KJØPTE: Forretningsmannen Ross Perot jr. kjøpte to F-5 jagerfly av Forsvaret i 2014, men har forhandlet med Norge siden tidlig på 2000 om kjøp av de utrangerte flyene. Her er ett av de flyene han kjøpte på et flystevne i Fort Worth i Texas, USA. Foto: Scanpix og Dave Chng/airwingspotter.com
KJØPTE: Forretningsmannen Ross Perot jr. kjøpte to F-5 jagerfly av Forsvaret i 2014, men har forhandlet med Norge siden tidlig på 2000 om kjøp av de utrangerte flyene. Her er ett av de flyene han kjøpte på et flystevne i Fort Worth i Texas, USA. Foto: Scanpix og Dave Chng/airwingspotter.com Vis mer

Slakter samrøre mellom Forsvaret og Texas-milliardær

Da Forsvaret skulle forhandle fram et salg av F-5 jagerflyene, fikk Ross Perrot jr. sine folk være til stede da Forsvaret diskuterte pris med Spanias luftforsvar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Mens Forsvaret jobbet med å selge sine F-5 jagerfly, fikk én av de potensielle kjøperne langt bedre behandling av Forsvaret enn de andre interessentene.

Forsvarets «gullgutt» var den eksentriske Texas-milliardæren Ross Perot jr. Ifølge Forbes er han god for over 12 milliarder kroner og han eier sin egen private flyplass i Fort Worth utenfor Dallas. Der sto to norske F-5 jagerfly lagret. Han kjøpte først flyene i 2008, men da en avtale han hadde med De forente arabiske emiratene om jagerflytrening gikk i vasken ble også salgsavtalen med Norge kansellert.

Perot har forsøkt å kjøpe flyene i flere omganger, men andre var også interessert. Blant annet det spanske luftforsvaret.

Da de i 2014 reiste til Dallas for å se på flyene fikk representanter for Perot være til stede da Forsvaret diskuterte pris med spanjolene.

Dermed visste Perrots menn nøyaktig hva spanjolene var villige til å by for flyene. Det går fram av en av granskingsrapportene som Forsvarsdepartementets interne revisorer har skrevet om jagerflysalget.

De skriver at Perots selskap Northern General Leasing (NGL) «kan være fordelsbehandlet» og at det er en mislighetsrisiko.

Fikk fordeler For i tillegg til at Perot fikk vite hva sine konkurrenter var villige til å gi for flyene fikk de på flere områder særskilt god behandling av Forsvaret.

• Perot fikk til slutt kjøpe flyene usedvanlig billig. De to flyene ble solgt for 120 000 kroner stykket. Prisen ble satt for å dekke reiseregninga som Forsvarets representant hadde hatt i forbindelse med salget. Utgangspunktet for prisen var også at det spanske luftforsvaret hadd tilbudt 1000 Euro for begge flyene, men da ble det sett bort fra at de samtidig bød 25 millioner kroner for alle reservedelene.

• I perioden 2002 til 2006 kommuniserte Forsvaret at de ikke ville godta et bud på 15 fly som lå lavere enn 100 millioner kroner. Likevel inngikk Forsvaret en kontrakt på salg til NGL for 14 millioner dollar, som tilsvarte 85 millioner kroner.

Forsvarssalgene:

• Dagbladet har i en rekke artikler siden juni 2014 avdekket hvordan minst 13 utrangerte marinefartøy har gått fra Norge til paramilitære i Vest-Afrika. Elleve av disse er solgt av Forsvaret.

• En tidligere sentral medarbeider i Forsvarets logistikkorganisasjon er siktet av Økokrim for grov korrupsjon i forbindelse med båtsalgene.

• Salget av marinefartøyene var gjenstand for høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité 30. april.

• Dagbladet har videre avdekket at militære lastebiler er solgt fra Norge til Eritrea i strid med FNs våpenembargo. Forsvarsdepartementet ba først Forsvaret om å fortsette å handle med mannen som nå blitt ilagt en bot av PST for å bryte FNs embagro.

• 30 beltevogner av typen Hägglund BV206, som blant annet kom fra Kongens garde, er solgt fra Norge til krigsherjede Sudan. To briter som var involvert i denne handelen ble dømt til fengsel, men i Norge har ikke eksporten fått konsekvenser.

• Forsvaret har også solgt tilsvarende beltevogner til russere, samtidig som vi har forsynt Finland og våre NATO-allierte på Baltikum med BV206-vogner.

• Forsvarsdepartementets internrevisjon har gjennomgått salgene av to F-5 jagerfly til milliardæren Ross Perot jr. i Texas. De konkluderer med at Forsvaret viste svært lite om hva flyene skulle brukes til da de ble solgt. Funnene ble vurdert som så alvorlige at departementet varslet Økokrim.

