Joe Biden

Slaktes etter dette

Én detalj har skapt reaksjoner da president Joe Biden la ut på en sørgereise for å hedre de falne amerikanske soldatene. Norsk krigskorrespondent betegner kritikken som «en fillesak».

FÅR KRITIKK: President Joe Biden får kritikk etter han sjekket klokka under en seremoni for de 13 amerikanske soldatene som ble drept i Kabul. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Joe Biden og hans kone Jill Biden reiste søndag til Dover Air Force Base i Delaware for å møte familiene til de 13 drepte soldatene etter terrorangrepet ved flyplassen i Kabul, og deltok deretter på den offisielle mottakelsen av ofrene på amerikansk jord.

- Vil bli husket

De døde soldatene var i alderen 20 til 31 år. Da de terrorangrepet skjedde, var soldatene på bakken ved flyplassen i Kabul og hjalp til med den kaotiske evakueringen av amerikanere og afghanere som hjalp USA under krigen i Afghanistan.

Én detalj fra Biden sørgereise har imidlertid skapt overskrifter i en rekke medier, deriblant Newsweek og Sky News. Den republikanske politikeren og tidligere presidentkandidaten Mike Huckabee gikk nemlig hardt ut mot Biden for å tilsynelatende se ned på klokka si under sitt besøk på Dover-basen.

KRITISK: Den republikanske politikeren og tidligere presidentkandidaten Mike Huckabee retter krass kritikk mot president Joe Biden. Foto: NTB / Bill Greenblatt/UPI/Shutterstock
KRITISK: Den republikanske politikeren og tidligere presidentkandidaten Mike Huckabee retter krass kritikk mot president Joe Biden. Foto: NTB / Bill Greenblatt/UPI/Shutterstock Vis mer

- Dette er sjokkerende og vil bli husket, skriver han i en Twitter-melding, og sammenlikner hendelsen med da George Bush sr. så ned på klokka si under debatten mot Bill Clinton og Ross Perot i 1992. Clinton vant valget.

Biden selv har foreløpig ikke kommentert kritikken.

- Uviktig

Henrik Hovland, forfatter og krigskorrespondent, sier til Dagbladet at dette er en fillesak, og et eksempel på hvordan amerikansk politikk blir mer og mer «performance» og dreier seg stadig mindre om politikkens innhold.

- USAs skandaløse uttrekning fra Afghanistan er vanskelig for både demokratene og republikanerne, som begge er medansvarlige, så det er lettere for republikanere å peke på en bagatellmessig tabbe Biden har gjort, og så slå ham i hodet med den. Biden har gjort mer kritikkverdige ting i forbindelse med Afghanistan enn å se på klokka, sier Hovland til Dagbladet.

- Du mener at det ikke er berettiget kritikk?

- Nei, republikanere prøver å finne et eller annet, hva som helst. Det å se på klokka i USA kan oppfattes som at du har bedre steder å være, og at du kjeder deg. Men at Biden ser på klokka i en begravelse, er uansett uviktig i den større sammenhengen, sier Hovland.

Hovland legger til at han mener folk burde bry seg mindre om påståtte signaler, og mer om politikkens innhold.

EVAKUERINGEN FRA AFGHANISTAN: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) hasteinnkalte tirsdag kveld 24. august til pressemøte om situasjonen i Afghanistan. Video: Regjeringen.no Vis mer

- Inkompetent håndtering

Også USA-forsker Hilmar Mjelde ved forskningsinstituttet Norce avviser republikanerens kritikk mot at Biden så ned på klokka si, men mener at kritikken mot presidentens Afghanistan-håndtering er fullt fortjent.

- Den var bare inkompetent, sett både fra et operativt og et kommunikasjons-ståsted. Med all den erfaringen Biden har, og så mye ressurser amerikanske myndigheter bruker på beredskap og kriseplanlegging, måtte man kunne forvente langt bedre fra Biden-administrasjonen, sier han til Dagbladet.

Mjelde mener at det ville vært i USAs interesse å beholde noen tusen styrker i Afghanistan, av både humanitære, etterretningsmessige og andre strategiske hensyn.

- USA og Europa ble angrepet av terror i 2001 og 2015/2016 nettopp når man lot terroristene operere fritt på et territorium i forkant. 20 år etter 9/11 er Taliban igjen ved makten i Kabul, og slik måtte det ikke være, sier han.

AFGHANISTAN: USAs forhenværende president, Donald Trump, sender har sendt ut en uttalelse om terrorangrepet i Afghanistans hovedstad Kabul. Vis mer

Et hav at tid

USA-eksperten legger imidlertid til at det fortsatt er tidlig i Bidens presidentskap.

- Vi så at Kennedy rotet det til for seg i Grisebukta i 1961, men rettet opp skaden med sin dyktige håndtering av Cuba-krisen ett år seinere. Det er et hav av tid fram til neste valg, sier Mjelde, og legger til:

- Kriser rammer en president mest når de er kumulative. Altså når de befester et inntrykk av at president ikke duger, slik tilfellet var med Jimmy Carter og George W. Bush. Om pandemien herjer videre, og det skjer ny terror med utspring i Afghanistan, spøker det for Bidens politiske framtid, sier han.

Han sier videre at Bidens trøst er at presidentembetet i sin natur byr på mange muligheter til å gjenopprette sin politiske «standing».

- Det skjer så mye, og enhver krise er også en mulighet til å være en god leder, en god president, sier han.

- Skal jakte på dere

Biden lovet torsdag å gjengjelde IS-angrepet mot amerikanske soldater og afghanske sivilpersoner i Kabul. Presidenten beskrev de falne amerikanske soldatene som «helter».

TALTE TIL FOLKET: President Joe Biden var klar i sin tale da han talte etter 12 amerikanske soldater mistet livet. Vis mer

- Til de som utførte angrepet, vit dette: Vi vil ikke tilgi. Vi vil ikke glemme. Vi skal jakte på dere, og vi vil få dere til å betale, sa Biden i en tale til nasjonen.

Deretter fortalte han at han har bedt militæret om å skissere forslag til angrep mot ISIS-K, den afghanske greina av IS som skal stå bak terrorangrepet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer