Slakter Valla-veldet

Hele sju av ti spurte mener Gerd-Liv Valla har håndtert konflikten med Ingunn Yssen dårlig. Saken har også skadet LOs omdømme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det viser en måling Synovate MMI har gjort for Dagbladet. Til og med Gerd-Liv Vallas egne medlemmer slakter LO- lederens oppførsel etter at hun i forrige uke ble beskyldt for mobbing og trakassering av nå avgåtte internasjonal sekretær Ingunn Yssen.

Konflikten mellom Valla og Yssen

• Torsdag i forrige uke avslørte VG innholdet i Ingunn Yssens oppsigelsesbrev som internasjonal sekretær i LO. Den tidligere statssekretæren og direktøren i Likestillingssenteret anklager Gerd-Liv Valla for trakassering. Yssen skulle blant annet egentlig ha begynt på Forsvarets høgskole, men LO nektet å betale lønn i permisjonstida.

• Yssen hevder at Valla var skuffet over at hun ble gravid og mener LO-lederen har undergravd hennes autoritet og skjelt henne ut i andres påhør.

• Vallas lederstil og behandling av Yssen har vakt bekymring langt inn i regjeringsapparatet og Ap-ledelsen. Blant annet har partisekretær Martin Kolberg prøvd å skaffe Yssen jobb i UD.

• Valla offentliggjorde fredag et notat der hun tilbakeviser Yssens påstander og framsetter nye anklager mot henne. Blant annet omtaler hun Yssens fravær og at hun ikke skal ha skjøttet jobben tilfredsstillende. Samme dag holdt hun også en pressekonferanse der hun blant annet sa at måten saken er håndtert på fra hennes side er «et eksempel til etterfølgelse.»

• Flere tidligere forbundsledere har gått ut til forsvar for Yssen. Mange i dagens LO og Ap kritiserer nå Vallas håndtering åpent.

Blant alle spurte svarer 69 prosent at Valla har håndtert saken dårlig. Den andelen synker bare til 64 prosent blant LO-medlemmene i undersøkelsen. Totalt er det bare tre prosent som mener håndteringen hennes har vært god. 19 prosent svarer at prestasjonen er middels.

-  Resultatet for Vallas del erlike dårlig som for Jens Stoltenberg etter sykelønnsbråket,  som vi for øvrig husker at Valla var en sentral deltaker i. Tallene viser at hun i folks øyne har håndtert Yssen-saken like dårlig som Einar Steensnæs taklet strømkrisa. Og det var en tøff runde for ham, sier statsviter Håkon Kavli i Synovate MMI til Dagbladet.

Uklok takling

Heller ikke i Arbeiderpartiet sparer de på kritikken. Selv om Ap-sympatisørene i målingen skiller seg ut som de minst negative,  svarer 55 prosent at Valla har håndtert saken dårlig.

-  Yssen opptrådte svært dumt ved å gå ut med dette oppsigelsesbrevet. Men når skaden først var skjedd, har Valla taklet saken svært uklokt ved å svare så krast istedenfor å være ydmyk, sier en Ap-statsråd til Dagbladet.

Den oppfatningen deles av svært mange i regjeringsapparatet og på Stortinget. Dagbladet refererte i går blant annet Rolf Terje Klungland fra Rogaland, som mente Valla har vært klønete.

Vallas voldsomme motangrep på Ingunn Yssens anklager ser  også ut til å skade hele LOs omdømme. 42 prosent svarer at de har et dårlig inntrykk av LO, mens 33 har et godt inntrykk.

Slakter Valla-veldet

Synovate MMI har målt alle arbeidstakerorganisasjonenes omdømme de siste tre åra.

-  LO har alltid hatt best omdømme av alle organisasjonene med klar overvekt av positive svar. Nå er forholdet snudd til det motsatte. Nå har flere et dårlig inntrykk enn et godt. Det kan tyde på at Vallas håndtering har skadet LOs omdømme, sier Håkon Kavli til Dagbladet.

Stor sak

Statsviteren mener det gjenstår å se hvor varig svekket omdømmet er.-  I sykelønnssaken så vi at Ap gikk ned i den aktuelle måneden, men svingte seg opp igjen. Dette er imidlertid en annen type sak, sier Kavli.

Målingen viser at saken har engasjert mange. Hele tre av fire svarer at de har fulgt godt med.

-  Tallene avslører at dette er en stor sak. Og de som har fulgt best med, er også de som har det mest negative inntrykket av Vallas håndtering og LO, sier Kavli.

-  Ikke rart

-  Dette er ikke rart etter at Yssens påstander har dominert forsidene. Det har vært en vanskelig sak å håndtere etter at hun valgte landets største avis som arena selv om vi mange ganger prøvde å løse det internt, via vår personalavdeling, bedriftshelsetjenesten og hennes advokat siden i fjor sommer. Det er trist at vi ikke lyktes. En personalsak bør ikke løses gjennom media, sier informasjonsrådgiver Martin Steen i LO.

Målingen er gjennomført den 16.1. på web/telefon. 800 stemmeberettigede i et landsrepresentativt utvalg av befolkningen er intervjuet. Resultatene bør tolkes innenfor feilmarginer på +/- 1,5- 3,5 prosentpoeng.

Kilde: Synovate MMI

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer