Slaktes av revisoren

Revisor Gøran Emilsen i PricewaterhouseCoopers slakter kapitalforvaltningen i Halden Kommunale Pensjonskasse (HKP). I et åtte siders dokument retter han også sterk kritikk mot Atle Ulrichsens Boston Asset Management (BAM).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Gamblet bort pensjonspengene

Revisoren mener at HKP og BAM har brutt en rekke lover og forskrifter: HKP plasserte 88 millioner kroner i åtte IT-aksjer og 128 millioner kroner i obligasjoner hvor avkastningen er avhengig av utviklingen i samme type aksjer. Kredittilsynet har en faneparagraf om at pensjonskasser skal ha en konservativ forvaltningsfilosofi. Revisor: «Spredning i investeringene synes for liten. Det er også spørsmål om avkastningen i for stor grad er knyttet opp til utenlandske teknologiaksjer.»BAM prøvde å sikre aksjeporteføljen ved å kjøpe en såkalt futures på OBX-aksjeindeksen på Oslo Børs. Tap: 9,1 millioner kroner. Revisor: «Etter vår vurdering er ikke OBX egnet som sikring av den aksjeportefølje som HKP besitter.»For å måle egen portefølje mot markedet brukte BAM en referanseindeks med 30 prosent av Oslo Børs' totalindeks. Revisor: «Oslo Børs som referanseindeks er ikke i samsvar med den sterkt teknologibaserte porteføljen.»Pensjonskassens plasseringer i enkeltselskaper skal ikke overstige 3 prosent av forsikringsteknisk avsetning (for HKP betyr det maks 10 millioner kroner). Revisor: «I løpet av 2000 og 2001 er aksjeinvesteringene i AMD og Kulicke & Soffa, samt aksjeindekssertifikatene garantert av Kreditkassen og Sparebank1 Nord-Norge, i strid med denne bestemmelsen.»HKP eier blant annet store aksjeposter i amerikanske selskaper. Revisor: «Da pensjonskassen har udekket tap pr. 31.12. 2000, har kassen ingen frihet til å plassere aksjer utenfor EØS.»HKPs plasseringer i statsobligasjoner ligger akkurat rundt kravet i forskrift om primærreservekrav. Revisor: «Vi vil anbefale pensjonskassen å øke sin plassering i statsobligasjoner med 2- 3 millioner for å være innenfor kravet.»Revisor mener regnskapet helt siden mai har vist et resultat som har vært flere millioner kroner for godt. Revisor: «Denne praksis synes fulgt i alle rapportene og har medført vesentlige feil i HKPs resultatregnskap gjennom hele 2000 og frem til og med mars 2001.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer