Slakter tilregnelighets-rapport

Jan Arild Ellingsen (Frp) skuffet over konklusjonen.

SLAKTER RAPPORTEN: Frps stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen (t.v.), her under 22. juli-høringen i Stortinget, slakter dagens rapport fra rettspsykiatriutvalget. Justisminister Anders Anundsen (t.h.) mottok rapporten i dag.
Arkivfoto: Heiko Junge / Scanpix
SLAKTER RAPPORTEN: Frps stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen (t.v.), her under 22. juli-høringen i Stortinget, slakter dagens rapport fra rettspsykiatriutvalget. Justisminister Anders Anundsen (t.h.) mottok rapporten i dag. Arkivfoto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det såkalte Tilregnelighetsutvalget la klokka 11 i dag fram sin utredning for justisminister Anders Anundsen (Frp).

Frps Jan Arild Ellingsen, som sitter i justiskomiteen på Stortinget, er skuffet over at rapporten fra Rieber-Mohn-utvalget bare ønsker en modifisering av det medisinske prinsipp og ikke en omlegging til det psykologiske prinsipp.

- Det er ikke riktig at personer som har en psykotisk diagnose skal slippe straff i de tilfellene hvor de er klar over at det de gjør er galt. Dersom dette blir stående, vil Norge fortsatt være et av få land i verden som bruker det medisinske prinsipp i rettspsykiatrien. Danske rettspsykiatere har eksempelvis tidligere uttalt at de er sjokkert over det norske systemet. Rieber-Mohn utvalgets rapport legger opp til å videreføre et system som ikke fungerer, skriver Ellingsen i en epost til Dagbladet.

Han understreker at det ikke er uten konsekvenser at personer dømmes til tvungent psykisk helsevern i stedet for ordinær straff.

- 70 prosent i denne gruppen er dømt til tvangsbehandling for drap eller drapsforsøk. Halvparten av dem som dømmes til tvungent psykisk helsevern, er ute på gaten igjen innen et år. Systemet fungerer ikke, og rapportens konklusjoner vil ikke rydde opp i dette, skriver Ellingsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer