Slakter vinglepolitikerne

- Stortingsregjereri, snøfter Kåre Willoch foraktelig. - Umoralsk høl-i-hue-politikk, fnyser Christian Vennerød. Begge ser med bekymring på at norske topp-politikere overgår hverandre i drosjesvinger og oppsiktsvekkende snuoperasjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De ferskeste eksemplene er konjunkturavgiften, debatten rundt pasientbrua til utlandet og forslaget om momsfritak for helsestudioer.

- Vi-vet-best-holdning

- For ikke å snakke om Stortingets kontrollkomité som vedtar at NRK skal opprette egne distriktssendinger i Nordland og Østfold. Eller pålegget til NSB om å oppruste et sidespor til Arendal som skal nedlegges, supplerer en Kåre Willoch.

- Styring forutsetter grundig saksbehandling før vedtak, men det er åpenbart uforenlig med dagens stortingsregjereri. Det hersker åpenbart en vi-vet-best-holdning i Stortinget, sier Willoch.

Klokka er 05.40 lørdag 18. november 2000: På et møterom i 4. etasje på Oslo Plaza undertegner Ap og sentrumspartiene forliket om statsbudsjettet 2001. Punkt 9 i budsjettavtalen slår fast at det innføres en konjunkturavgift på 10 prosent på næringsbygg i 2001. Avgiften er et resultat av en typisk politisk hestehandel. Ingen ser hvor galt dette går.

For åtte uker seinere er alle enige om å glemme hele avgiften.

- Jeg er kommet til en ny erkjennelse når det gjelder denne avgiften, sier Venstre-leder Lars Sponheim.

Valgerd Svarstad Haugland på sin side vil helst ikke diskutere snuoperasjonen. Hun kaster seg heller inn i kampen mot momsreformen hun selv nettopp har fått vedtatt:

Treningsstudioer må fritas for den nye momsen på tjenester, lyder kravet - «uten tanke på at det er samfunnsøkonomisk vanvittig, diskriminerende og umoralsk», ifølge Christian Vennerød.

«Det svake kjønn»?

- Det naturlige spørsmål å stille til forlikspartnerne (Ap, KrF, Sp og Venstre) blir nå: Er det noen deler av forliket de fortsatt vedstår seg? spør Høyres Børge Brænde.

Og legger til at sjokolade og potetgull fra sommeren får halv moms, mens de som ønsker å benytte treningssentre altså får en ekstraregning på 24 prosent.

- Forstå det den som vil, sier han og vil lovfeste at treningssentre fritas for moms.

- Vanvittig. Unntak fra generelle regler koster enorme summer for samfunnet å administrere, sier Vennerød, trekker pusten og fastslår at det umoralske ligger i at det er en form for korrupsjon når politikerne gang på gang bøyer av for pressgrupper som fikser fordeler for seg og sine.

Den som lever...

Derimot er den omdiskuterte milliarden for å etablere pasientbru mer kompleks. Fordi helsepolitikk handler om medisinske framskritt og kostbare behandlingsmetoder, som gjør at behandlingskøen eksploderer år for år.

- Man kaster seg på ethvert utspill som man tror og håper er fornuftig. Til sjuende og sist dreier helsepolitikk seg om å prioritere, men verken politikerne eller legene vil prioritere ut - bare inn. Jeg skulle like å se den politiker som tør si at vi ikke har råd til å behandle en spesiell sykdom, eller en gruppe mennesker, sier samfunnsforsker Anders Todal Jensen.

Den som lever får se, og dø - uansett.