Slakter samrøre mellom Forsvaret og Texas-milliardær

Da Forsvaret skulle forhandle fram et salg av F-5 jagerflyene, fikk Ross Perrot jr. sine folk være til stede da Forsvaret diskuterte pris med Spanias luftforsvar.

KJØPTE: Forretningsmannen Ross Perot jr. kjøpte to F-5 jagerfly av Forsvaret i 2014, men har forhandlet med Norge siden tidlig på 2000 om kjøp av de utrangerte flyene. Her er ett av de flyene han kjøpte på et flystevne i Fort Worth i Texas, USA. Foto: Scanpix og Dave Chng/airwingspotter.com
KJØPTE: Forretningsmannen Ross Perot jr. kjøpte to F-5 jagerfly av Forsvaret i 2014, men har forhandlet med Norge siden tidlig på 2000 om kjøp av de utrangerte flyene. Her er ett av de flyene han kjøpte på et flystevne i Fort Worth i Texas, USA. Foto: Scanpix og Dave Chng/airwingspotter.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mens Forsvaret jobbet med å selge sine F-5 jagerfly, fikk én av de potensielle kjøperne langt bedre behandling av Forsvaret enn de andre interessentene.

Forsvarets «gullgutt» var den eksentriske Texas-milliardæren Ross Perot jr. Ifølge Forbes er han god for over 12 milliarder kroner og han eier sin egen private flyplass i Fort Worth utenfor Dallas. Der sto to norske F-5 jagerfly lagret. Han kjøpte først flyene i 2008, men da en avtale han hadde med De forente arabiske emiratene om jagerflytrening gikk i vasken ble også salgsavtalen med Norge kansellert.

Perot har forsøkt å kjøpe flyene i flere omganger, men andre var også interessert. Blant annet det spanske luftforsvaret.

Da de i 2014 reiste til Dallas for å se på flyene fikk representanter for Perot være til stede da Forsvaret diskuterte pris med spanjolene.

Dermed visste Perrots menn nøyaktig hva spanjolene var villige til å by for flyene. Det går fram av en av granskingsrapportene som Forsvarsdepartementets interne revisorer har skrevet om jagerflysalget.

De skriver at Perots selskap Northern General Leasing (NGL) «kan være fordelsbehandlet» og at det er en mislighetsrisiko.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer