OVERRASKET ALLE: Sudans President Omar al-Bashir (t.h) ble idag ønsket velkommen av Sør-Sudans Presiden Salva Kiir Mayardit (t.v) i Juba. Under en tale overrasket Bashir alle når han sa: - Jeg vil hedre deres avgjørelse, selv hvis avgjørelsen er løsrivelse. Foto:Yasuyoshi Chiba/AFP/Scanpix
OVERRASKET ALLE: Sudans President Omar al-Bashir (t.h) ble idag ønsket velkommen av Sør-Sudans Presiden Salva Kiir Mayardit (t.v) i Juba. Under en tale overrasket Bashir alle når han sa: - Jeg vil hedre deres avgjørelse, selv hvis avgjørelsen er løsrivelse. Foto:Yasuyoshi Chiba/AFP/Scanpix Vis mer

- «Slakteren fra Khartoum» kom som fredsdue

- Det blir ingen ny krig i Sudan, sier NRKs Tomm Kristiansen etter Bashirs fredstale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

USAs Utenriksminister Hillary Clinton har kalt situasjonen i Sudan en tikkende bombe, og et team av britiske forskere publiserte tidligere i høst en rapport som anslo kostnadene av en ny krig mellom nord og sør til 100 milliarder dollar.

Men idag overrasket Sudans president alle, da han under et besøk i Sør-Sudans hovedstad Juba, sa han ville feire resultatet i den kommende folkeavstemningen om uavhengighet for Sør-Sudan. Uansett resultat.

- Personlig vil det gjøre meg trist om Sudan blir delt, men samtidig vil det gjøre meg glad om vi har fred på begge sider i Sudan, sa Omar al-Bashir.

- Jeg vil hedre deres avgjørelse, selv hvis avgjørelsen er løsrivelse, sa han.

Presidenten ble mottatt på rød løper av Sør-Sudans president Salva Kiir, da han ankom Juba idag.

- EN STATSMANNSGEST: Tidligere rådgiver for Sør-Sudans President og mangeårig afrikakorrespondent for NRK tror på fortsatt fred også etter en eventuell deling av Sudan. Foto: Espen Røst / Dagbladet
- EN STATSMANNSGEST: Tidligere rådgiver for Sør-Sudans President og mangeårig afrikakorrespondent for NRK tror på fortsatt fred også etter en eventuell deling av Sudan. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer

Folkeavstemningen om Sør-Sudans uavhengighet avholdes førstkommende søndag.

Generøst og afrikansk - Det al-Bashir viste oss idag er en statsmannsgest av de sjeldne.

Det sier tidligere rådgiver for Sør-Sudans president, og mangeårig NRK-journalist, Tomm Kristiansen.

- Det vi var vitne til idag var at "Slakteren fra Khartoum", som har bombet sørsudanerne i tjue år, kom som en fredsdue. Det er så generøst, og det er så afrikansk, sier Kristiansen.

Han mener det er interessant at Bashir kommer med dette budskapet nå, fem dager før en folkeavstemning han kommer til å tape.

- Han tegner et nytt bilde av seg selv, som forsonende og tolerant.

ØNSKER DELING: Sør-Sudanere demonstrerer for en løsrivelse fra Nord-Sudanese i Sør-Sudans hovedstad Juba idag. Foto Peter Martell/AFP/Scanpix
ØNSKER DELING: Sør-Sudanere demonstrerer for en løsrivelse fra Nord-Sudanese i Sør-Sudans hovedstad Juba idag. Foto Peter Martell/AFP/Scanpix Vis mer

- Det er ikke presidenten i Sudan som kommer til sør for å sanke stemmer, han kommer som taperen, og lover å respektere deres eventuelle løsrivelse. Det er flott, sier han.

Tiltalt for krigsforbrytelser Dagbladet meldte tidligere idag at al-Bashir har gjemt unna opptil ni milliarder dollar av landets penger i utenlandske banker. Det hevder sjefanklager Luis Moreno-Ocampo ved Den internasjonale straffedomstolen ICC.

Ifølge Ocampo har etterforskere ved ICC avdekket den ulovlige kjempeformuen gjennom en årelang gransking av Bashir, som i fjor ble tiltalt for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.

Bashirs korrupsjon ble først kjent gjennom et hemmelig amerikansk ambassadenotat som var blant dokumentene som ble lekket gjennom WikiLeaks. Ocampo bekrefter nå at det er han som er kilden til opplysningene, skriver The International Herald Tribune.

- Blir ingen ny krig Mange kommentatorer i vesten har varslet en oppblomstring av konflikten i det krigsherjede landet dersom folket stemmer for deling, men Tomm Kristiansen er sikker i sin sak:

- Jeg har sagt det før, og sier på ny; det blir ingen ny krig i Sudan.

Likevel mener han det vil bli veldig komplisert dersom Sør-Sudan går for løsrivelse.

FAKTA:

• Sudan er Afrikas største land og det tiende største i verden.
• Sudan ble selvstendig fra Storbrittania og Egypt i 1956.
• Etter frigjøringen har landet vært herjet borgerkrig Med unntak av perioden 1972 - 1982
• Etter flere år med økende islamisering brøt det ut borgerkrig på nytt i 1983, da regjeringen ville innføre shar?ia (islamsk lov) i hele landet. Krigen varte til 2005, da en ny fredsavtale ble inngått.
• Sør-Sudan har vært en selvstendig region i Sudan siden fredsavtalen mellom nord og sør ble undertegnet i 2005
• Sudan styres i dag av Omar Hassan al-Bashir, som kom til makten etter et militærkupp i 1989.
• 9. Januar skal det holdes folkeavstemning om Sør-Sudan skal løsrives fra nord

- For dette er alle konflikters mor: Det er strid om, hvor grenser går, og der den går, ligger all oljen, dvs. hele inntektsgrunnlaget for både nord og sør, sier han.

Kristiansen forteller at begge parter vet at uansett hvor grensen trekkes, så vil Khartoum bli netto importør av olje.

- Det vil ende med krig, sier alle kommentatorene som ikke har vært i Sudan. Vi andre vet at de kan finne ut av det, mener Salva Kiirs tidligere rådgiver.

- Bashir er mannen som kan sikre en fredelig overgang til en tostatsløsning. Det er han og Salva Kiir, min gamle sjef, som skal dra dette i land. Og de har respekt for hverandre, sier Kristiansen.

RÅDGIVER: NRK's tidligere Afrika-korrespondent Tomm Kristiansen har også jobbet på oppdrag for FN, som rådgiver for presidenten i Sør-Sudan, Salva Kiir. Han tror Kiir og Bashir sammen kan finne en løsning for et delt Sudan.
Foto: Espen Røst / Dagbladet
RÅDGIVER: NRK's tidligere Afrika-korrespondent Tomm Kristiansen har også jobbet på oppdrag for FN, som rådgiver for presidenten i Sør-Sudan, Salva Kiir. Han tror Kiir og Bashir sammen kan finne en løsning for et delt Sudan. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer