Slakter utspill om at Kolberg bør trekke seg: - De bommer fullstendig

Statens habilitetsregler gjelder ikke på Stortinget.

-FEIL: To jusprofessorer mener Martin Kolberg (Ap) har plikt til å trekke seg fra kontrollkomiteens behandling av Vimpelcom-saken. Advokat Jon Wessel-Aas mener de bommer totalt. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
-FEIL: To jusprofessorer mener Martin Kolberg (Ap) har plikt til å trekke seg fra kontrollkomiteens behandling av Vimpelcom-saken. Advokat Jon Wessel-Aas mener de bommer totalt. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I et innlegg i Dagens Næringsliv i dag, skriver to jusprofessorer at Martin Kolberg (Ap) bør trekke seg som saksordfører for Stortingets gransking av Vimpelcom-saken.

Morten Kinander ved Handelshøyskolen BI og Geir Woxholth ved Universitetet i Oslo mener Kolberg har plikt til dette, på grunn av hans vennskap med Telenors nye konsernsjef Sigve Brekke.

«Det er ingen tvil om at det gjelder et helt grunnleggende juridisk prinsipp om forsvarlighet i saksbehandlingen, og at dette også omfatter Stortinget. Mer spesifikt er det neppe tvilsomt at forsvarlighetskravet også omfatter sentrale aktørers, herunder komitéledere- og medlemmers, habilitet», skriver jussprofessorene blant annet.

- Bommer fullstendig Dette er helt feil, mener den profilerte advokaten Jon Wessel-Aas.

- Det er ikke feil om noen mener han bør trekke seg, men jeg mener det er feil når de framstiller det som at dette er et slags prinsipp, sier Wessel-Aas til Dagbladet.

- Jeg mener de bommer fullstendig. Selv om habilitetsreglene som gjelder i statsforvaltningen ikke gjelder Stortingets arbeid, mener de likevel at det gjelder et forsvarlighetsprinsipp her, som underforstått betyr habilitetsregler. Jeg savner hva slags norm de refererer til og hvor de har dette fra, utdyper han.

Wessel-Aas mener det eneste som avgjør stortingsrepresentantenes rollefordeling og saksbehandling av lovvedtak, budsjettvedtak og høringer, styres av politikken alene.

Politiske interesser - Litt tabloid sagt, er det jo stortingspolitikernes jobb å være inhabile. De treffer ikke enkeltvedtak, de lager lover, driver politikk og representerer per definisjon bestemte politiske interesser, sier han.

- Hvis det for eksempel skal behandles et mistillitsforslag mot en statsråd fra en flertallsregjering, vet vi at det aldri blir flertall for dette, fordi man ikke vedtar mistillit mot sine egne.

Samtidig understreker Wessel-Aas at dette ikke betyr at en stortingsrepresentant som mener at han eller hun er inhabil, kan diskutere sin egen rolle med andre medlemmer i en komite og trekke seg tilbake.

Fortid i AUF Martin Kolberg har tidligere beskrevet Brekke som en nær venn og sa tirsdag at de to er «godt bekjente».

- Vi har en fortid i AUF langt tilbake i tid, og jeg kjenner også hans kone godt, men jeg har ikke hatt noe personlig kontakt med dem på veldig mange år, og jeg mener selv at dette har ingen betydning til saken, sa Kolberg tidligere denne uka.

Etter at han fortalte om vennskapet til de andre komitemedlemmene, kom alle til at det var i orden, og at Kolberg kan lede Telenor-saken videre.

Wessel-Aas mener det i bunn og grunn er velgerne som skal avgjøre om stortingspolitikerne gjør en god jobb under denne typen høringer.

NYE HØRINGER:
Martin Kolberg i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité diskuterte tirsdag Telenors befatning med VimpelCom-saken. De har besluttet å holde nye høringer i saken.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
NYE HØRINGER: Martin Kolberg i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité diskuterte tirsdag Telenors befatning med VimpelCom-saken. De har besluttet å holde nye høringer i saken. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

- Dette utspillet blir feilslått, og hvis man skulle overført dette til andre saker, tror jeg vi vil finne ganske mange som vil si det samme, sier han.