• Stortingets kontrollkomité holdt høring om saken 30. april og 26. og 27. november.

• Kontrollkomiteens innstilling konkluderte med knallhard kritikk av Forsvaret og forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen.

• Tirsdag skulle Stortinget behandlet innstillingen, men debatten i plenum ble avlyst da Søreide presenterte en ny revisjonsrapport om saken én arbeidsdag tidligere.

• Saken er nå tilbake til behandling i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

• I denne salgsrunden fikk de andre interessentene beskjed om at alle tilbud skulle være i norske kroner. Ved å gå bort fra dette kravet overfor NGL tok Forsvaret på seg en valutarisiko.

• Da Forsvaret inngikk kontrakt med NGL om kjøp av  de 15 jagerflyene, ble de solgt «slik de er, der de står». Likevel brukte Forsvaret rundt 5,5 millioner kroner på å oppgradere flyene etter at salgskontrakten var signert.

• I 2011 visste NGL åpenbart når det var lurt av dem å henvende seg til Forsvaret for å by på flyene. Den informasjonen hadde ikke selskapet Tac Air og gikk i denne runden glipp av muligheten til å by på flyene.

• I 2012 søkte Forsvaret på nytt om å få overføre flyene til Perot, til tross for at han ikke kunne vise til en kontrakt med aksepterte myndigheter. Dette er et avvik fra de premissene som ble gitt til andre.

• Det har hele tiden vært et krav om å kunne dokumentere bruken av flyene, men en avtale mellom NGL og britiske BAE kom på plass  to dager etter at Forsvaret inngikk kontrakt med NGL i mars 2015. Men avtalen med BAE ble senere kansellert.

Hva som nå faktisk er tiltenkt bruk av flyene er et mysterium. Ingen i Forsvaret aner tilsynelatende hva som er Perots plan med flyene.

«Det to F-5 jagerflyene synes nå å stå uten en avtale om sluttbruk med amerikanske myndigheter. (...) En aktiv og realisert kontrakt med amerikanske myndigheter har ellers blitt trukket fram som en forutsetning overfor andre interessenter», står det i revisjonsrapporten.

I det hele tatt vet de lite om hvem de har solgt flyene til. Et notat beskriver NGLs adresse og registeropplysninger.

«Det fremkommer ingen ytterligere informasjon om selskapet NGL, eller deres kapasiteter til å gjennomføre det tiltenkte arbeidet. Forsvaret har heller ikke fremsendt noe bakgrunnsinformasjon av nyere dato om NGL og deres samarbeidspartnere.» «Utover nevnte registeroppføring synes Forsvarets kjennskap til Hillwood-gruppen (konsernet, red. anm.) og NGL i stor å basere seg på gjensidige besøk hos Forsvaret i Norge og på Alliance Airport i Texas», står det i rapporten.

UD utstedet lisens siden amerikanske myndigheter har godkjent salget, men heller ikke de har fått forsikringer om hva flyene faktisk skal brukes til.

Riksrevisjon Alle disse funnene gjør at Arbeiderpartiets representanter i kontrollkomiteen foreslår at Riksrevisjonen gjør en grundig gjennomgang av jagerflysalget.

Komiteen skulle etter planen avgi sin innstilling i går, men dette ble i siste liten utsatt.

Det var Forsvaret salgssjef Odd-Stein Sundling Melsæter som hadde mye av kontakten med Perots selskap fram til 2014, og han har reist flere turer til Texas i forbindelse med salgene av flyene.
Melsæter var også involvert i salgene av utrangerte marinefartøy til paramilitære i Vest-Afrika. Der er en av hans underordnede nå siktet for grov korrupsjon.
Begge rapportene til departementets revisorer har blitt oversendt til Økokrim. Melsæter besvarte i går ikke Dagbladets henvendelse om en kommentar.

Skeptisk Til og med USAs nåværende visepresident, Joe Biden, var skeptisk (krever innlogging) til at Perot skulle få kjøpe flyene. I 2007 var han senator og ledet den mektige utenrikskomiteen. Da han fikk høre at Norge vurderte å selge sine utrangerte F-5 jagerfly til et privat selskap i Texas skrev han brev til utenriksminister Condaleezza Rice og til forsvarsminister Robert Gates.

- Forslaget innebærer et unntak fra, og fravikelse fra det som er fastlagt amerikansk politikk, nemlig det etablerte forbudet mot å selge betydningsfullt militært utstyr til private, slik som jagerfly opprinnelig solgt fra USAs myndigheter til andre lands myndigheter, står det i brevet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer