Slakter Vallas unnskyldning

- Trist forsøk, sier konfliktekspert. Her er oppskriften på en god unnskyldning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Gerd-Liv Valla fremførte fredag ettermiddag den etterlengtede unnskyldningen for hvordan hun har håndtert Yssen-saken. Men unnskyldningen, som ikke bærer preg av at Valla legger seg flat, holder på ingen måte mål, mener Synøve Faldalen i fredforsknings- og konfliktkompetanse-nettverket Transcend.


- Ingen ting blir bedre etter dette, tror Faldalen, som spesielt kritiserer ordlyden i Vallas beklagelse til Yssen:

«Dersom Ingunn Yssen føler seg urettferdig behandlet, så beklager jeg det sterkt.»

- Dette er et trist forsøk på en unnskyldning. Jeg tror tanken bak det er god, men her setter Valla fokus på helt feil ting. Hun burde heller fokusert på hva hun gjorde, og hva som utløste konflikten, sier Faldalen, som tviler på at Ingunn Yssen er fornøyd med denne unnskyldningen.

- Jeg vil tro en mottaker stritter imot denne formuleringen. Fokuset blir at den som føler seg urettferdig behandlet, har en dårlig psyke og er et svakt menneske. Det er nesten umulig å ikke oppfatte dette som en ny fornærmelse, sier hun.

Hun mener at Valla heller burde fulgt denne oppskriften:

AKE-formelen, som inneholder 3 trinn, har vist seg nyttig som en guide og analyseredskap i internasjonal konflikthåndtering:

1) ANSVAR - Det var JEG som gjorde det, det er mitt ansvar

 - HOLDER IKKE: - Vallas unnskyldning holdt ikke mål, mener konfliktekspert. Foto: SCANPIX
- HOLDER IKKE: - Vallas unnskyldning holdt ikke mål, mener konfliktekspert. Foto: SCANPIX Vis mer

2) KONKRET - Helt konkret, og fra mitt ståsted - hva var det JEG gjorde som er etisk/ moralsk forkastelig og derfor beklagelsesverdig

3) ENDRING - Forslag til hva JEG kan gjøre for å endre situasjonen/ utbedre skaden

Faldalen tviler sterkt på at Valla nå begraver striden med Yssen, og mener hun har valgt å løse dette på verst tenkelige måte. I det internasjonale nettverket Transcend jobber Faldalen med arbeidsmiljøtiltak og innenfor skoleverket, og mener denne måten å unnskylde på går igjen i hele samfunnet.

- Det er rett og slett mangelfull kompetanse, mener hun, og peker på hvordan karikaturstriden ble håndtert både i Danmark og i hjemlandet. På pressekonferansen der Magazinet-redaktør Vebjørn Selbekk beklaget Muhammed-karikaturene, fokuserte han også spesielt på at det var synd at muslimene følte seg såret av karikaturene.

Dagbladet.no snakket i går med flere PR-eksperter om hvordan Valla burde be om unnskyldning. PR-rådgiver Haakon B. Schrøder i Playground uttalte i går kveld at unnskyldninger er dømt til å høre falske ut fra LO-lederens munn. Etter pressekonferansen i dag reagerer på samme måte som Faldalen på Vallas formulering om at hun beklager hvis noen oppfatter henne som sårende.

- Hun legger inn en reservasjon når hun sier det slik, og det burde hun spart seg for. Hvis jeg var Yssen, hadde jeg nok ikke følt det var ekte, sier han.

TROR VALLA MENTE DET GODT: Men hun beklaget på feil måte, mener Synøve Faldalen.