Slakter vaksineprosjekt på barn og rekrutter

Folkehelseinstituttet beklager meningokokkvaksineprosjekt på 80- og 90-tallet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Utvalget som har gjennomgått meningokokkvaksineforsøket i 1988-1994 retter sterk kritikk mot forsøket og daværende Statens institutt for folkehelse (SIFF), melder nyhetsbyrået NTB.

Instituttet heter nå Folkehelseinstituttet. De har lagt ut en pressemelding der de beklager mangelfull informasjon og dårlig oppfølging.

– Jeg er enig i utvalgets kritikk om mangelfull informasjon til deltakerne i forsøket og at de ikke fikk god nok oppfølging. ­Dette beklager jeg, sier direktør Geir Stene-Larsen i Folkehelseinstituttet i meldinga.

Les også: 240 krever vaksine-erstatning

Utvalget som ble nedsatt av Helse- og omsorgsdepartementet i desember 2006, fikk som en av sine oppgaver å gjennomgå meningokokkvaksineforsøket i perioden 1988-1994 med hovedvekt på forsøket med ungdomsskoleelever i 1988-1991 og utprøvingen blant militære rekrutter.

Hovedspørs­målet var om forsøkene ble forsvarlig gjennomført, og om forsøkspersonene ble tilfredsstillende fulgt opp av helsemyndighetene i ettertid.

Hovedkonklusjonene fra utvalget er:

* Mangelfull informasjon om risiko for skade til forsøkspersonene.

* Oppfølgingen av forsøkspersonene sviktet.

– Jeg vil på vegne av den nåværende ledelsen be om unnskyldning overfor de deltakere som ikke ble møtt og fulgt opp på en tilfredsstillende måte, sier Stene-Larsen.

– I iveren etter å løse et alvorlig helseproblem, tok ikke prosjektledelsen nok hensyn til kritiske røster og meldinger om mulige bivirkninger og skader, sier han videre i pressemeldingen.

Bakgrunnen for forsøkene var at Norge fra 1974 og utover opplevde en epidemi forårsaket av meningokokker gruppe B. Årlig ble det registrert mellom 250 og 350 tilfeller av meningokokksykdom. Dødeligheten var høy, omkring 10 prosent.

I tillegg fikk mange av pasientene varige skader. Sykdommen rammet særlig småbarn under fem år og tenåringer, opplyser folkehelseinstituttet.

BEKLAGER: Direktør Geir Stene-Larsen i Folkehelseinstituttet legger seg flat på vegne av de som gjennomførte prosjektet for neste 20 år siden.