FORSVARER SIN FAR: Darko Mladic har flere ganger hevdet at faren ikke hadde noen skyld i Srebrenica-massakren. Foto: AP Photo/ Marko Drobnjakovic / NTB Scanpix
FORSVARER SIN FAR: Darko Mladic har flere ganger hevdet at faren ikke hadde noen skyld i Srebrenica-massakren. Foto: AP Photo/ Marko Drobnjakovic / NTB ScanpixVis mer

Krigen på Balkan

«Slakterens» sønn raser mot dommen: - Krigspropaganda

Den tidligere bosnisk-serbiske hærsjefen Ratko Mladic vil anke livstidsdommen for folkemord og krigsforbrytelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(NTB/Dagbladet): Det melder nyhetsbyrået Reuters.

Mladics familie og advokater møtte pressen etter at dommen ble kjent onsdag.

- Historien skrives av seierherrene, sa Mladics sønn Darko Mladic, og la til at Jugoslavia-domstolen er styrt av seierherrene, altså NATO.

- Denne vestlige domstolen overså fullstendig de 40 000 serbisk-jugoslaviske livene som ble tatt under krigen. ICTY ble skapt for å skaffe rettferdighet. I dag så vi hvordan rettferdighet ble erstattet med krigspropaganda, la han til.

TILTALEN: Fouad Riad ved Det internasjonale krigsforbrytertribunalet for det tidligere Jugoslavia (ICTY) leser tiltalen mot general Ratko Mladic for å ha begått folkemord, krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten. Video: CNN Vis mer

Får støtte av Serbias president

Både Darko Mladic og en av farens advokater gjorde det klart at dommen på livsvarig fengsel vil bli anket.

- De har oversett de bevisene forsvaret, med svært få ressurser, har framskaffet. Og jeg har lyst til å viderebringe den beskjeden min far sa før han ble kastet ut av domstolen, sa sønnen, og siterte:

«Dette er bare løgn. Dette er en NATO-kommisjon, og de forsøker å kriminalisere handlinger serbere gjorde i selvforsvar under borgerkrigen».

Skyldte på NATO

Darko Mladic satte dommen mot faren, som ble tatt bilder av da han forberedte massakren i Srebrenica, i sammenheng med en påstått politisk situasjon der «NATO skaper kaos for å styre verden».

Dette har ifølge sønnen ført til at store mengder mennesker har mistet livet, uten at noen på NATOs side har måttet stå til rette for det.

Samtidig får massemorderen Ratko Mladic støtte fra Serbias president.

- Alle visste hva dommen kom til å bli, sier Aleksandar Vucic etter at Ratko Mladic ble dømt til livsvarig fengsel for folkemord.

KASTET UT AV SALEN: Ratko Mladic ble i dag dømt til livstid i fengsel for folkemord, krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten. Under domsopplesningen hevdet advokaten hans at Mladic hadde for høyt blodtrykk til å fortsette, noe retten avviste. Da mistet Mladic besinnelsen. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer

- Se framover

Vucic synes dermed å dele oppfatningen blant mange serbere om at rettsprosessen ved Jugoslavia-domstolen er forutinntatt.

Han minner om at dette er en dom i første instans og at den kan ankes.

- Jeg oppfordrer Serbias innbyggere til å se framover, ivareta fred og stabilitet i regionen, ikke drukne i tårer over det som har skjedd, men bygge en annerledes og bedre framtid, sier han.

Ledet Srebrenica-massakren

Mladic ble i dag ble kjent skyldig i folkemord, krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.

Dette både i forbindelse med beleiringen av Sarajevo og overgrep i en rekke byer i det som i dag hører inn i den bosniske landsdelen Republika Srpska.

En av disse byene er Srebrenica.

Der ble anslagsvis 8000 menn og unge gutter jaktet ned og henrettet i 1995. Mange av disse ble først separert fra byens kvinner.

- De ble fortalt at de skulle gjenforenes. Det skjedde aldri, sier dommer Alphons Orie, for så å understreke at det som skjedde i Srebrenica var et folkemord:

- Mennene og guttene ble slått og torturert mens de ventet på sine henrettelser. De ble systematisk myrdet.

Ville fjerne bosniske muslimer

Mladic ristet på hodet da dommer Orie sa at det fantes et mål om å fjerne bosniske muslimer fra deres bosteder i store deler av Bosnia-Hercegovina.

Dommeren slo imidlertid fast at den militære lederen Mladic var godt informert om hva som skjedde.

Orie mener også at generalen allerede i mai 1992 planla å utføre det hans soldater senere skulle gjøre. Han ga også direkte ordrer til disse relatert til det ICTY har beskyldt ham for, ifølge aktoratet.

- Med tanke på Srebrenica-massakren, har vi konkludert med at det fantes et mål om å fjerne den bosnisk-muslimske befolkingen. Virkemidlet her var å myrde menn og gutter, og fjerne kvinner, barn og gamle, slo Alphons Orie fast.