Slakter Stortinget: - Abdiserer

Jussprofessor Terje Einarsen reagerer sterkt på at Stortinget i morgen hastebehandler en kriselov uten offentlig debatt og åpenhet. Hemmelighetskremmeri, tordner Einarsen.

KRITISK: Stortinget gir regjeringen vidtrekkende fullmakter i en egen kriselov for coronaepidemien. Jussprofessor mener de har abdisert på vegne av folket til fordel for makta. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
KRITISK: Stortinget gir regjeringen vidtrekkende fullmakter i en egen kriselov for coronaepidemien. Jussprofessor mener de har abdisert på vegne av folket til fordel for makta. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Jussprofessor Terje Einarsen ved Universitetet i Bergen er ekspert på menneskerettigheter og leder av Den internasjonale juristkommisjonens norske avdeling, ICJ-Norge.

Han advarer Stortinget mot å vedta regjeringens forslag til kriselov. Ved behandling av fullmaktslov må denne behandles to ganger av Stortinget, med minst tre dagers mellomrom.

Lovforslaget skal til komité imorgen.

Loven vil gjøre det enklere å raskt sette i verk tiltak som anses som nødvendig for å håndtere coronakrisen. Myndighetene kan med kriseloven vedta regler som den ellers måtte fått tilslutning til i Stortinget.

- Så langt har vi innført tiltak i forskrifter med hjemmel i smittevernloven. Denne hjemmelen kan vi ikke benytte oss av for å håndtere utfordringer som ikke er direkte knyttet til smitte eller helsevesen, sa statsminister Erna Solberg på onsdagens pressekonfearnse der hun varslet at loven ville bli fremmet for Stortinget torsdag.

- Gitt at landet er i en svært spesiell situasjon, og at dette lovforslaget er direkte relatert til det, vil saken naturlig nok bli hurtig behandlet, sier stortingspresident Tone Trøen (H) til Dagbladet.

Du kan lese hele proposisjonen fra regjeringen på regjeringens nettsider.

LOVENDRINGER: Her legger statsminister Erna Solberg fram sin nye corona-lov. Video: NTB Scanpix / Regjeringen Vis mer

- Veldig merkelig

Professor Einarsen fikk høre om lovforslaget allerede i helgen etter at opposisjonen fikk forslaget til vurdering. Han reagerer på prosessen rundt den nye kriseloven, som altså gir regjeringen vide fullmakter.

- Det har ikke kommet fram noen steder at man har jobbet med en slik lov. Jeg synes det er veldig merkelig at en så vidtrekkende lov hastebehandles uten offentlig debatt. Det virker veldig lite demokratisk, sier Einarsen til Dagbladet.

- Jeg oppfatter det som en kjerne i demokratiet at det ikke bare er et flertall som skal få viljen sin gjennom på Stortinget, men at det skal være en offentlig debatt og åpenhet om viktige beslutninger, utdyper Einarsen.

- Regjeringen er i mindretall på Stortinget, hva tenker du om at ingen av opposisjonspartiene har løftet dette ut i offentligheten før det er enighet?

- Det er enda mer kritikkverdig enn det regjeringen har gjort med hemmelighetskremmeriet. Det er helt uhørt av opposisjonen at de har holdt på med dette i flere dager og akseptert dette uten noen form for offentlig debatt. Stortingsrepresentantene abdiserer når denne fullmakten blir vedtatt i morgen, sier Einarsen.

Erna: Trenger loven raskt

Dagbladet stilte statsminister Solberg spørsmål på pressekonferansen om hvorfor loven vedtas så raskt.

- Det prinsipielle har vært diskutert med de andre partiene på Stortinget, men vi har dårlig tid. Skulle vi hatt en vanlig høringsprosess, ville vi ikke hatt behov for loven. Dette er gjort for å få ting avklart raskt, svarte Erna Solberg.

Einarsen mener en slik hastelov kan ha store svakheter - nettopp fordi man ikke har fått tid til å ta inn motforestillinger.

- Det er en grunn til at man har høringer og ikke minst offentlig debatt slik at det er mulig å komme fram med motforestillinger. Jeg har ikke så veldig stor tro på at de som forbereder en sånn fullmakt har tilstrekkelig tid til å sette seg inn i problemstillinger som berører menneskerettighetene og grunnloven, sier Einarsen.

Mindretallsrettighetene

Jussprofessoren avviser også at Stortinget ikke kan behandle en lov raskt i en krisetid, og påpeker at opposisjonen har diskutert loven med regjeringen helt siden helgen - uten at detaljer er kjent for offentligheten. Han viser til flyktningkrisen der det var en offentlig debatt og Stortinget på rekord behandlet sterke begrensninger i innvandringen til Norge.

Einarsen advarer videre opposisjonen mot å vise til mindretallsrettighetene i kriseloven, som skal sikre at en tredjedel av Stortinget kan blokkere en forskrift de ikke støtter.

- Mindretallsrettigheten er ikke verdt noen ting, med mindre det er en mulighet for å ta enkeltdeler ut av en forskrift. Disse forskriftene kommer som regel i pakker, som også inneholder populære forskrifter, som for eksempel kortere behandlingstid for stønader gjennom Nav. Du vil ikke få stablet på beina et flertall for å si nei til en slik pakkeforskrift, sier Einarsen, som presiserer at han ikke kjenner detaljene i den nye loven.

Stortingspresident Tone Trøen (H) er

-

Støre: - Jobbet dag og natt

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre kan berolige Einarsen med at mindretallsrettighetene gjelder enkeltforskrifter, og at regjeringen ikke kan «pakke» forskrifter sammen.

- Det vil i så fall være et klart brudd på forutsetningene, sier Støre til Dagbladet, som påpeker at Ap og SV sammen er mer enn en tredjedel av Stortinget.

Støre mener Einarsen undervurderer krisen Norge står overfor, når han kritiserer politikerne.

- Arbeiderpartiet var også skeptiske til det forrige forslaget til regjeringen til en permanent kriselov, som medførte at den ble trukket. Det jussprofessoren undervurderer er dramatikken i at et virus sprer seg, sier Støre.

Det har vært svært hektiske dager for Ap-lederen for å få på plass loven så raskt som mulig - og samtidig ivareta partiets bekymringer og innspill.

- Jeg har tatt dette på stort alvor. Jeg har jobbet med dette dag og natt siden søndag. Den dugnaden som nå vises i politikk og samfunn er et uttrykk for at vi har tillit til hverandre. Skulle vi åpnet opp for en to ukers offentlig debatt mens vi ble stående i en svak situasjon for å ta beslutninger, ville det vært negativt, sier Støre, som igjen understreker at mindretallet har rettigheter til å stoppe tiltak fra regjeringen.

KRISE: Petter Stordalen håpte han aldri måtte dele videoen han la ut på Instagram onsdag. Video / Instagram: petterstordalen. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer
Mer om

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer