Slakter Stortinget: - Abdiserer

Jussprofessor Terje Einarsen reagerer sterkt på at Stortinget i morgen hastebehandler en kriselov uten offentlig debatt og åpenhet. Hemmelighetskremmeri, tordner Einarsen.

KRITISK: Stortinget gir regjeringen vidtrekkende fullmakter i en egen kriselov for coronaepidemien. Jussprofessor mener de har abdisert på vegne av folket til fordel for makta. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
KRITISK: Stortinget gir regjeringen vidtrekkende fullmakter i en egen kriselov for coronaepidemien. Jussprofessor mener de har abdisert på vegne av folket til fordel for makta. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Jussprofessor Terje Einarsen ved Universitetet i Bergen er ekspert på menneskerettigheter og leder av Den internasjonale juristkommisjonens norske avdeling, ICJ-Norge.

Han advarer Stortinget mot å vedta regjeringens forslag til kriselov. Ved behandling av fullmaktslov må denne behandles to ganger av Stortinget, med minst tre dagers mellomrom.

Lovforslaget skal til komité imorgen.

Loven vil gjøre det enklere å raskt sette i verk tiltak som anses som nødvendig for å håndtere coronakrisen. Myndighetene kan med kriseloven vedta regler som den ellers måtte fått tilslutning til i Stortinget.

- Så langt har vi innført tiltak i forskrifter med hjemmel i smittevernloven. Denne hjemmelen kan vi ikke benytte oss av for å håndtere utfordringer som ikke er direkte knyttet til smitte eller helsevesen, sa statsminister Erna Solberg på onsdagens pressekonfearnse der hun varslet at loven ville bli fremmet for Stortinget torsdag.

- Gitt at landet er i en svært spesiell situasjon, og at dette lovforslaget er direkte relatert til det, vil saken naturlig nok bli hurtig behandlet, sier stortingspresident Tone Trøen (H) til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer