Psykiske helsetjenester

Slaktes: - Tafatt og svakt

Ulrikke Torgersen i MDG går knallhardt ut mot helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) etter Riksrevisjonens rapport om psykiske helsetjenester i forrige uke. - Direkte feil, svarer Høie om kritikken.

AVVISER KRITIKK: Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) slår hardt tilbake mot kritikk fra førstekandidat Ulrikke Torgersen i MDG Rogaland. Foto: Berit Roald / NTB
AVVISER KRITIKK: Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) slår hardt tilbake mot kritikk fra førstekandidat Ulrikke Torgersen i MDG Rogaland. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag forrige uke rettet Riksrevisjonen skarp kritikk mot de kommunale helsetjenestene i en undersøkelse av psykiske helsetjenester i Norge.

Rapporten slo fast at mange med psykiske lidelser må vente lenge på helsehjelp, og at helsehjelpen de får avhenger av hvor de bor.

Samtidig rettet Riksrevisjonen kritikk mot helse- og omsorgsdepartementets oppfølging av helseforetakene.

- Det er krise i norsk psykisk helsevern. En etablert krise, som har pågått mye lenger enn pandemien. Pandemien har bare satt et forstørrelsesglass på krisa. Midlene som er gitt til helsevern under pandemien slukker bare noen små branner, som bare er symptomer på at det er lite ressurser over hele linje - og at folk ikke får hjelp.

Det sier førstekandidat Ulrikke Torgersen i MDG Rogaland til Dagbladet. Hun retter krass kritikk mot helse- og omsorgsministeren.

- Høies håndtering av denne krisa har vært tafatt og svak. Jeg mener regjeringen har svikta. Høie er veldig vag når han prater om dette. Det er frustrerende, for det ville man aldri vært dersom det var liknende tilstander innen somatisk helsevern. Da hadde det blitt ramaskrik

Rapporten må få konsekvenser, mener hun.

- Aldri har Riksrevisjonen vært så tydelig på hvor dårlig det står til. Jeg krever svar fra Høie og strakstiltak.

KRITISK: Førstekandidat Ulrikke Torgersen i Rogaland MDG. Foto: Miljøpartiet De Grønne
KRITISK: Førstekandidat Ulrikke Torgersen i Rogaland MDG. Foto: Miljøpartiet De Grønne Vis mer

Avviser kritikk

Helse- og omsorgsministeren avviser kritikken kontant.

- Jeg svarer at hennes påstander er direkte feil. Det vil du veldig fort få bekreftet hvis du snakker med noen av lederne i sykehusene våre. Jeg tror de vil oppleve at jeg har vært ekstremt tydelig på denne prioriteringen, sier han til Dagbladet.

Høie sender kritikken i retur:

- Jeg vil minne om at hun søker samarbeid med de partiene som avskaffet prioriteringen av psykisk helse da de satt i regjering. Dessuten er det slik at vi har hatt en kraftig oppbygging i antall som jobber med psykisk helse i kommunene.

ADVARER: Helseminister Bent Høie advarer mot å dele dette på sosiale medier. Video: Regjeringen Vis mer

Til NTB sa Høie i forrige uke at regjeringen har bygget opp tjenesten innen psykisk helse i kommunene ved å sørge for flere psykologer, helsesykepleiere, lavterskeltilbud og oppsøkende team.

Samtidig understreket han at mye gjenstår før tilbudet i kommunene er godt nok. Helt uenig er han nemlig ikke med Riksrevisjonen.

- Vi er ikke i den situasjonen at vi mener at dette er godt nok. Så jeg er jeg er enig i Riksrevisjonens hovedanalyse, nemlig at det er behov for fortsatt styrking av psykisk helse for barn og unge, både i kommunen og spesialisthelsetjeneste, sier han til Dagbladet.

Selv stått i kø

Ulrikke Torgersen har selv vært åpen om sine erfaringer med spiseforstyrrelser og møter med psykisk helsevern. Hun forteller at hun i etterkant har fått tilbakemeldinger fra mange i samme situasjon.

- Veldig alvorlig psykisk syke står nå uten hjelp. Det er fatalt, sier hun.

Nå trengs en opprydding på alle nivåer av det psykiske helsevernet, mener hun.

- Forskjellsbehandlingen mellom psykisk og somatisk helsetjenester er markant og farlig. Jeg har selv opplevd å stå i lang kø og ikke få hjelp når jeg trengte det, og denne rapporten understreker nå hvor dårlig det står til - og hvordan det haster å få gjort noe med det, sier hun.

«Den gylne regel»

Regjeringen har siden 2014 hatt et mål om at psykisk helsevern og rusbehandling prioriteres over somatikken i spesialisthelsetjenesten. Målet omtaler ofte som «den gylne regel».

Riksrevisjonen skriver at de regionale helseforetakene ikke har klart å nå dette målet på seks år.

Rapporten peker på at Helse- og omsorgsdepartementet følger opp måloppnåelsen gjennom de regionale helseforetakenes årlige meldinger og foretaksmøtene med de regionale helseforetakene.

«Utover dette har ikke departementet tatt i bruk andre virkemidler. Etter Riksrevisjonens vurdering er det sterkt kritikkverdig at departementet ikke har tatt i bruk ytterligere virkemidler når de regionale helseforetakene ikke har klart å nå målet på seks år», heter det i rapporten.

- Ingen tvil

Høie framholder at regelen er blitt nøye fulgt opp.

- Vi har fulgt opp den gylne regel ved alle de styringsmøtene som vi har hatt med helseregionene. Det vil en også få bekreftet hvis man snakker med regionene. Dette er et av de områdene de har hatt sterkt press på, og det har også ført til en klar prioritering av psykisk helse.

Som en følge av dette har psykisk helse blitt prioritert, selv om ikke alle regionene har klart å følge regelen hvert år, mener han.

- Vi har fulgt opp helseregionene veldig tydelig på den gylne regel. Det er ingen tvil om at både styrene og lederne har blitt tett fulgt opp på at de skal følge den regelen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer