intensivere angrepene mot landet den kommende tiden.

Zelenskyj setter antakelsen i sammenheng med EU-kommisjonens forslag om å gjøre Ukraina til kandidatland, skriver NTB. Denne uken skal EUs 27 medlemsland stemme over forslaget.

– Denne uken bør vi regne med at Russland intensiverer de fiendtlige aktivitetene, sa Zelenskyj.

– Og ikke bare mot Ukraina, men også mot andre europeiske land. Vi forbereder oss. Vi er klare. Vi advarer partnerne våre, sier han.

Saken oppdateres.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer