Trump-advokat Giuliani

Slaktes: - Superspreder

Mens raseriet øker mot Donald Trump og hans advokat Rudy Giuliani for å neglisjere smittevern, opplever USA rekordhøye smittetall. - Dypt uansvarlig, sier ekspert.

SAMLET TUSENVIS: Svært mange dukket opp da Donald Trump skulle tale i Valdosta i Georgia. Ett døgn etter ble det kjent at presidentens advokat Rudy Giuliani er covidsmittet. Foto: Andrew Caballero-Reynolds / AFP / NTB
SAMLET TUSENVIS: Svært mange dukket opp da Donald Trump skulle tale i Valdosta i Georgia. Ett døgn etter ble det kjent at presidentens advokat Rudy Giuliani er covidsmittet. Foto: Andrew Caballero-Reynolds / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 60 800 +238
innlagt 129 -2
døde 544
påvist smittet 98 700 000+569.9K
døde 2 120 000 +13.2K
Se mer

Lørdag kveld møtte president Donald Trump og førstedame Melania tusenvis av tilhengere i Valdosta i Georgia - og fikk skarp kritikk for å opptre som «superspredere» av coronaviruset.

Bare et døgn seinere offentliggjorde presidenten selv at hans advokat Rudy Giuliani har testet positivt for corona.

Nå hagler kritikken både mot Giuliani og mot presidentvalgkampen for de to republikanske senatorene Kelly Loeffler og David Perdue. De to senatorene kjemper i en svært avgjørende ny valgrunde mot demokratene Jon Ossoff and Raphael Warnock.

Resultatet vil avgjøre om republikanerne klarer å bevare sitt hårfine flertall i Senatet.

GÅR VIRALT: Melissa Carone har blitt omtalt som et «stjernevitne» av både Donald Trump og Rudy Guiliani. Nå blir hun latterliggjort. Video: Michigan State House. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Superspreder

Som under Trumps arrangementer før presidentvalget, var det i helga svært lite sosial distansering og langt mellom munnbindene - til tross for at USA er inne i en av de verste periodene i pandemien.

Påtroppende president Joe Biden skrev på Twitter i forkant av Trumps valgkampmøte at «landet vårt er midt i en dramatisk oppgang i covid-19-tilfeller». Han oppfordret alle til å bruke munnbind, holde avstand og unngå store folkemengder.

USA satte fredag, dagen før presidentens møte i Valdosta, rekord med nær 228000 smittede på et døgn. Dagen før ble det satt en annen dyster rekord, med 2879 døde på et døgn.

Mandag morgen norsk tid har USA totalt 14,8 millioner smittede så langt under pandemien, og 282 000 døde, ifølge Johns Hopkins.

Likevel samlet tusenvis seg i Georgia. Republikanerne hyllet arrangementet, som møtte motstand av demokrater.

- Vi tenker at arrangementene han holder, kommer til å bli et superspreder-arrangement, og at det mest sannsynlig kommer til å utfordre kapasiteten på sykehusene, sa demokraten Dennis Marks til WBTV før møtet.

Han sitter som nestleder i fylkespartiet i Lowndes i Georgia.

Raser mot Giuliani

Etter presidentens møte med sine tilhengere lørdag kveld har altså enda en av presidentens nærmeste, Rudy Giuliani, blitt en del av smittestatistikken.

I sin twittermelding søndag kveld sier ikke presidenten noe om tilstanden til Giuliani, men ifølge nyhetsbyrået AP ble han innlagt på Georgetown University Medical Center i Washington søndag.

SVETTEN RENNER: Trumps advokat Rudy Giuliani svettet så mye på pressekonferansen at det rant over på sosiale medier. Video: AP Vis mer

- Jeg får god hjelp og føler meg bra, skrev Giuliani på Twitter.

I tillegg til sykdommen, må han også tåle nådeløs kritikk.

- Lite visste jeg at den mest troverdige dødstrusselen jeg møtte på i forrige uke var Trumps egen advokat. Giuliani - uten munnbind i et fullsatt høringsrom i sju timer. Å si at jeg er rasende ville være for snilt. Den skammelige senatshøringen var en forvrengning av rettsstaten. Nå går innflytelsen langt forbi det, skriver den demokratiske delstatssenatoren i Georgia, Jen Jordan på Twitter.

- VILLE TAPT MED VERDIGHET: USAs avtroppende president, Donald Trump, var lørdag kveld på et valgmøte i Georgia. Der gjentok han en rekke udokumenterte påstander og løgner om valgfusk. Hør hva han sa her. Video: AP / Dagbladet TV Vis mer

Slaktes

Politisk kommentator og analytiker Frida Ghitis, som skriver for CNN og Washington Post, er blant dem som slakter presidenten.

«Snart klart for Trumps superspreder-arrangement i Georgia. Hvor mange vil dø?», skriver hun på Twitter, med et bilde fra arrangementet som viser at folk står tett i tett.

«De, deres familier og deres venner vil fylle opp sykehussengene når de får covid. Ansvarlige mennesker som bruker munnbind vil ikke få plass når de trenger hjelp til andre helseproblemer».

Reaksjonene hagler også på sosiale medier, der mange kaller Trump for en «superspreder» og slakter arrangementet.

Professor Rebecca Cox leder influensasenteret på Universitetet i Bergen og jobber på Haukeland universitetssykehus. Hun blir provosert når hun ser bildene fra gårsdagen.

- Det er veldig skuffende, men ikke overraskende, sier hun.

- På dagen hvor de har høyeste antall dødsfall, prøver han å late som ingenting. Han snakker bare om seg selv og at han ikke tapte valget. Den viktigste jobben som politiker er å ta vare på beboerne og gi dem viktig informasjon. Dette er en total fraskrivelse av ansvar, sier hun til Dagbladet.

- Kan vi forvente økt smitte nå?

- Absolutt. Vi trenger ikke å se lenger enn til Det hvite hus, og både Trump og Melania har selv vært smittet. Det er klart at dette vil øke smitten i Georgia. Det er ingen tvil.

- En global trussel

En forskningsrapport fra Stanford University viser at valgkampmøtene til Trump fra 20. juni til 22. september førte til mer enn 30 000 smittetilfeller og 700 dødsfall.

«De områdene der Trump-samlinger fant sted, betalte en høy pris når det gjelder sykdom og død», fastslår rapporten.

Rebecca Cox er enig i at Trump-møtet kvalifiserer til å være et superspreder-arrangement.

- Roping og synging øker risikoen. De står uten munnbind og uten avstand. Det er forsket på at mange områder har hatt kjempeproblemer etter at Trump har vært der. Det har blitt økt smitte etter samlingene hans.

USA var landet som var best forberedt på en pandemi. Professoren understreker at det har lite å si uten godt lederskap. Hun mener også at USAs håndtering påvirker resten av verden.

- Det er vanskelig for andre land å stenge ned, for folk vil si «se på USA. De lever som normalt». Det viktigste vi kan gjøre globalt er å iverksette tiltak for å slå ned viruset. USA er egentlig en trussel for å slå ned viruset.

Hun påpeker at USAs leder skal være en leder for verden, og fronte alt fra demokratiske prinsipper til godt smittevern.

- Han er den verste. Det er hårreisende og sender dårlige signaler ut til omverden. Dette er den verste pandemien siden spanskesyken, og da må alle ta ansvar. Han har ikke vokst i den rollen.

TRUMP: President Donald Trump holdet ny tale. Video: Det hvite hus Vis mer

- Nær bristepunktet

Lederen i Senatet, Mitch McConnell, har tidligere uttalt at han ikke tør å gå inn i Det hvite hus som følge av dårlige smittevernrutiner. Samtidig har det vært stille fra flere i det republikanske partiet.

- Trump er en veldig dårlig rollemodell, men det republikanske partiet tillater ham å holde på med dette. Vi har sett både her i Norge og i Kina at å stenge ned i en kort periode, er det beste for å slå ned smitten og sikre økonomien.

- Historien vil dømme dem. Ingen annen president vil ha så mange dødsfall på sin vakt, sier Cox.

USA er landet med flest smittetilfeller og dødsfall i verden og har opplevd en kraftig økning i smittetall og sykehusinnleggelser. Over 100 000 covid-pasienter er innlagt på sykehus.

Det dør nesten like mange av covid-19 daglig, som under terroren 11. september 2001. Nesten 3000 personer mistet livet i New York. De siste dagene har over 2500 personer dødd daglig av coronaviruset.

- Sykehusene er i ferd med å nå bristepunktet. Det er over hele landet. Ikke bare i én region, sier Bruce Siegel, president i Americas Essential Hospitals, som representerer over 300 sykehus, til TV-kanalen Georgia Public Broadcasting (GPB).

- Kriminelt

Professor Steinar Westin i sosialmedisin ved NTNU mener bildene fra Georgia viser en merkelig realitetsbrist hos amerikanerne.

- Det er bekymringsfullt og nifst å se på. Måten Trump håndterer dette på er makabert.

Han viser også til at sykehusene er på bristepunktet.

- At han utsetter disse 4000 tettpakkede frammøtte for smitte, er bortimot kriminelt. Han leder folk ut i sykdom. Det er dypt uansvarlig. Det blir nok mye smitte etter dette, sier Westin.

GET WELL SOON!: Joe Biden pådro seg to brudd i ankelen etter å ha skadet seg mens han lekte med hunden Major. President Donald Trump ønsker Biden god bedring. Video: AP. Reporter: Christian Roth Christensen Vis mer

Håndteringen av pandemien er et eksempel på hvor elendig ledelsen har vært, mener Westin, som viser til det høye antallet dødsfall. Han tror USA kan miste en halv million mennesker til covid-19 - flere enn under 2. verdenskrig.

- USA er nok et fallende imperium. Republikanerne later som de ikke ser hva som foregår, og trykker som ryper i lyngen. Det Trump har gjort med det republikanske partiet, er nifst. De er blitt en slags menighet. Det er trist for USA, som mange har sett på som et respektabelt land. Nå nærmer det seg en bananrepublikk. Godt det kommer noen voksne hjem snart!

- At han ikke forholder seg til virkeligheten, både med tanke på viruset og at han faktisk tapte valget, er ille.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer