Russlands invasjon av Ukraina:

Slaktes: - Desperasjon

Selv trofaste russiske militærbloggere slakter Russlands dronebruk i Ukraina. Nå vender Vladimir Putin seg til Iran: - En innrømmelse, sier norsk ekspert.

DRONE-SLAKT: Det russiske militæret mangler én ting som ukrainerne har, og som gir Ukraina en fordel i avgjørende områder i Donbas, ifølge russisk kommandant. Nå ser Putin til Iran. Foto: Reuters / NTB
DRONE-SLAKT: Det russiske militæret mangler én ting som ukrainerne har, og som gir Ukraina en fordel i avgjørende områder i Donbas, ifølge russisk kommandant. Nå ser Putin til Iran. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert

I avgjørende områder langs frontlinjen i Donbas-regionen er Russland underlegne Ukraina fordi Vladimir Putins krigsmaskineri mangler én viktig ting:

Droner, og de strategiske fordelene de kan gi.

Det skriver selv ultranasjonalisten Igor Girkin, en mistenkt russisk krigsforbryter, ihuga Putin-tilhenger og militærblogger, på Telegram.

Den ukrainske overlegenheten på dette området skal nå være så åpenbar at Russlands president er tvunget til å se mot det fundamentalistiske prestestyret i Iran for å ruste opp, advarer USA.

- Det er en klar innrømmelse av desperasjon, sier den tidligere forsvarstoppen Arne Bård Dalhaug, pensjonert generalløytnant, til Dagbladet.

NYTT: Her har ukrainske styrker tatt i bruk et amerikansk rakettartillerisystem på hjul. Det kunngjorde generalstaben til de væpnede styrker i Ukraina på sosiale medier mandag 4. juli. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Video: Vis mer

«Forhandlingskort»

Iran skal ikke bare villige til å selge Russland hundrevis av droner på rekordtid. De skal også være villige til å lære opp russiske styrker i bruken av dem så tidlig som i sommer, hevder amerikanske myndigheter.

Iran verken avviser eller bekrefter de amerikanske påstandene, men uttaler at samarbeidet med Russland ikke har endret seg «betydelig» etter krigen i Ukraina.

Tidligere har iranske myndigheter sagt at de er mot krigen i Ukraina, men har ikke fordømt Russlands invasjon.

- Iran vet at de kommer til å få masse kritikk for dette fra både USA og Vesten for øvrig, men samtidig er det utrolig mye i internasjonal politikk som kan brukes som et forhandlingskort, sier NTNU-professor Jo Jakobsen, ekspert i internasjonal politikk, til Dagbladet.

BESØK: Her besøker Jonas Gahr Støre Ukraina. Vis mer

Uformell allianse

All den tid salget - tilsynelatende - ikke har funnet sted ennå, er det vanskelig å utelukke at det kan være taktikkeri fra Irans side, mener Jakobsen.

- Hvis ikke Iran legger press på amerikanernes allierte, vil faktisk de amerikanske insentivene til å nærme seg Iran kanskje bli mindre, sier NTNU-professoren.

Salget kan også være reelt, og beregningen fra prestestyret kan da være at de uansett ikke vil oppnå noen fordeler ved ikke å selge droner til Russland.

- Iran har over mange år vist at de har mange kort i ermet, for nettopp å vise motparten at det er store kostnader forbundet med å være for hard i forhandlingene med dem, sier Jakobsen.

Han forteller at Iran og Russland ikke er «naturlige allierte», men at de sammen «utgjør en uformell antiamerikansk akse».

- Sammen med blant andre Kina og Venezuela er Iran og Russland utpekt av USA som uromomenter i internasjonal politikk. De har funnet sammen i sin motstand mot den rådende verdensordenen, som er ledet av USA, sier NTNU-professoren.

KAMIKAZE: Russisk raffineri sier at det ble truffet av droner som kom fra retning Ukraina. Video: Twitter/UAWeapons. Reporter: Magnus Paus Vis mer

- Russerne har slitt

I all hovedsak brukes droner til to ulike ting på slagmarken, ifølge den pensjonerte generalløytnanten Dalhaug.

  • Til å innhente etterretning om for eksempel fiendenes stillinger, og for å lede egen ild mot disse stillingene.
  • Til å angripe fiendens stillinger fra lufta.

Visse droner er i stand til å gjøre begge deler, andre er spesialisert til etterretning eller strid.

For å effektivt ta dronene i bruk, må ulike våpengrener samarbeide godt, og det har vært en av de største svakhetene ved den russiske invasjonen av Ukraina, mener Dalhaug.

- Dette relativt komplekse stridsbildet har russerne håndtert dårlig, fordi det blant annet forutsetter avanserte kommunikasjonslinjer som er krypterte. Det vet vi fra før at russerne har slitt med å opprette og vedlikeholde, sier Dalhaug.

Også tidligere har russerne fått svi for å undervurdere droner som et etterretnings- og stridsverktøy.

- De gikk på en smell i Libya, hvor Tyrkia og Russland støttet hver sin side, og de russisk-støttede styrkene måtte trekke seg ut av et område fordi Tyrkia brukte droner. Russland forsynte heller ikke Armenia med droner under krigen i Nagorno-Karabakh i 2020, hvor Armenia led store tap fordi de ble utsatt for angrep med tyrkiske droner, sier Dalhaug.

FORSTYRRER SIGNALET: Droner har vist seg å være et viktig redskap i krigen i Ukraina. En video som sprer seg i sosiale medier skal vise en soldat som demonstrerer et effektivt våpen mot øynene i lufta. Video: Reddit, AP, Reuters. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Hindret av sanksjoner

Neste uke skal Russlands president Vladimir Putin reise til Teheran for å møte Irans president Ebrahim Raisi og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

Onsdag uttalte Putins talsmann Dmitrij Peskov at Putin og Raisi ikke skal diskutere Russlands angivelige dronekjøp.

At Russland ønsker lav profil om kjøpet, er forståelig, mener tidligere forsvarstopp Dalhaug.

- Russland har nå ikke anledning til å produsere moderne våpensystemer selv. Alle de har vestlige komponenter i seg, men disse er nå rammet av sanksjoner. At russerne nå plutselig må vende seg til Teheran for å kjøpe såkalte moderne våpen, er en klar innrømmelse av desperasjon, sier han.

Det er uklart nøyaktig hvilke droner Iran skal være villige til å selge til Russland, og det er også uklart nøyaktig hvor høyteknologiske de er.

BOMBET NORSK ARTILLERIVOGN: Det russiske forsvaret hevder de har bombet og ødelagt en norsk artillerivogn i Ukraina. Video: AP / TV Zvezda. Reporter: Vegard Krüger Vis mer

«Drone-eksperter»

NTNU-professor Jakobsen beskriver imidlertid Iran som «drone-eksperter», og beskriver dronene som en «viktig, integrert del av Irans militære arsenal».

- Vi vet en del om kampdyktigheten, for de er blitt mye brukt i Jemen, men også i angrep mot Saudi-Arabia. Det har betydning, for Saudi-Arabia har i en årrekke blitt forsynt med amerikanske våpen- og forsvarssystemer. For Saudi-Arabia er iranske droner en hodepine, sier han.

Hvis Russland får hundrevis av nye droner fra Iran, vil Russland i teorien få bedre kapabiliteter på to områder, ifølge den pensjonerte generalløytnanten Dalhaug.

- I teorien vil de få bedre etterretningskapasitet, som hittil har vært dårlig, og bedre mulighet til å lede ild. Så blir det et spørsmål om hvor mange droner de får kjøpe, hva slags droner det er snakk om, hva slags tilgang de får til reservedeler og støttekomponenter og hvor utsatt de er for moderne luftvernsystemer og GPS-jamming, sier han.

Om det faktisk vil kunne få effekt, gjenstår å se.

- Inntil videre har jeg en nøktern forventning til effekten av de iranske dronene, blant annet fordi Russland har håndtert denne delen av krigføring fram til nå, sier Dalhaug.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer