Dagbladets kilder:

Slakter Støres «suppe»

Gjennom valgkampen har Jonas Gahr Støre forsikret om at «vi kommer til å finne ut av det». Men Dagbladet er kjent med at Ap-lederen knapt ville gi en tøddel til Audun Lysbakken bak lukkede dører. - Om det var tynn suppe? Det var ikke suppe i det hele tatt, sier en kilde.

GOD STEMNING: Det var god stemning under sonderingssamtalene mellom Jonas Gahr Støre, Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken ved Hurdalsjøen. Video: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gjennom valgkampen har Jonas Gahr Støre forsikret velgerne om at det er mulig å finne en løsning med SV, selv om avstanden i oljepolitikken mellom Ap/Sp og SV er enorm.

Det løftet ga Støre senest i den siste partilederdebatten i Bodø, bare tre dager før valget.

- Det er et alternativ med oss tre - Ap, Sp og SV - jeg kommer til å snakke om. Er det flertall for skifte, kommer vi til å finne ut av det, sa Støre, som understreket viktigheten av en flertallsregjering.

- Velgerne skal vite hva vi går for og hvorfor vi trenger en flertallsregjering - og vi er nært på å få det. Da er det med disse tre, sa Støre henvendt til Vedum og Lysbakken.

- Ikke engang suppe

Men slik gikk det ikke.

SV trakk seg fra sonderingene. Arbeiderpartiet og Senterpartiet går i forhandlinger med sikte på å danne en mindretallsregjering.

Kilder sier at dette var hovedessensen i tilbudet SV fikk på kammerset:

  • Ingen endringer rundt utlysning av nye konsesjonsrunder for oljeleting, blir Dagbladet fortalt.
  • I SV opplever man i tillegg at Støre bare ga «diffuse og uforpliktende» tiltak for kutt i oljeleting i forhåndsdefinerte områder.
  • Og på skatt var Ap ikke villig til å bryte sitt eget skatteløfte, sier flere i partiet.

- Om det var tynn suppe? Det var ikke suppe i det hele tatt, sier en kilde til Dagbladet.

- Jeg vet ikke hvordan vi skulle vært tydeligere overfor Ap og Sp på hva vi trenger for å gå inn i regjering, sier en annen SV-kilde.

Støre: - Kom SV i møte

Inntrykket står i sterk kontrast til det Jonas Gahr Støre fortalte pressen i går. Da hevdet Støre at han hadde kommet SV i møte.

- Jeg vil jo mene at vi har lagt på bordet ting som virkelig ville gitt grunnlag for gode forhandlinger. Jeg er veldig trygg på at vi har vist vilje til å finne gode løsninger for alle tre partier. SV trakk en annen konklusjon, og det må jeg bare ta til etterretning, sa Støre på spørsmål fra Dagbladet.

Men Dagbladets kilder tett på prosessen sier at dette overhodet ikke er en opplevelse i SV. De opplever at Støre ikke var villig til å gi noe som helst i oljepolitikken.

«Nærmest ingenting»

Dagbladet er kjent med at følelsen i SV er at de bare ble tilbudt en «kosmetisk reduksjon» i utvikling av såkalte forhåndsdefinerte områder (TFO), som vil si modne områder, og fortsatt en åpning for nye områder på norsk sokkel.

Tilbudet blir beskrevet som «nærmest ingenting».

Dagbladet skrev allerede i vår at Støre hadde planlagt en oljeseier for SV i forkant av forhandlingene. Og like etter gikk Audun Lysbakken og sa at dette ikke var godt nok.

Dagbladets kilder sier at Støre bak kulissene endte med å gå enda kortere enn seieren partiet hadde planlagt i forkant. Det endte med en diger oljekrangel på kammerset mens sonderingene på Hurdal gikk flere dager på overtid.

Skuffet og overrasket

Dagbladet er kjent med at man i SV er veldig skuffet og overrasket over at Arbeiderpartiet ikke kom dem mer i møte i klima- og oljepolitikken. Partiet hadde forventet langt mer av Støre, blir Dagbladet fortalt.

På spørsmål fra Dagbladet om sammenbruddet i Hurdal var et uttrykk for dårlig politisk håndverk, sier Støre følgende:

- Alle tre partier stilte opp her i god vilje for å lykkes. Hvis det var slik at det var umulig og det ikke gjaldt å gjøre et forsøk på det så hadde ikke det vært noe poeng. Men sånn er politikken. Noen ganger må du konstatere at avstanden på et nøkkelområde ble for stor.

Presset av Eggum

Presset ble lagt på Støre like før sonderingene begynte forrige uke. Da rykket Fellesforbundets leder Jørn Eggum ut og advarte Støre mot å gi SV gjennomslag i oljepolitikken. Eggum, som også er sentralstyremedlem i Ap, fortalte Støre gjennom Dagbladet at Ap ikke kunne gi SV noe i oljepolitikken.

Slik gikk det til slutt også, ifølge Dagbladets kilder.

- SV er vår sosiale samvittighet, det er viktig å ha dem med i regjering. Men oljepolitikk har de ikke greie på, sa Eggum.

Blant dem som nå raser på Støres oljebløff er Venstre-leder Guri Melby.

- Hvis ikke Støre har klart å gi SV de gjennomslagene de trengte på miljø- og klima, er det veldig skuffende, sier Melby til Dagbladet.

- Dette er en mørk dag for norsk klimapolitikk, konkluderte Melby.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer