Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slakter Treholt-forfatteren

Gjenopptakelseskommisjonen hardt ut mot Treholtforfatter Geir Selvik Malthe-Sørenssen.

OMSTRIDT BOK: Arne Treholt møter forfatter av boka «Forfalskningen», Geir Selvik Malthe-Sørenssen. Påstandene i hans bok medvirket sterkt til at gjenopptakelseskommisjonen valgte å se på påstandene om bevisjuks i Treholt-saken. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
OMSTRIDT BOK: Arne Treholt møter forfatter av boka «Forfalskningen», Geir Selvik Malthe-Sørenssen. Påstandene i hans bok medvirket sterkt til at gjenopptakelseskommisjonen valgte å se på påstandene om bevisjuks i Treholt-saken. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Treholtforfatter Geir Malthe-Sørenssen påsto i sin bok «Forfalskningen» fra i fjor at pengebeviset i Treholtsaken var forfalsket. Han mente at bildet av pengene som ble funnet hjemme hos Treholt under to ransakinger i 1983 i virkeligheten var tatt etter at han var pågrepet.  

I dagens kommisjonsrapport knuses denne påstanden.

Kommisjonsleder Helen Sæther peker på at de blant annet har funnet tre bevis for at påstanden er gal. I dag kom det fram at de har funnet et gammelt bilde fra ransakingen som viser POTs folk på åstedet. Dette har offentligheten ennå ikke fått se.
 
Sæther fortalte også at de har funnet et POT-notat skrevet etter ransakingen i 1983 og før pågripelsen, viser at de fant penger. Dette notatet ble sendt blant annet til Utenriksdepartementet. Heller ikke dette notatet er tidligere kjent for offentligheten.  

I tillegg har kommisjonen funnet brevveksling med en samarbeidende etterretningstjeneste som også skal vise at ransakingen skjedde før pågripelsen. Heller ikke denne brevvekslingen er tidligere kjent.

Sæther la til at disse bevisene og flere som hun ikke gikk nærmere inn på i pressekonferansen, viser at det ble funnet penger og tatt bilder av disse før arrestasjonen. Det knuser dermed påstanden til Malthe-Sørenssen. og en tidligere POT-spaner som mente pengene var lagt i Treholts koffert og fotografert på politihuset i Oslo etter pågripelsen.

Avviser parkettsporet Også parkettbeviset, som Malthe-Sørenssen påsto ikke var lagt i Treholts leilighet da ransakingene ble gjort, men vises på et av ransakingsbildene — noe som skulle tyde på at bildene var tatt et annet sted — avviser kommisjonen.

De har funnet lydlogger fra overvåkningen som viser at det var parkett da ransakingen var gjort, og mener dette er mer å vektlegge fordi det er et tidsnært bevis. Denne lydloggen er antakelig den samme som tidligere er blitt omtalt i media.

Vitnene som nå i 2010 har sagt det ikke var parkett vil de dermed legge mindre vekt på.  

Snekkeren som vitnet på at han hadde lagt parkett etter at ransakingene var gjort, skriver kommisjonen i sin rapport har forklart seg annerledes enn hva som kom fram av hans erklæring. Han forklarte at han ikke vet om parketten på soverommet ble lagt av Treholt i august 1983. Han opplyste dessuten at han selv ikke hadde utformet sin erklæring, men at han hadde fått den opplest på telefon og sendt på epost av advokat Stabells kontor. I hans almanakk, som skulle vise at parketten var lagt senere, har kommisjonen funnet ut at det bare er oppgitt arbeidstimer hos ulike oppdragsgivere. Det står ikke noe om hvilke rom de ulike arbeidene fant sted i.

Ingen av disse nye bevisene i saken har Kommisjonen så langt offenliggjort.

Avviser POT-spaners påstand
I rapporten fra komisjonen heter det at de ikke finner å kunne legge vekt på Per Lilleløkkens forklaringer. Han er den eneste som har forklart seg om bevisfusk, ingen andre som jobbet i POT har støttet hans forklaring.

- Påstandene om bevisfabrikering og falske vitneforklaringer passer ikke inn i det samlede bildet som har avtegnet seg etter den utredningen kommisjonen har foretatt, heter det i rapporten.

Kommisjonen legger heller ikke vekt på den andre, anonyme kilden Selvik hadde i sin bok. Denne har de ikke fått kontakt med og han er ukjent for kommisjonen.

- Det er i tilfelle tale om en person som har holdt sine kunnskaper om bevisjuks skjult i mange år, inntil han i anledning forrige begjæring om gjenåpning fra Treholt kontaktet Malthe-Sørenssen, heter det i rapporten.

Avviser teipbeviset  Den mye omtalte teipbiten, som Malthe-Sørenssen mener et fotografi fra pågripelsen beviser at bildet av pengene var tatt i ettertid, har heller ikke kommisjonen funnet kunne føre til gjenopptakelse.

På bildet var det ifølge Selvik et epleklistermerke på kofferten, men ikke teip og limrester. Teipen mener Malthe-Sørenssen er blitt påsatt etter pågripelsen, men teipen synes på bildene fra ransakingen i 1983, og altså ikke på Fornebubildet. Epleklistermerket er sentralt fordi det skal bevise at Treholt holder kofferten rett vei.  

Kommisjonen har oppnevnt to sakkyndige som begge konkluderer med at de ikke ser det røde epleklistermerket, og at kofferten dermed er vendt bort fra fotografen. Bildet kan derfor ikke si noe om teip og limrester og bildet gir derfor ikke noe støtte for påstandene om bevisjuks.  

Treholt har fremlagt rapporter fra to sakkyndige som konkluderer med at epleklistermerket er synlig på Fornebubildet, den ene konkluderer med at teiprestene ikke finnes på det tidspunktet, de andre at de ikke ser teiprester. Sæther sa at kommisjonen har hatt forskjellige oppfatninger om de ulike sakkyndigeutredningene, men at de er enige om at bildet er for kornete og uskarpt til at det kan sette til side det entydige bildet kommisjonen har vist.

På pressekonferansen ble Sæther presset hardt på hvorfor kommisjonen ikke har lagt mer vekt på Treholts sakkyndige på saken. Kommisjonens vurderinger om de ulike sakkyndigerapportene vil komme til å bli sett nøye på i rapporten på 56 sider som er lagt fram i dag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling