Slakter telefonavstemninger

I morgen kveld sparker Oddvar Stenstrøm i gang en ny sesong «Holmgang» på TV2, og seeravstemninger er fortsatt en viktig del av showet. - Verdiløst og en fordreining av virkeligheten, mener forskere og meningsmålere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Slike spørreundersøkelser har ingen verdi som uttrykk for folkemeningen, sier forsker Jo Saglie ved Institutt for samfunnsforskning.

- Jeg mener det er brudd på god journalistikk at man generaliserer noe man vet er feil, sier leder Arild H. Steen ved Fafos Institutt for arbeidslivs- og velferdsforskning.

- Dette er ingen pålitelig metode for å si noe om folks mening, sier leder Thore Gaard Olaussen i meningsmålingsinstituttet Opinion.

Store forskjeller

Undersøkelser utført av Opinion viser at TV-avstemninger og instituttenes meningsmålinger kan gi stikk motsatt resultat:

På spørsmålet «Skal vi stenge grensene for flyktninger fra fjerne land?» svarte 89,4 prosent av Holmgangs seere et rungende ja. Da Opinion stilte det samme spørsmålet til sitt landsdekkende utvalg norske kvinner og menn dagen etter, svarte bare 16 prosent ja.

Sammenlikningen ble utført på oppdrag av konferansen Media 2000. Programmet ble sendt 16. mars 1999.

Det ble gjort en liknende test da «Holmgang» uka etter stilte spørsmålet «Reagerer du negativt på svart arbeid?». Her ble ikke forskjellen fullt så dramatisk. Men bare 29,5 prosent av seerne svarte ja under TV-programmet, mens 56 prosent svarte ja da Opinion stilte samme spørsmål 12. april.

De seriøse meningsmålingsinstituttene mener TV og nettaviser misbruker innringinger og nettavstemninger.

Egeninteresse

Mens de gir seg ut for å speile en mening i folket, er de ikke annet enn et uttrykk for holdninger i en seerskare.

- Deltakerne er ikke trukket ut på forhånd, men bestemmer selv om de vil delta. De som forsvarer slike avstemninger, dekker seg bak stor deltakelse. Men feilen blir ikke mindre om den gjentas mange ganger, sier Olaussen.

- Avstemninger på nettet er i prinsippet det samme. Også her er det egeninteresse og ikke tilfeldig utvelgelse som avgjør hvem som svarer, sier Opinions faglige leder. Også samfunnsforsker Arild H. Steen er kritisk til verdien av slike målinger.

Tilfeldig utvalg

Meningsmålingsinstituttene baserer seg på et tilfeldig utvalg fra hele landet når de stiller sine spørsmål.

- Vi velger vilkårlig fra telefonregisteret. For å sikre variasjon snakker vi med den som først har fødselsdag i familien, slik at vi skal unngå at vi alltid spør den som vanligvis tar telefonen, sier Olaussen.

Utvalget gjøres i alle kommuner, og antallet intervjuobjekter fordeles fylkesvis i forhold til fylkets folketall over 18 år.

SLÅR TILBAKE: - Hvis man mener at folk ikke skal få si sin mening med mindre det er en meningsmåling, har vi et samfunn jeg ikke ønsker, sier «Holmgang»s programleder Oddvar Stenstrøm.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer